Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Клаудия Кардинале: "Мастрояни до края флиртуваше с мен, а с Ален Делон любовта ни остана митична"

Иконата на италианското кино Клаудия Кардинале пристигна в София за световната премиера на филма на Борис Десподов "Имало едно време един уестърн", в който актрисата играе себе си.

По начало планът на екипа на филма бил да се работи върху  документален филм за местата, по които през 60-те и 70-те години Серджо Леоне снима своите спагети уестърни като "Имало едно време на Запад". Мястото се намира в Южна Испания и хората в местността все още живеят в декорите, облечени са като каубои, за да привличат туристите, но с това ни карат да се зачудим в коя епоха живеем. Тази машина на времето привлича документалистите Андрей Паунов и Борис Десподов в пустинята Табернас.

Очарованието на италианските актриси се крие освен във финеса, стила, грацията, любовта към Италия и храната, виното и вдъхновението, което са давали на режисьорите влюбени в живота, като Лукино Висконти и Федерико Фелини, и в това, че тези актриси са формирали модел на поведение в много обикновени жени от това поколение, т.е. те имат и важна социална роля в развитието на жената, като обект на желания.

Срещата с Клаудия Кардинале в София беше в духа на тази емоция - актрисата разказа за свободата, която винаги я е крепяла и давала енергия за всичко, както и значението на това човек в живота си да играе различни роли, всяка от които му носи един вид "нов" живот.

Пред Юлия Владимирова Клаудия Кардинале сподели какви са й спомените от срещата с Клаус Кински по време на снимките на филма на Вернер Херцог "Фитцкаралдо" и също така - кой се целува по-добре - Марчело Мастрояни или Ален Делон?

Всичко това, но и още от изказванията на актрисата - чуйте в аудиото. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нивата на мръсен въздух през зимните месеци в София отчитат спад, но недостатъчно

Фини прахови частици, азотен диоксид и застой на въздушните маси в софийската котловина – проблем познат още под името "смог". С настъпването на зимните месеци милиони граждани у нас се сблъскват със задушаващата атмосфера на големия град, която в някои случаи се оказва не просто опасна за здравето, но и смъртоносна. В мисията за контрол на..

публикувано на 20.11.24 в 10:56

По време на празничното пазаруване се засилват кибератаките

По време на празничното пазаруване, особено около Black Friday и Cyber Monday, киберпрестъпниците засилват своите усилия да измамят онлайн потребителите. Основните заплахи включват фалшиви онлайн магазини, фишинг атаки, измамни реклами и кражба на лични данни. Ако сме достатъчно информирани по-трудно бихме могли да бъдем измамени, коментира..

публикувано на 20.11.24 в 09:56

Поривист вятър вдига температурите, в София - до около 15°

Днес ще бъде ветровито. Ще духа умерен, в Източна България и северно от планините - силен и поривист вятър от юг-югозапад, съобщиха от НИМХ. Ще преобладава слънчево време, но привечер над Северозападна България облачността ще се увеличава и вплътнява. Дневните температурите ще се повишат, ще са предимно между 12° и 17°, а в районите, където вятърът ще се..

публикувано на 20.11.24 в 07:35
Дори и рушащ се, този паметник е сниман и от чужденци

"Форум", 19.11.24: Шокът – дори културен, може да ни накара да се променим

Във втория ден от настоящата седмица коментаторите във "Форум" адв. Николай Хаджигенов и Светлин Желев, провокирани от водещия Константин Лавсов, обсъждаха теми, свързани с: Българското образование : STEM кабинетите – музеи или действащи хъбове в иновативните училища;  Образователни модели за пример; Мотивация, подходи, надежди..

публикувано на 19.11.24 в 18:45

Малки и големи ученици разсъждават за бъдещето на храната и за храната на бъдещето

Храната – бъдещето, отглеждането, производството, иновациите и устойчивостта ѝ, дистрибуцията, както и хранителната култура , е във фокуса на традиционната Световната седмица на предприемачеството (от 18 до 24 ноември), която и тази година се провежда у нас със събития, организирани от Джуниър Ачийвмънт България (JA Bulgaria)...

публикувано на 19.11.24 в 17:05

Младите хора продължават да са загрижени за здравословната среда и храна в училище

Десетото издание на младежкия форум Voice It ще се проведе на 20 ноември (деня, на който е приета Конвенцията за правата на детето на ООН) под наслов "Здрави в училище" , съобщиха организаторите от Националната мрежа за децата (НМД). По традиция фокусът и подтемите на форума са избрани от момчетата и момичетата в младежката мрежа..

публикувано на 19.11.24 в 16:49

Оризът на пиедестал в конференция от Седмицата на италианската кухня

Деветото издание на Седмицата на италианската кухня се отбелязва с различни инициативи от 16 до 22.ноември. Тази година събитията са под наслов "Средиземноморската диета и традиционната кухня – здраве и приемственост“ Целта е да се представи италианската кухня и традиционните ѝ корени и призната роля в средиземноморската диета, за..

публикувано на 19.11.24 в 16:26