Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има ли втори шанс вкусната и годна храна да бъде спасена

Сиси Симеонова
Снимка: Радио София

Предаването "Радиокафе" днес е част от второто издание на Академията за иновации в агробизнеса. Заедно пътешестваме в света на иновациите, срещите ни са интересни и вълнуващи с хора, развиващи своите иновативни идеи в полза на всеки от нас.

Една от тях е лъчезарната и изключително интересна дама Сиси Симеонова от "Foody", чиято мисия на фирмата е да придават приключенски характер на ежедневното хранене и едновременно с това нещата да стават "по-еко". Отправната точка на идеите, които екипът реализира в продължение на 3 години е "спасяването" на храната и това да не се позволява тя да се разхищава. Тогава няколко заведения за хранене откликват на техния призив да се направи нещо колективно  в тази посока.

"Така че ние сме истинските "foody-та", което в превод от английски означава "чревоугодници", хора наслаждаващи се на храната и които не искат тя да бъде разхищавана“, разкри Сиси Симеонова. Тя допълни, че страстта и любовта към гастрономията е комбинирана с желанието, че в световен мащаб е нужно да сме по-устойчиви в начина, по който се храним, по който живеем и по който правим бизнес.

"Ние със сигурност се стараем да бъдем устойчив бизнес, който помага на хората, отскоро и на компаниите, да успяват да намалят своя въглероден отпечатък, като се наслаждават на  една истински вкусна храна", отбелязват от "Foody".

Какъв е механизмът който допринася за постигането на тази идея?

"Foody" е действащо уеб приложение достъпно за всеки браузър и влизайки в него всеки може да избере какво му се хапва. Храната е напълно годна и качествена, но не е продадена в обичайните часове, след които много хранителни обекти предлагат известно намаление.

"Тази отстъпка те предлагат на нашата платформа, където вие си избирате, плащате с карта, поръчвате доставка,  или вземате на място и си хапвате вкусно", поясни  Сиси Симеонова.

По думите й с това действие не се позволява храната да не бъде продадена и после да бъде изхвърлена.

"Нашата цел е да дадем втори шанс вкусната и годна храна да бъде спасена", подчерта тя.

Според ООН, храната която годишно се произвежда, накрая под една или друга форма бива разхитена и се превръща в петия най-голям замърсител в света, дори по-голям от авиационната индустрия, която сме свикнали да асоциираме директно с вредните емисии, каза още Симеонова.

Чуйте още от разговора на Лили Големинова в звуковия файл и се превърнете в ентусиасти за по-малко разхищение на храната.

По публикацията работи: Спаска Давранова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

19-годишен младеж е пострадал при катастрофа между джип и кола на "Орлов мост"

19-годишен младеж е пострадал при катастрофа между джип и кола на столичния площад "Орлов мост". Инцидентът е станал снощи между 22:30 и 23 часа, съобщиха за БНР от Центъра за спешна помощ. Момчето е с контузия на главата и съмнение за комоцио. Спешен екип го е закарал във ВМА.  Снимки: Велизар Чакалов, Facebook група..

публикувано на 22.11.24 в 12:46
Двама запалени колоездачи очакват с усмивка кинопремиерата

Премиерната прожекция на филма "Двигателят в нас" е в кино "Влайкова"

В предаването  "Радиокафе" отново поставяме акцент върху темата за колоезденето, като алтернативен начин на придвижване в града. Поводът е премиерната  прожекция в България на филма „Двигателят в нас“ (The Engine Inside), която се организира от сдружение "За Земята" и Tumba Solutions. Събитието е част от работата на "За Земята" за чист..

публикувано на 22.11.24 в 12:35

Третата среща на "Илюстрейшън стейшън" бе посветена на комикса

Илюстрейшън стейшън е "изобретение" на артиста Албена Лимони . Тя решава да създаде тази инициатива, чрез която да събере общност от илюстратори , които на неформални срещи да обсъждат интересни за тях теми и да се вдъхновяват един друг. Третата подобна среща бе посветена на комикса. Специални гости бяха Антон Стайков, Анани Борисов и..

публикувано на 22.11.24 в 12:15

Българският изкуствен интелект BgGPT 2.0 с нова версия

Преди дни Българският институт за компютърни науки и изкуствен интелект (INSAIT) представи най-новата версия на своя генеративен езиков модел BgGPT 2.0. От утре (23 ноември 2024 г.), специално създаденият за българските потребители, държавни институции и бизнеса модел, ще бъде достъпен за всички граждани чрез чат платформата. По този начин..

публикувано на 22.11.24 в 11:54

Арестувани са агресивни мъже, предизвикали нападения в столичен мол

Полицията в София е установила и задържала част от участниците в инциденти и нападения  в столичен мол преди близо два месеца. Случаите са докладвани преди месеци и на прокуратурата. След публикуване на видеоматериалите, на които се вижда как млади мъже се държат агресивно и предизвикват безредици в търговски център, от МВР са установили част..

публикувано на 22.11.24 в 11:05
Снимката е илюстративна

Агенция "Митници" със съвети как да получим без затруднения пратките си за празниците

Пратките, които идват от чужбина се движат на два потока и разпределението им зависи от доставчиците, обясни за Радио София Станислава Владимирова - държавен инспектор в Агенция "Митници". За едните е необходимо митническо оформяне, за да стигнат до получателя, а вторият вид пристигат директно към потребителите, тъй като вече са освободени на..

публикувано на 22.11.24 в 09:34

Южен вятър вдига градусите в София до около 16°, вечерта - застудява

Днес вятърът от юг ще се усили и ще бъде умерен и силен, в Предбалкана и в близост до северните склонове на планините от Южна България - бурен. Облачността ще бъде разкъсана, значителна над западните райони, но след обяд от северозапад бързо ще започне да се увеличава, съобщиха от НИМХ. Максималните температури ще бъдат в много широки граници – от 6°-7° в..

публикувано на 22.11.24 в 07:35