Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Пътят към сърцето на българина минава през… туршията

Снимка: Елена Каркаланова

Започне ли да застудява, идва време за слагане на туршията. Приготвянето на този зимен деликатес в домашни условия е широко разпространена традиция и почти няма българско семейство, което да не слага на трапезата си тези вкусни зеленчуци, преминали млечно-кисела ферментация.


Вариантите на туршията са десетки, а всяка българска домакиня си има своя запазена марка. Най-важното при всички обаче е зеленчуците да се съчетаят правилно и да останат хрупкави, сочни и леко кисели.

Повече за това традиционно българско зимно мезе може да научите от материала от колекцията на Радио България Туршиите в традициите на българина.

Редактор: Десислава Семковска

Снимки: Елена Каркаланова, архив
По публикацията работиха: Марта Рос, Ергюл Байрактарова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Обичаят „Къпанки“ в село Реселец, до Червен бряг

Ивановден е сред любимите зимни празници

Българската православна църква днес почита паметта на Свети Йоан Кръстител, наричан още Предтеча, защото подготвял хората за идването на Спасителя. Денят, посветен на св. Йоан, известен у нас като Ивановден, е веднага след празника Богоявление ,..

публикувано на 07.01.25 в 06:15

Отдадоха почит на загиналите български военни в Кербала

Навършиха се 21 години от атаката с камион-бомба на база "Индия" в град Кербала, при която загинаха 5-ма военни от първия български контингент в Ирак.  Приключи българското военно участие в Ирак В Карлово военни от 61-ва механизирана бригада..

публикувано на 27.12.24 в 15:51

Михайло Парашчук оставя почерка си върху важни софийски сгради

На 16 ноември 1878 г. е роден Михайло Парашчук – украинският скулптор, създал архитектурни елементи от украсата на някои от най-импозантните сгради в българската столица. Пътят му тръгва от село Варваринци (тогава в пределите на Австро-Унгарската..

публикувано на 16.11.24 в 09:05