Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Защо младите българи трудно отлитат от родителското гнездо?

Снимка: ЕПА/БГНЕС

През миналата 2021 г. младите хора в Европейския съюз са напускали дома на родителите сред на възраст 26,5 години.

В повечето северни и западни страни младите хора напускат родителския дом средно в ранните до средата на двадесетте години, докато в южните и източните страни средната възраст е в края на двадесетте или началото на тридесетте години, показва европейската статистика.

Младите жени са напуснали родителското домакинство домакинство средно около 2 години по-рано от младите мъже. В това отношение България е в една група със страни като Хърватия, Португалия, Словакия, Гърция, Словения, Италия, Малта, Испания, Румъния и Полша.

Според данните на "Евростат" в България момчетата остават вкъщи средно до 32-ата си година, а момичетата - до 28.5 години, което оформя втората (след Румъния) по големина разлика (3.5 години) в ЕС между двата пола. 

Това е част от развитието. Всички ние преминаваме през различни етапи до постигането на някаква автономност, коментира пред Радио София психотерапевтът Валентина Димитрова.

По думите ѝ, на Балканския полуостров сме свикнали със зависимостта във фамилно отношение. Високият процент за България се обяснява и с това, че самите родители държат децата си в такава зависимост. Често, нещо за да стане по-бързо и по-лесно, те вършат неща вместо рожбите си. Още при възпитанието - на децата трябва да се гласува доверие и да се делегират права за самостоятелни решения и действия, за да изградят умения и навици, подчерта Димитрова.

Чуйте целия неин коментар.

По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

До момента няма доказан случай на грип в страната

До момента няма доказан случай на грип в страната, обяви главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Първите грипни случаи започват в края на октомври и началото на ноември, а след това започва бърз ръст, за да достигне през януари до епидемични стойности. Така ще бъде и през тази година, каза Ангел Кунчев, като добави, че в момента има и..

публикувано на 09.10.24 в 14:09

„Портрети отвисоко“ - разказ за неформалните общности от покривите на Хонконг

В София гостува изложбата „Портрети отвисоко. Неформални общности от покривите на Хонконг“ на Руфина Ву и Щефан Канъм. Проектът изследва незаконно построените селища върху покривите на жилищни блокове в Хонконг чрез архитектурни скици, фотографии и лични истории, които засягат темата за миграцията. Изложбата документира наследството на общности,..

публикувано на 09.10.24 в 12:58

Проектът "Медийна грамотност в дигиталния свят" в помощ на младежите

Страната ни се нарежда на последно място в класацията на държавите от Европейския съюз, които са уязвими към дезинформацията и негативните последствия от нея. Това показват данните от Индекса за медийна грамотност от началото на годината.  По този повод от Сдружение "Моят град“ разработват проекта  "Медийна грамотност в..

публикувано на 09.10.24 в 12:57
Еврокомисар Елиза Ферейра

Седмица на градовете и регионите в Брюксел

Всяка седмица в Брюксел се провеждат по няколко големи европейки събития, като тук изобщо не се взимат предвид редовните сесии на комисиите в Европейския парламент. Тази седмица в Брюксел преминава под знака на градовете и регионите, защото под мотото Empowering communities (Давайки повече власт на местните общности) тече най-голямото..

публикувано на 09.10.24 в 12:53

Есенна академия за родители в "Пирогов"

Водещи детски специалисти от "Пирогов" провеждат Есенна академия за родители "Първа помощ за малките герои" в университетската спешна болница.  През месец октомври екипът, който провежда Лятната академия на "Пирогов", прави продължение на инициативата по желание на родителите. Лектори ще бъдат д-р Явор..

публикувано на 09.10.24 в 11:17
Мария Боянова

Семинар разкрива историята на фалшифицирането на древни монети и артефакти у нас

Тази вечер в Националния етнографски музей ще се проведе семинарът “Фалшификати и фалшифициране на древни монети и предмети в България”, воден от проф. дин Иля Прокопов и проф. дин Диляна Ботева . Гост-лекторите ще представят периоди на развитие на фалшифицирането в България, технологии, разпространение и методи на разкриване. Предвижда се..

публикувано на 09.10.24 в 10:56