Започне ли да застудява, идва време за слагане на туршията. Приготвянето на този зимен деликатес в домашни условия е широко разпространена традиция и почти няма българско семейство, което да не слага на трапезата си тези вкусни зеленчуци, преминали млечно-кисела ферментация.

Вариантите на туршията са десетки, а всяка българска домакиня си има своя запазена марка. Най-важното при всички обаче е зеленчуците да се съчетаят правилно и да останат хрупкави, сочни и леко кисели.
Повече за това традиционно българско зимно мезе може да научите от материала от колекцията на Радио България Туршиите в традициите на българина.
Редактор: Десислава Семковска
Снимки: Елена Каркаланова, архивБългарската православна църква днес почита паметта на Свети Йоан Кръстител, наричан още Предтеча, защото подготвял хората за идването на Спасителя. Денят, посветен на св. Йоан, известен у нас като Ивановден, е веднага след празника Богоявление ,..
Навършиха се 21 години от атаката с камион-бомба на база "Индия" в град Кербала, при която загинаха 5-ма военни от първия български контингент в Ирак. Приключи българското военно участие в Ирак В Карлово военни от 61-ва механизирана бригада..
На 16 ноември 1878 г. е роден Михайло Парашчук – украинският скулптор, създал архитектурни елементи от украсата на някои от най-импозантните сгради в българската столица. Пътят му тръгва от село Варваринци (тогава в пределите на Австро-Унгарската..