Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна активният период на летния туризъм

Снимка: Яна Боянова

Днес в 23:50 ч. българско време официално ще настъпи астрономическото лято. Какъв летен сезон очакваме, какви дестинации избират българите за лятна почивка, кои чуждестранни туристи посрещаме у нас и има ли ръст в цените през този сезон? По темата за това какви са проблемите с кадрите през летния сезон и ще намерят ли решение говори Константин Занков от Института за анализи и оценка в туризма, туристически предприемач, маркетинг и бизнес консултант в туризма.

Той отбеляза, че има добър сезон, като очакванията са за ръст от 10% спрямо предходната година и може би ще бъде задмината рекордната 2019 година.

"Много важно е да отбележим, че ако искаме да имаме един висококачествен и устойчив туристически продукт и да нямаме проблеми и с кадри, и всичко да върви "по мед и масло", трябва да имаме един целогодишен туризъм. В момента в страната ни около 70% и повече от приходите за туризъм са именно в периода май-октомври", сподели Занков.  

По думите му юли и август добрите хотели нямат места още от ранните записвания през пролетта, докато през месеците юни и септември, които също са топли хотелите седят празни, тъй като хората нямат навик да почиват тогава.

"За съжаление, след 6-ти септември отрязваме сезона. И както всичко е вървяло прекрасно изведнъж всички заведения затварят, атракциите затварят и дори да имаш желание да изкараш едно хубаво "циганско лято" на морето, където можеш да се наслаждаваш на хубаво време, на разходки по плажа, дори да не се къпеш всеки ден във водата, реално ти не го правиш. Това е така, защото не работят заведения, атракции и няма какво да правиш. И това е един от проблемите на родния туризъм, говоря за морските курорти. Трябва да се стремим да правим много активности в крилата на сезоните, а защо не и целогодишно", отбеляза Занков.

Той даде за пример съседните ни държави, които завършвайки есенния сезон започват с конгресен туризъм, сватби, обучения, тимбилдинги и др. През зимата се практикува здравен туризъм, а хотелите се предоставят за живеене и ваканции. През пролетта и зимата се организират спортни събития, фестивали и други културни мероприятия. Прогнозите са, че както и предни години най-много чужди туристи се очакват от Румъния, Полша и Великобритания. Немският пазар е силно намалял, а традиционните туристи от Русия и Украйна липсват.

Плаж Харманите

Има ли ръст в цените

"Определено, колкото и неприятно да ни бъде, навсякъде, където отиваме без значение дали е в супермаркета, на бензиностанцията, в киното, на музикално събитие, или на театрална постановка виждаме, че всичко в последните години се покачва. Разходите за класически пътувания също се покачват, но можем да кажем, че не е нещо осезаемо и има някаква голяма разлика спрямо предишната година. При някои хотели и дестинации имаме повишаване на цените, но те са малки, а при някои други дестинации е по-голямо, но определено не е нещо фрапантно", каза Занков.

Къде почиват българите извън страната

"Традиционно, което не е изненада за никой, предпочитани са Гърция и Турция, като Турция е най-често избирана за семейна ваканция въпреки, че там цените се повишиха на ол инклузив хотелите, но определено те все още си остават лидер. Имам много автобусни и самолетни почивки. В Турция почиваме основно в крилата на сезона, защото юли и август първо, че е много горещо и второ, че е много скъпо за българския турист", каза той. И добави, че след това в класацията е Италия.

По думите му няма добра кампания, която да промотира българския туризъм сред българите, а българинът е най-добрият турист за нашите хотели. Освен това проблемът с набирането на кадри е комплексен, като той не е само за България.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Етрополе

Етрополе като европейски град

Гостуваме на празника на община Етрополе. В началото с нас е  Теодора Ботева, представител на местен бизнес:  

обновено на 30.06.24 в 11:50

За да бъде наистина Дунав „хубав и син“

Тази седмица (на 29 юни) беше отбелязан за поредна година Денят на Дунав под мотото „Да пазим Дунав син“. Всяка една от Дунавските държави беше избрала как да го отпразнува – например, във Видин започна фестивала на изкуствата „Реката“, в Тутракан се проведе конкурс за изработка на творба от естествени материали „Флората и фауната на Дунава“, в..

публикувано на 30.06.24 в 11:23
Илия Христов

Историята оживява - Музеят на футболен клуб “Левски"

Разговорът е с Илия Христов - председател на сдружение “Сини сърца”. Именно организацията реализира проекта за Музей на футболен клуб “Левски” . Музеят е открит на 2 октомври 2019 година: Мястото е стадион “Георги Аспарухов” - Герена и в него всеки може да види някои от светините на клуба - учредителния протокол, легендарните трофеи “Улпия..

публикувано на 29.06.24 в 16:00

Софийски разкази - Старите софийски пазари

Софийски разкази - Старите софийски пазари: "В 1879 населениет вече е пораснало от почти 12 хиляди на цели 20 хиляди. Имало е множество чаршии до северната част на бул.Дондуков (днес - МС и ЦУМ), наблизо е бил и еврейският квартал. Касапската е съвпадала с района на днешния МС - крива уличка с дюкяни, пред които са били изложени части от животни...

публикувано на 29.06.24 в 15:00

Винофония на Варненско лято

Лили Големинова представя един от най-старите европейски музикални фестивали -  „Варненско лято“ . Един от скорошните му акценти с пианиста Жюлиен Жерне, както ще разберем от нея, е типично френски като съчетание: " Международният музикален фестивал „Варненско лято“ скоро ще стане на впечатляващите 100 години. Всичко започва през 1926 година, когато..

публикувано на 29.06.24 в 14:30
Гена Димитрова с Георги

Адресите на любовта - Гена Димитрова

Прочутата оперна прима Гена Димитрова среща съпруга си когато е студентка в Консерваторията и мие чиниите в мензата, за да се издържа. Тогава по-състоятелните ѝ колежки иронично се подсмихват, но именитата вокална педагожка Лиляна Жабленска им казва веднъж "Сега вие ѝ се смеете, че ви мие съдовете, а един ден може би вие ще миете нейните"...

публикувано на 29.06.24 в 13:55

Всичко започна като мечта, като илюзорен проект

Първата българска лига по електронни спортове или видеоигри се завръща със своя четвърти сезон – повече от основателя Иван Кинчев. Финалите на националната училищна е-спорт лига започват днес, след което ще станат ясни новите училищни е-спорт шампиони на България: "Това е моментът, който всички чакат - това е кулминацията, с 4 отбора, за тях е..

публикувано на 29.06.24 в 11:49