Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Студенти ще учат право без приемни изпити

За трета поредна година класирането ще става с оценките от матурите в гимназията

Снимка: БГНЕС

Защо за трета поредна година приемът за специалност "Право" няма да бъде с приемен изпит, а с оценка от Държавните зрелостни изпити (ДЗИ) по български език и литература? Подробности по темата бяха дадени в интервютата на репортера на Радио София Йоана Георгиева с проф. Даниел Вълчев, декан на Юридически факултет към Софийския университет и доц. д-р Захари Торманов, декан на Юридически факултет към УНСС.

Проф. Даниел Вълчев сподели, че това е така заради ковид кризата и допълни, че кандидат-студентите  трябва да знаят как кандидатстват не през последните два месеца, а още откакто започне последната им учебна година.

"Ако едно висше училище иска да бъде коректно към онези деца, които искат да постъпят в него, респективно към техните родители, то трябва да им каже какъв е реда за кандидатстване. Към септември и октомври миналата година това не беше възможно. Както си спомняте ние бяхме затворени и нямаше никаква гаранция дали ще можем да проведем изпити", каза проф. Вълчев и допълни, че според него това не занижава критериите.

По думите му, държавните зрелостни изпити по български език и литература се провеждат относително стабилно, по стабилизирани критерии и дават достатъчно добра представа за подготовката на зрелостниците". Той допълни, че начинът на прием в юридическите факултети е уреден от "Наредба за единните държавни изисквания за обучение по специалност "Право" и за придобиване на квалификацията юрист", като по силата на тази наредба са предвидени кандидатстудентски изпити.

"В последните три години, някъде към есента, когато се разбере, че никой не може да гарантира, че ще има такива изпити поради неясната епидемична обстановка, министърът на правосъдието, съгласувано с министъра на образованието предлага на Министерския съвет да има една разпоредба за съответната година да не се прилагат изпити", поясни проф. Вълчев.

Той посочи, че обикновено кандидат-студентите, които имат високи оценки на матурите имат добър резултат и на кандидатстудентските изпити. Освен това допълни, че матурата е национален изпит и е съвсем достатъчен за да се направи подбора на студентите.

"Най-важното за кандидатстването в "Право" е да има единен вход и след това, като завършат юридическите факултети единен изход. Ако всички юридически факултети решим да имаме единен изпит на входа аз нямам нищо против. Но да има изпит само в Софийския университет, докато във всички други юридически факултети да има някакви тестове, на които някой пита кога е създадена Българската държава, дали 7-ми или 17-ти век и въз основа на това да се оценяват, това няма никакъв смисъл", сподели проф. Вълчев.

По темата се включи и доц. д-р Захари Торманов, който каза, че този прием не е проблемен, тъй като добрите факултети дори с държавен зрелостен изпит добрите факултети подбират тези, които са показали най-добри резултати.

"Подготвя се нова наредба в юридическото образование, при която това е един от дискусионните въпроси, а именно дали приемът да бъде само с държавен зрелостен изпит, или да има изпит. Аз самият застъпвам становището, че трябва да има изпит, тъй като юридическото образование е тежко и продължително", каза доц. д-р Торманов.

Той заяви, че в други държави кандидатстването е по различен начин и посочи за пример САЩ, където за да се кандидатства право, кандидат студентът трябва да има завършена бакалавърска или магистърска степен от друга специалност и допълни:

"Не е решаващ приемът. Ние, като общество имаме интерес да завършват качествени и добре подготвени юристи, тъй като правото засяга всички сфери на обществено-икономическия живот и интересът е общ, и на нас, като факултети, и на обществото, като цяло".

Повече подробности за можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
През 2023 г. в европейски потребители са поръчали китайски стоки за над 2 млрд. долара

Предлагат мерки срещу съмнителни стоки от Китай

Китайските онлайн платформи за търговия навлизат агресивно на европейския пазар, но понякога предлаганите продукти са със съмнително качество. Това, от една страна, крие риск за здравето на потребителите, а от друга компрометира установените вече в Европа, а и у нас устойчиви търговски практики. В дългосрочен план това е предпоставка за..

публикувано на 12.09.24 в 15:34
Снимки: Златина Петкова

Три повода за протест събраха граждани под прозорците на заседаващия общински съвет

Първото след лятната ваканция заседание на Столичния общински съвет (СОС) минава с критики и решения в залата на ул. „Московска“ 33. В същото време пред сградата се събраха протестиращи граждани – жители на района около НДК, които настояват организацията на движение по бул. „Патриарх Евтимий“, „Витоша“ и „Фритьоф Нансен“ да се приведе в..

публикувано на 12.09.24 в 15:02

"Последни дни" е новата песен на Петко Славов

На 12.09.24 в ефира на Радио София ще се състои премиерата на новата песен "Последни дни" на музиканта Петко Славов. Тя се явява първи сингъл след излезлия преди две годни негов втори албум "Краят на една утопия". Гост музикант е барабаниста Мартин Профиров, аудиото продукцията е на Янко Генов. Песента излиза във всички стрийминг платформи на..

публикувано на 12.09.24 в 14:55

"Обрат в сюжета" на Ралица Генчева - от поезия към проза

"Обрат в сюжета" е дебютният роман на Ралица Генчева, поетесата, минималист и основател на най-популярната книжна абонаментна кутия в България. Тя отбеляза, че пише от малка, но е използвала писането като начин да си излива емоцията, тъй като е чувствителен човек. Започнала е да пише по-активно в гимназията и 10 години по-късно е издала първо..

публикувано на 12.09.24 в 14:15

Френският институт в България с отворени врати

На 14 септември 2024 г. Френският институт в България отваря вратите си за посетители. Ще има светкавични курсове по френски език, игри, куизове, награди и още. Ще има и поредица от прожекции на български филми, която ще започне с филма "Януари" на Андрей Паунов, като входът за прожекциите е с билети. Подробности разказа Ромен Декроа, директор..

публикувано на 12.09.24 в 12:35

Бъдещето на устойчивите събития

Event PRO Forum – новият формат на София Тех Парк за иновации и устойчиви екологични практики в събитийния бизнес, ще се състои на 17 септември 2024 г. от 10.00 часа във форум "Джон Атанасов" на научно-технологичния парк. Първото издание на форума е на тема "Бъдещето на устойчивите събития" и е посветено на актуалните тенденции в събитийната..

публикувано на 12.09.24 в 11:06

Фестивалът "Маргаритка" обединява децата на България

Виктория Величкова и Яна Липованска, заедно с целия екип на социално отговорната инициатива "Маргаритка" се грижат за децата на България вече 8 години. Тази година, заедно със Столична Община, Район "Оборище", партньорски организации и компании от бизнес сектора, организират първия по рода си Семеен Фестивал. Защо се решават да реализират Семеен..

публикувано на 12.09.24 в 09:47