Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Швейцария пуска 5G днес

5G мрежите - ниско закъснение, голям потенциал и... още малко търпение

Снимка: Георги Петровски

Дигиталната трансформация в обществото през последните години преминава предимно през наземните комуникационни линии. За да се усили и улесни този процес, той трябва да бъде провеждан в същата степен и през безжичната технология, твърдят специалистите. Единствената технология от този тип, която може да предостави същото преживяване на тази дигитална трансформация, е безжичната комуникация от пето поколение, известна повече като 5G. Заедно с това ще бъде разширен спектърът на всички вертикални услуги, които могат да бъдат от полза за бизнеса.

У нас за 5G комуникации се говори отдавна, моментът за практическото им използване обаче все още не е настъпил. Няколко са факторите за това - регулация, честотен ресурс, инвестиционни изисквания и др. Плановете на основните телекомуникационни оператори за въвеждане на новия стандарт обаче са налице, а основните играчи на пазара на оборудване са готови с конкретни предложения. Един от тези производителите представи в София своите хардуерни и софтуерни решения, сред които изграждане на опорни и довеждащи мрежи, крайни устройства, нови антенни решения и софтуер за управление. В кой сектор може да проличи най-остро нуждата от 5G, прогнозира представителят на компанията Марин Тинчев:

Компании, които се занимават със смарт хоум решения, могат да изграждат своите приложения с новата платформа, която е готова за тях. Това ще бъдат компаниите от екосистемата, които са малки и много гъвкави, които ще открият в един момент ползите и възможностите на тези технологии и ще започнат да ги прилагат навсякъде.

В повечето случай навлизането на новите технологии е съпроводено от различни притеснения за тяхното вредно въздействие. Изключение не прави и 5G. По-рано този месец властите в Брюксел дори не допуснаха провеждане на тестове именно поради опасния от вредни излъчвания. Александър Маринов, мениджър "Продукти, услуги и решения" посочи, че има погрешно схващане, че броят на базовите станции ще бъде увеличен с навлизането на 5G технологиите. Тестовете показват, че в една и съща точка в градска среда при тях се получава по-добро ниво на сигнала, спрямо съществуващите вече технологии.

Освен предимствата за бизнес решенията и постоянните ежедневни комуникации, една от най-важните характеристики на 5G мрежите се очаква да бъде малкото време на закъснение - жизненоважен елемент за една от разработките на бъдещето - автономните автомобили. И може би не толкова жизненоважен, но достатъчно ценен фактор в света на геймърите.

Известни са първите резултати на реално действащи 5G мрежи в Южна Корея, Китай, а от днес (17 април) телекомуникационната компания "Ериксон", производител на оборудване, пусна и първата си търговска 5G мрежа заедно с швейцарския оператор "Суиском". Мрежата е разположена в 54 града в Швейцария. В плановете на един от българските телекоми е да предлага тази технология в по-ограничен мащаб още догодина.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Спортната история на Етрополе в книгата на Даниела Николова "Големият спорт в малкия град"

Етрополе се гордее със спортната си история. Това е причината общината да издаде книга за славното минало на спортистите „Големият спорт в малкия град“, чийто автор е Даниела Николова. Неин баща е световният шампион от Мексико сити 1978 г. Стоян Николов. „Детството ни премина в спортната зала. Дишахме шампионския въздух, крещяхме заедно с..

публикувано на 09.10.24 в 18:08

Доц. Ангел Кунчев: Около 2000 души умират в България след тежка грипна епидемия

Близо 350 хил. противогрипни ваксини са осигурени от държавата за безплатна ваксинация на хората на и над 65-годишна възраст у нас и те вече се доставят при личните лекари. На места личните лекари започнаха ваксинацията срещу грип. Това стана ясно от провелата се днес пресконференция на тема: „Нека намалим риска, да се ваксинираме!“ До края..

публикувано на 09.10.24 в 16:48
Боби Вълчев - джаз певец и музикант

Ако успееш да докоснеш хората като артист, значи си изпълнил своята мисия

От Дубай до Радио София пристигна джазменът – музикант и певец Боби Вълчев, който беше гост в предаването "Добър вечер, София“. През лятото той проведе грандиозен концерт пред 17 хиляди свещи в Античния театър в град Пловдив. "Концертът беше направо фурор, дори не съм очаквал да мине с такъв голям успех. Подготвях го повече от година вложихме..

публикувано на 09.10.24 в 16:47
Гери Пейкова и Маги Гигова

В природата и културата на Изтока с пътешествията на Маги Гигова

В природата и културата на Изтока се пренасяме с очарователната Магдалена Гигова – журналист, публицист и пътешественик, която разказа своите впечатления  от пътешествията си до люлката на аюрведа - Керала, Индия и до Киргистан. Сред най-новите дестинации, от които съвсем наскоро се завърна, е Киргистан, където се оказва, че дори когато се..

публикувано на 09.10.24 в 15:48

До момента няма доказан случай на грип в страната

До момента няма доказан случай на грип в страната, обяви главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Първите грипни случаи започват в края на октомври и началото на ноември, а след това започва бърз ръст, за да достигне през януари до епидемични стойности. Така ще бъде и през тази година, каза Ангел Кунчев, като добави, че в момента има и..

публикувано на 09.10.24 в 14:09

„Портрети отвисоко“ - разказ за неформалните общности от покривите на Хонконг

В София гостува изложбата „Портрети отвисоко. Неформални общности от покривите на Хонконг“ на Руфина Ву и Щефан Канъм. Проектът изследва незаконно построените селища върху покривите на жилищни блокове в Хонконг чрез архитектурни скици, фотографии и лични истории, които засягат темата за миграцията. Изложбата документира наследството на общности,..

публикувано на 09.10.24 в 12:58