Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ренесансът на автокината в Европа и България

Снимка: БТА

Пандемията затвори кината в цял свят, но в търсене на креативни алтернативи кинолюбителите се върнаха към една стара, малко позабравена форма на прожекции -  автокината.

Истински ренесанс на автокиното има в Германия и Франция, като по този начин вече се проведоха цели кинофестивали, като Интернационалния кинофестивал във Вилнюс, който тази година зрителите гледаха от колите си на летището. В Кан пък, след като беше отложен култовият кинофестивал, местните се утешиха, организирайки автокинофест.

Да се насладиш на седмото изкуство от комфорта на своя автомобил със сигурност е интересно преживяване, но в момента е и една безопасна форма на заедност и алтернатива за киноиндустрията в период на пандемия, казва Галин Желязков, един от организаторите на Пътуващото автокино в България. 

Инициативата започва през 2015 година и прави по няколко турнета годишно, представяйки български филми на публиката в малки и големи населени места. Да популяризират българското кино се превърща и в тяхна мисия, защото достъпът на хората до български филми е по-труден, споделя впечатленията си Галин.

Това лято Пътуващото автокино ще направи традиционния си вече гастрол из цяла България, представяйки някои нови заглавия – “Ятаган” на Андрей Андонов, с участието на Мариан Вълев, Силвия Станоева, както и филма „Екшън“ на Радослав Илиев, който беше сравнително кратко в кината, преди да ги затворят.

В София, където киното ще гостува за цели две седмици, ще бъдат прожектирани и филмите „Завръщане“ на Ники Илиев с участието на покойния вече Стефан Данаилов, както и „18 нюанса сиво“ по романа на Захари Карабшлиев. 

В почивните дни около 24 май пък жителите на Перник ще имат възможност да се насладят на друго автокино с четири български заглавия. Прожекциите започват днес с филма "Привличане" на Яна Маринова. На 23 май зрителите ще могат да гледат "Вила Роза".

На празничния 24 май ще се излъчи най-новият филм на Мартин Макариев „Диви и щастливи”, а последната лента, която ще се завърти на 25 май, е на филма „Бензин”. Всички прожекции ще бъдат от 21.00 часа на паркинга пред спортна зала "Борис Гюдеров" в Перник.

Чуйте още за ренесанса на автокиното от Галин Желязков в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Д-р Красимира Байнова в Център МИР-Суходолска

Безплатни прегледи за анемия на деца от ромски квартали в София и Самоков

Безплатните медицински прегледи за 150 деца от семейства с нисък социално-икономически статус и затруднен достъп до медицинска грижа от кв. "Факултета" в София и кв. 7 в Самоков започнаха, съобщиха от фондация "Здраве и социално развитие". Прегледите се извършват от д-р Красимира Байнова по график. Проектът "Лекар в квартала" се финансира по..

публикувано на 12.09.24 в 18:33

Производството на кафе е пред предизвикателства, създадени от новата климатична реалност

Глобалното затопляне влияе върху всички земеделски култури, включително и върху производството на кафе. "Съществуващите плантации за кафе стават свидетели на изменението на климата. Широко разпространените и предпочитани сортове като Арабика имат малка генетична база, което ги прави по-малко адаптивни към различни климатични условия...

публикувано на 12.09.24 в 16:55
През 2023 г. в европейски потребители са поръчали китайски стоки за над 2 млрд. долара

Предлагат мерки срещу съмнителни стоки от Китай

Китайските онлайн платформи за търговия навлизат агресивно на европейския пазар, но понякога предлаганите продукти са със съмнително качество. Това, от една страна, крие риск за здравето на потребителите, а от друга компрометира установените вече в Европа, а и у нас устойчиви търговски практики. В дългосрочен план това е предпоставка за..

публикувано на 12.09.24 в 15:34
Снимки: Златина Петкова

Три повода за протест събраха граждани под прозорците на заседаващия общински съвет

Първото след лятната ваканция заседание на Столичния общински съвет (СОС) минава с критики и решения в залата на ул. „Московска“ 33. В същото време пред сградата се събраха протестиращи граждани – жители на района около НДК, които настояват организацията на движение по бул. „Патриарх Евтимий“, „Витоша“ и „Фритьоф Нансен“ да се приведе в..

публикувано на 12.09.24 в 15:02

"Последни дни" е новата песен на Петко Славов

На 12.09.24 в ефира на Радио София ще се състои премиерата на новата песен "Последни дни" на музиканта Петко Славов. Тя се явява първи сингъл след излезлия преди две годни негов втори албум "Краят на една утопия". Гост музикант е барабаниста Мартин Профиров, аудиото продукцията е на Янко Генов. Песента излиза във всички стрийминг платформи на..

публикувано на 12.09.24 в 14:55

"Обрат в сюжета" на Ралица Генчева - от поезия към проза

"Обрат в сюжета" е дебютният роман на Ралица Генчева, поетесата, минималист и основател на най-популярната книжна абонаментна кутия в България. Тя отбеляза, че пише от малка, но е използвала писането като начин да си излива емоцията, тъй като е чувствителен човек. Започнала е да пише по-активно в гимназията и 10 години по-късно е издала първо..

публикувано на 12.09.24 в 14:15

Френският институт в България с отворени врати

На 14 септември 2024 г. Френският институт в България отваря вратите си за посетители. Ще има светкавични курсове по френски език, игри, куизове, награди и още. Ще има и поредица от прожекции на български филми, която ще започне с филма "Януари" на Андрей Паунов, като входът за прожекциите е с билети. Подробности разказа Ромен Декроа, директор..

публикувано на 12.09.24 в 12:35