Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българка получи международен приз за романа си "Мръсни дни"

Снимка: Издателство Ciela

Седмици след световната си премиера у нас се появява хитовият фентъзи роман "Мръсни дни" на българката Геновева Димова, която впечатли гигантите от американското издателство TOR, и се превърна в един от най-обещаващите нови гласове на жанровата литература в международен мащаб. Родената във Варна фентъзи стихия, която от години живее и твори в Шотландия, се завръща към корените си с вихрена история, вдъхновена от славянската митология и фолклор. Изкусно и чудовищно забавно, "Мръсни дни" е шеметно градско фентъзи с щипка криминална мистерия, сред чиито страници кикимори и караконджули, змейове, юди и русалки бродят на свобода и вредят на людете. Подробности разказа писателката Геновева Димова.

"Има ужасно много създания от нашия фолклор, от които трябва да се пазим - караконджули, кикимори и т. н. Съществуват ужасно много митове за това какво трябва и какво не трябва да правим. Не трябва да се къпем, не трябва да ходим на сватби и погребения. Деца не трябва да се зачеват, защото по това време ако някой е заченат, когато се роди ще стане разбойник, или по някакъв начин ще има лош късмет и т. н.", каза авторката.

Готова ли е световната литературна сцена за това, тъй като е имало опити за фентъзи със славянска митология, но с тази, която идва от България светът ще се срещне за пръв път?

"Предполагам, че е готова. Едно от най-големите издателства в света за фентъзи и фантастика закупи романа. Освен това е купен от още 10 държави и ще бъде преведен на 10 различни езика", сподели тя.

Като всеки автор е добавяла и свои щрихи, отбеляза Димова. Тя загатна, че историята на главната й героиня Косара започва с това, че тя като тийнейджърка била замесена в токсична връзка с един змей, познат образ от нашата митология. Тя бяга от него, но след 7 години змеят се завръща и иска пак да я привлече към себе си... В сюжета са преплетени символи на Берлинската стена и Студената война, посочи авторката.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Слънчево и топло

Атмосферното налягане ще остане малко по-ниско от средното за август. Днес ще бъде предимно слънчево. В източните райони на страната ще духа слаб до умерен вятър, ориентиран от изток-североизток. Максималните температури ще бъдат между 31° и 36°, за столицата – около 31°. По Черноморието също ще е слънчево със слаб до умерен източен..

публикувано на 08.08.24 в 07:15

Диабетът - тихият убиец

Диабет тип 2 е едно от най-разпространените заболявания у нас, а и по света. В повечето случаи започва безсимптомно, а много от хората, страдащи от заболяванията разбират за болестта си едва когато са нанесени необратими поражения на сърцето, бъбреците, очите или периферната нервна система. Здравословното хранене, движението и редовните..

публикувано на 07.08.24 в 17:33

Ще нападне ли Иран Израел?

Каква е ситуацията в Близкия Изток и ще нападне ли Иран Израел? Коментар по темата направи Мартин Табаков, доктор по политическите науки. Той посочи, че убийството на лидера на "Хамас" Исмаил Хания ескалира допълнително ситуацията по оста Израел - "Хамас" - Иран. "Това убийство доведе до нещо с практически резултати като заместването на Исмаил..

публикувано на 07.08.24 в 15:35
Кметът на Банско Стойчо Баненски и Илияна Щерева - Иванова - директор на Джаз фестивала

Джаз влак създава допълнителни емоции по време на фестивала в Банско

Известният джаз фестивал в Банско не може да бъде описан, той трябва да бъде преживян. И тази година, събитието предлага освен музика на световно ниво, така и различни забавления, каза пред Радио София Илияна Щерева - Иванова - директор на Джаз фестивала в Банско. „Имаме влакче с две ретро вагончета, които са извън композицията на редовната..

публикувано на 07.08.24 в 15:05
Мая Райкова - продуцент поп и джаз музика в БНР

Как БНР партнира на джаз фестивала в Банско и подкрепя младите изпълнители?

Мая Райкова е продуцент на поп и джаз музика в Българското национално радио. В предаването "Радиокафе“ тя разказа как радиото партнира на джаз фестивала в Банско и подкрепя младите изпълнители. "Българското национално радио притежава най-богатият документален архив от такива събития. Почти от създаването на Банско джаз фестивал, нямаме..

публикувано на 07.08.24 в 14:55

Туроператори, гости на Банско джаз фест, желаят да превърнат града в световна дестинация

 В предаването “Радиокафе“ разговаряме с Мария Атанасополу и Хриса Краса - две дами от Гърция - туроператорки, гости на мащабния джаз форум. Те познават Банско от много време и желанието им е, покрай магнетичната атмосфера на джаз фестивала, да превърнат града в интересна и важна дестинация за чуждестранни гости. “Имаме клиенти и работим тук с..

публикувано на 07.08.24 в 14:00