Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няколко заблуди за поведението на кучетата

Снимка: Pixabay

Доказано е, че компанията на куче може да облекчи стреса, депресията, безпокойството и самотата. Четириногият приятел също така помага на човек да остане физически активен и по този начин здрав психически и физически. Въпросът е, че животните могат да създадат и истински хаос, а освен това изискват много грижи - като ежедневни разходки, ветеринарни прегледи, разходи за храна и принадлежности. 

“Едно от най-разпространените заблуди е, че кучето, което като се приберете вкъщи се е изпишкало на килима или където и да било, стои със свити уши и големи очи, които не гледат вас, а встрани и с ухилена физиономия.

Заблудата е, че кучето е виновно, знае какво е направило, знае, че е виновно, в реда на нещата е, и заслужава да бъде наказано. Това е едно от най-пагубните недоразумения в комуникацията между човек и куче, защото съсипва доверието между кучето и човека. Освен това кучето изпада в несигурност за това какво да очаква от своя социален партньор, какъвто е човекът”, казва кучешкият психолог Нели Петкова.  

Според нея това води до деескалиращо поведение, т.е. човека му става агресивен. 

Друг мит е, че кучето разбира човешки думи. “Кучето не разбира човешки думи, категорична е Нели Петкова. За да разбира отделни думи, кучето първо трябва да бъде научено какво означава тази дума. Думите нямат абсолютно никакво значение, докато ние не му покажем, че те имат конкретно значение. 

Това са само 3 от заблудите, с които живеем в отношението си към нашите домашни любимци. Кои са останалите 4, всеки може да разбере по време на събитието „Заблуди във връзката човек и куче“, което ще се проведе на 23 октомври от 19.00 часа в „Къщата на София“.

Чуйте цялото интервю на Петя Зунгорлиева в звуковия файл

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Най-влиятелният фестивал за дизайн на герои гостува с второ издание

През миналия септември Варна бе домакин на първото българско издание на най-влиятелния световен фестивал за дизайн на герои и персонажи - PICTOPLASMA . След фестивала в Берлин и непосредствено преди конференцията в Ню Йорк форумът "Пиктоплазма България" представи български дизайнери и артисти и тяхното творчество. Сега PICTOPLASMA се завръща във..

публикувано на 22.08.24 в 19:25
Ангелина Бонева

Очаква се биомаркерната диагностика да се предвиди в бюджет-2025 на НЗОК

Сдружението за развитие на българското здравеопазване (СРБЗ) организира кампания за повишаване информираността за биомаркерите при диагностика на онкологичните заболявания. Тя цели да се обърне внимание, че единствено в нашата страна, тези изследвания не се покриват от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Организаторите биха искали..

публикувано на 22.08.24 в 17:25

В Кюстендилско глобяват за неправомерно ползвана питейна вода

В община Кюстендил вече се налагат глоби при ползване на питейна вода за напояване на градини в частни имоти. Това стана ясно по време на работна среща, свикана при областния управител Александър Пандурски по проблемите с водоподаването в региона. Санкцията при подобно нарушение започва от 50 лева. На този етап глобените, че поливат с питейна..

публикувано на 22.08.24 в 16:06

Ремонтират 30 входа на студентски общежития, половината от тях - в София

Университетите вече участват в програма с 200 млн. лв. за ремонтиране на студентските общежития и затварят свои блокове, за да може да има процедури и да се сключват договорите за ремонтите. Освен, че увеличи средствата по програмата, Министерският съвет удължи и нейното действие с една година - до края на 2027 г. Въпреки..

публикувано на 22.08.24 в 15:59
Юлиян Петров

Юлиян Петров: НВО след IV и след X клас имат статистически характер, излишно натоварват

Синдикатът "Образование" към КТ "Подкрепа" направи анализ на предлаганото учебно време за предстоящата учебна 2024/2025 година. Експертите към профсъюза напомнят, че традиционното начало на учебната година е на 15 септември . И настояват при определяне продължителността на ваканциите да се отделят почивните дни и официалните празници, за..

публикувано на 22.08.24 в 14:58

Изложение за съвременно изкуство представя най-актуални визуални артисти

София се присъединява към големите европейски и световни центрове, домакини на атрактивни международни изложения за съвременно изкуство. Sofia Art Fair ще се проведе от 3 до 6 октомври във форум „Джон Атанасов“ в София Тех Парк.   В отличителното за България изложение, ще участват галерии и колективи, които представляват над 70 автори,..

публикувано на 22.08.24 в 14:40
Кадър от филма

Седмица за почит към приноса и таланта на Ален Делон в Дома на киното

От 23 до 27 август, Домът на киното в София организира седмица за почит към приноса и таланта на Ален Делон в 7-то изкуство с панорама от емблематични негови филми. Такава селекция от негови филми излъчва и Българската национална телевизия. В програмата на тематичната седмица са подбрани заглавия от филмографията на Ален Делон, в които му партнират..

публикувано на 22.08.24 в 14:08