Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нова детска кухня отваря врати в кв. "Лозенец"

Кухнята ще обслужва родителите на деца от 10 месеца до 3-годишна възраст с тристепенно меню от понеделник до петък.

Отвори врати първият по рода си раздавателен пункт за храна, в общинска детска градина, която се намира на територията на район “Лозенец”. Пунктът е разположен в детска градина “Слънчеви лъчи” на ул. “Тодор Чипев” 1. Кухнята ще обслужва родителите на деца от 10 месеца до 3-годишна възраст. Ще има тристепенно меню и ще работи от понеделник до петък. Дневните купони за дете са на цена от 1.30 лв. Днес бяха направени и първите заявки. 

Майките харесват кухнята, защото не е скъпа, а храната е разнообразна, като качеството ѝ се контролират от държавата.
Въпросната детска кухня в кв. “Витоша” е част от услугите на Комплекса по държавно детско хранене, който приготвя храната в общо 13 пункта, разположени в пет административни района на столицата. Храната е със сертификат от Областната дирекция по безопасност на храните и се доставя с документ за качество.  

На табло ще се закачва ежедневно менюто с алергените и съставът на храната. Всяко ястие ще е отбелязано какво съдържа. Приготвяме няколко менюта - за деца от 10 месеца до 1 година, което е с адаптирано мляко и меню, което е за деца от една до три години и диетично хранене за деца, които са с всички алергии, казва д-р Елена Василева - директор на Комплекса по държавно детско хранене.

Работим със складова и калкулационна програма. Имаме рецепти за всяко ястие и за количеството, което се изписва за съответния ден, се изчисляват белтъци, мазнини и въглехидрати и по този начин имаме и контрол какъв е продуктовият набор за съответния месец, обяснява Василева.
Държавната кухня е най-близо до домашно приготвената храна. Използва се заешко, пуешко, пилешко, агнешко и телешко месо и се редуват според менюто. Хранени по този начин, децата по-лесно преминават към обща храна.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Дори и рушащ се, този паметник е сниман и от чужденци

"Форум", 19.11.24: Шокът – дори културен, може да ни накара да се променим

Във втория ден от настоящата седмица коментаторите във "Форум" адв. Николай Хаджигенов и Светлин Желев, провокирани от водещия Константин Лавсов, обсъждаха теми, свързани с: Българското образование : STEM кабинетите – музеи или действащи хъбове в иновативните училища;  Образователни модели за пример; Мотивация, подходи, надежди..

публикувано на 19.11.24 в 18:45

Малки и големи ученици разсъждават за бъдещето на храната и за храната на бъдещето

Храната – бъдещето, отглеждането, производството, иновациите и устойчивостта ѝ, дистрибуцията, както и хранителната култура , е във фокуса на традиционната Световната седмица на предприемачеството (от 18 до 24 ноември), която и тази година се провежда у нас със събития, организирани от Джуниър Ачийвмънт България (JA Bulgaria)...

публикувано на 19.11.24 в 17:05

Младите хора продължават да са загрижени за здравословната среда и храна в училище

Десетото издание на младежкия форум Voice It ще се проведе на 20 ноември (деня, на който е приета Конвенцията за правата на детето на ООН) под наслов "Здрави в училище" , съобщиха организаторите от Националната мрежа за децата (НМД). По традиция фокусът и подтемите на форума са избрани от момчетата и момичетата в младежката мрежа..

публикувано на 19.11.24 в 16:49

Оризът на пиедестал в конференция от Седмицата на италианската кухня

Деветото издание на Седмицата на италианската кухня се отбелязва с различни инициативи от 16 до 22.ноември. Тази година събитията са под наслов "Средиземноморската диета и традиционната кухня – здраве и приемственост“ Целта е да се представи италианската кухня и традиционните ѝ корени и призната роля в средиземноморската диета, за..

публикувано на 19.11.24 в 16:26

Константин Занков: Успехът трябва да ни мотивира да развиваме туризма още повече

Настоящата година е най-успешната в историята на българския туризъм , но резултатите не бива да ни успокояват, а да ни мотивират да се развиваме и да постигаме още повече. Подемът в сектора е осезаем и това се дължи на много фактори. След ковид пандемията на хората им се пътува. Ръстът е забележим и при входящия, и при изходящия..

публикувано на 19.11.24 в 15:40

5 деца са загинали от началото на годината при инциденти с тротинетки или мотопеди

Все повече деца загиват на пътя, докато карат тротинетки, велосипеди, мотопеди и други.  Това каза заместник-началникът на отдел "Пътна полиция" към Главна дирекция "Национална полиция" Мария Ботева.  Според статистиката от началото на годината до 15 ноември загиналите деца при такива инцидента са пет, докато за същия период на 2023 г. техният брой е..

публикувано на 19.11.24 в 15:32

13-о издание на годишните награди "Валя Крушкина - журналистика за хората"

53 номинации и 127 журналистически материала са получени в тринадесетото поредно издание на конкурса “Валя Крушкина – журналистика за хората“, чиято мисия е да награждава талантливи хора в журналистиката. Наградите ще бъдат връчени на официална церемония през декември. Основният организатор на конкурса, представител на фондация “Граждански..

публикувано на 19.11.24 в 15:16