Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Киви в България - мисия възможна

Албена Георгиева разказва за този благодатен за гледане плод, от който се прави сладко, шоколад и сапун, а скоро и вино

Снимка: Луиза Лазарова
Сега ще ви разкажем за един "плод под прикритие" - по думите на Албена Георгиева, за която днес кивито е ежедневие. Руса, колоритна, с диадема с киви (специално изработена), тя е чудесен събеседник. Срещаме я на един базар в столицата, където представя многобройните и често удивителни продукти, в които кивито е определящата съставка.
Всъщност киви в България има от 1978-а, тогава в Петрич експериментално са засадени 500 декара с киви, внесено от Франция. Първоначално са се отглеждали в оранжерии, за да се адаптират, но след това вече растат на открито. Цялата продукция обаче отивала за износ, затова родният пазар не познавал българското киви - разказва Албена, на чието семейство през 1994-та "връщат" пет декара "с едно реално готово, пораснало киви", което си е голям късмет, защото кивито дава плод едва на шестата година.

Кивито не е капризноИначе е благодатно и благодарно растение, няма нужда да се пръска, тъй като самата му обвивка го защитава от насекоми - допълва Албена, която заедно със сестра си развива компанията за "всичко от киви", макар че и двете си имат съвсем други професии. Оказва се, че кивито се чувства добре в България (освен в Северна, където е твърде студено).
Кивито е зимен плод, прибира се през октомври, неузрял, като райската ябълка и има следберитбено зреене - издава Албена Георгиева, - принципът е, че ако някъде смокинята дава плод, там може да расте и киви.
Даже експериментално засадила едно киви до Римската стена, където всяка седмица участва на фермерския пазар и то не само пораснало, но оцеляло няколко зими, докато някой не си го "харесал" и изкоренил. Типично по нашенски.
Не толкова типична е киви-одисеята на семейството на Албена. За тях интересното идва, когато има се налага да изхвърлят тон и половина киви. Тогава решават да експериментират - успяват да направят сладко от киви, сушено киви, плодов чай с киви и шоколад с киви. Да не говорим за ракията от киви! В момента развиват и козметична линия от сапуни с киви. Снимка Луиза ЛазароваС две думи, кивито се оказва истинско зелено богатство, ако подходиш креативно и новаторски. Сега на ред е плодовото вино от киви, имат съгласието на една винарна в Пловдив за съвместно производство, както и ликьора от киви, който е почти готов като състав.
Пробвахме и туршия от киви, не се получи, но не сме се отказали - смее се Албена, която всъщност е завършила българска филология и не е и предполагала, че фермата ще се превърне в основно нейно занимания. Като казваме ферма, под това име се крият не само петте декара с киви и петте декара с лозя, но и един малък пчелин, където пък се получава кестенов мед - бутиков мед, който се събира веднъж в годината, когато цъфтят ядливите кестени, каквито насаждения има в планините Беласица и Берковица. Той е по-скъп от медовете, които се събират няколко пъти в годината, по-горчив е и е или любов от пръв поглед или хората категорично не го харесват - бързо превключва на "медена" тема нашата събеседничка.
Но и това не е всичко. Защото Албена пази една друга семейна традиции - точенето на юфка. Наследява я от майка си, която прави прочутата в региона Юфка на баба Калинка, умения, с което са участвали в различни фестивали и с радост предават да деца и любопитни възрастни. След смъртта на майка си, Калинка се старае да се усъвършенства и с всяка точилка и всяка кора става все по-добра. Всичко това разказва с усмивка, от нея струи добро настроение. От кивито ще да е, мисля си аз, докато тя ми разказва, че точи юфка от бяло и от пълнозърнесто брашно, а сега смята да започне и от брашно от... киви?, веднага питам аз. Но се оказва, че брашното е от лимец. От кивито обаче се получава една сушена смес, която се използва за нов козметичен продукт - ексфолиант за тяло.
И още - българското киви е по-малко и по-захарно от вносното. Албена продължава да си хапва от него - даже вече го ям с кората, защото в нея са витамините. А пък със сладко от киви се получава чудесен чийз кейк! Ммм...

Последвайте Радио София и в Instagram. Харесайте и страницата ни във Facebook.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

100 г. висше лесовъдско образование в Лесотехническия университет

Лесотехническият университет отбеляза 100 г. от създаването на висшето лесовъдско образование в България . “Сред първопроходците на лесотехническото образование в България са доц. Тодор Димитров, който още преди създаването на университета е бил назначен в Агрономическия факултет на Софийския университет като доцент по частно лесовъдство, т.е. доцент..

публикувано на 29.01.25 в 19:11
Коментаторите тази седмица: Георги Захариев и Алексей Пампоров

"Форум", 29.01.25: Финансово грамотни ли са българите?

Заедно с двамата си събеседници във "Форум" през тази седмица, водещият Лъчезар Христов коментира следните теми: Борисов пое ангажимент за 9% ДДС за ресторантьорите - съпоставка на цените в София и други страни в ЕС. Неоснователно високи цени, които не покриват качествата на предлаганата храна.  Финансово грамотни ли са българите? - имаме..

публикувано на 29.01.25 в 18:15

През Втората световна война БНР излъчва от Нови хан

През 1943 г. вече две години България е част от военния конфликт наречен Втората световна война. Страната ни взима участие в Тристранния пакт, част от който са Германия, Италия и Япония. Съюзът на Великите сили се противопоставя на фашисткия модел и неговите сътрудници, в резултат на което британско-американските въздушни армии започват масови..

публикувано на 29.01.25 в 17:44

Увеличават се болните от грип в София, но сме далеч от грипна епидемия

Последните данни, които постъпват в Регионална здравна инспекция в София - област, показват увеличаване на заболелите с грипоподобни симптоми. Ако правим сравнение с предходни периоди трябва да отбележим, че през миналата година имахме едно от водещите места в страната по отношение на грип и ОРЗ и заболеваемостта беше доста по-висока, отколкото е..

публикувано на 29.01.25 в 16:55
Милена Цанова-LEN

Довършвайки албум, Милена Цанова-LEN представя песента си "Кill The Heart"

Милена Цанова е добре позната на слушателската аудитория като певица и артист. В предаването “Добър вечер, София“ тя сподели съвсем нови идеи в своето развитие като творец. "Тази година смятам да завърша албума си", заяви певицата с нескрито чувство на удовлетворение от самостоятелната си дейност. "Колкото повече се приближавам към зряла..

публикувано на 29.01.25 в 16:35
Милко Лазаров

Милко Лазаров: Ако ние нищо не правим, злото помпа мускули

След като участва на три фестивала в Лондон, Кайро и Калкута, след като в София откри последната "Киномания" (през ноември 2024-та), третият филм на режисьора Милко Лазаров тръгва по кината в цялата страна на 21 февруари . За "Стадото" (с международно заглавие “TARIKA” ) Лазаров е разчитал на екипа с който е работил и по предишните си..

публикувано на 29.01.25 в 16:09

НЗОК не е открила нарушения в Детската онкохематология на ИСУЛ

Здравната каса е проверявала сигнал за формално хоспитализирани, но неприсъстващи на място деца в Клиниката по детска онкохематология в университетската болница ИСУЛ. Това съобщи управителят на Касата Станимир Михайлов във връзка с жалбата на родител срещу условията за лечение. Не са установени нарушения, посочи Михайлов. "Това е сигнал от..

публикувано на 29.01.25 в 14:55