Чистотата на въздуха и водата са най-големите предимства на производството на хранителни продукти в планински условия. Това казват 57% от запитаните. Хората най-често асоциират с планината продукти, като прясно и кисело мляко, сирене, кашкавал, билки, пчелен мед. Изследването е национално представително и е проведено сред 1038 пълнолетни граждани. Данните показват, че жителите на София в по-голяма степен възприемат тази идея. Положително мнение за сертификата за качество „планински продукт“ имат предимно хората с висше образование и по-високи доходи. Това каза социологът Чавдар Найденов и добави, че търсенето надхвърля предлагането.
За да се превърне обаче потенциалното търсене в повишени инвестиции има едно условие - купувачите да бъдат информирани за географския произход на стоката. Сега съществуващата информация на етикетите не облекчава потребителите, казва Чавдар Найденов.
През последните години стана модерно да се слагат етикети, които гарантират по един или друг начин качеството на храната. Информацията на тях обаче не винаги е вярна. Това е довело до спад в доверието на потребителите, посочи социологът Стефан Георгиев.
Основната цел на въвеждането на термина „планинскипродукт“ е да се помогне на общностите в планинските райони, а автор на идеята е евродепутатът Момчил Неков.
Въвеждането на термин за качество „планински продукт“ обсъждат и Италия, Франция Австрия и Румъния.
Какво трябва да е поведението ни в зимната планина и какви са рисковете при карането на ски и сноуборд извън пистите? Как се работи с лавинна екипировка, как да се подготвяме за ден в зимната планина, как трябва да реагираме в случай на инцидент? На тези въпроси пред Радио София отговаря планинският водач Николай Павлов. Планината винаги е..
С около 7% се увеличават с всяка следваща година събраните разделно отпадъци от опаковки, спрямо предишната година. По време на празниците този процент нараства до 20%, каза пред Радио София Ива Стефанова- мениджър комуникации в една от организациите за оползотворяване на отпадъци от опаковки. "Хубаво е, че освен, че хората консумират повече,..
До 5 януари 2025 г., в Националния дворец на културата се провежда 38-ото издание на емблематичния Новогодишен музикален фестивал. По традиция жителите и гостите на столицата могат да посетят класически, хорови и джаз концерти, балетен спектакъл, филмова музика, детски събития, оперета и др. Тази вечер ще се състои "Новогодишен джаз..
От 1 януари 2025 г. за 9 от 24-те столични района влиза в сила забрана за отопление с твърдо гориво . Първи под ограничението попадат "Средец", "Красно село", "Искър", "Илинден", "Студентски", "Оборище", "Възраждане", "Лозенец" и "Триадица". От 2029 г. рестрикцията ще важи и за всички останали райони на София. Обикновено нискоемисионни зони се..
Със закриването на “Балкантон“ през 1994 г. спря и изработването на грамофонни плочи в България. Това обаче ще се промени и през 2025 г. ще бъде открита първата фабрика за винили в страната, която на този етап ще е и единствената на Балканите. Пред БТА Илия Григоров, един основателите ѝ, разкри, че производствената мощност край София е за около 20 000..
Пътят до местността "Златните мостове" е почистен перфектно, съобщи пред БНР-Радио София слушател от ски зона на Витоша. Лош обаче достъпът до хижите "Боерица", "Бор", "Офелиите", "Кумата" и други. "Видях машини, закъсали по пътя. Те са за градски условия, с гребла. Всички сили се хвърлят по основния път, но хижите са изоставени",..
Мики и Чарли имат собствено детско шоу, в което представят фокуси, танци, куклен театър и още забавления. Тяхна голяма радост и специалност е да посрещат коледните празници с децата от различни детски градини, занимални и училища. Забавлението, което носят на малчуганите в тези зимни дни, е безмерно. " С Чарли се запознахме 99-а година на жълтите..