Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Да отглеждаш зеленчуци с вкуса от детството на село

Как поляна се превръща в зеленчукова градина, как се развива земеделие без да се ползва мотика, лопата и фреза и може ли едно младо семейство да се издържа от производството на екологично чисти зеленчуци?  За да потърси отговори на тези въпроси, кореспондентът ни Даниела Костова посети ямболското село Ханово. 
На гости на сме на Ива и Георги, тя е на 30, а той на 33, завърнали са се от Дания в началото на миналата година и са избрали родното село на Георги –Ханово за да създадат своята зеленчукова градина, такава каквато трябва да бъде според техните разбирания.
В Дания се занимават с коренно различни неща. Той е професионален шеф-готвач в ресторанти със звезди "Мишлен", а нейната професия е ландшафтен архитект. Резкият завой направили първо от любопитство, второ – с голям ентусиазъм и трето, но не на последно място: "С идеята да направим някаква промяна, да мислим извън кутията", обяснява Георги.

В момента градината им е три декара, а  до скоро тук  е била ливада. "Навсякъде около нас беше поляна със смесени треви, която в началото просто окосихме. Сложихме кашон навсякъде, който се разгражда, а съответно тревите под него също се разграждат и стават на храна за микроорганизмите. Отгоре сме насипали 15 см компост и слама за пътеките. Разчитаме да отглеждаме здрава почва и оттам нататък растенията да имат добър имунитет"
"Отглеждат сезонни зеленчуци по технология, щадяща почвата - без оран, копане, обработки, фрезоване. За пестициди и химични торове и дума пък не може да става. казва Ива. "Сеем само нехибридни, стари сортове, които да ни напомнят на вкуса от детството на село. Дълго търсихме и правихме подбор на семена за домати, пипер, краставици....

Има ли регенеративното земеделие бъдеще в нашата страна, където торенето и пръскането са сред най-популярните операции.
 "Моето лично мнение е, че до четири-пет години това ще стане преобладаващата част земеделие", казва Георги. "Когато виждаш резултатите, виждаш и смисъла. От една страна за природата и за нас, хората, от друга – добивът, вкусовите и хранителни качества са по-добри спрямо това да се обработва земята по конвенционален начин", добавя Ива. 
Двамата  се включват и в инициативата на община Тунджа „На гости на Тунджа". В тяхната градина ще идват групи деца на различна възраст. Вратите на фермата им са най-широко отворени за най-малките. За тях са подготвили и опитно поле, в което децата да засаждат семенца с помощта им. Чакат ги и много изненади, игри и забавления.
Повече чуйте от репортажа в звуковия файл:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Платформата за грамотност и правопис "Как се пише?" търси думите на 2024 г.

За четвърта поредна година платформата за грамотност и правопис "Как се пише?" търси думите, които да опишат изминалата 2024 г.  Изборът на български думи на годината започва днес и завършва на 20-ти този месец. "В първия етап от..

публикувано на 06.01.25 в 14:03

Стойчо Стойчев: Станахме свидетели на чудо в природозащитата

През изминалата година станахме свидетели на  завръщането на емблематичния египетски лешояд в страната ни . "Това е не просто голям успех, а на границата на чудото . Бяхме притеснени, че можем да го загубим завинаги от природата на България. Неговата..

публикувано на 05.01.25 в 17:55

За книгите и баницата

Един от любимите моменти при посрещане на новата година е тегленето на късмети от новогодишната баница. Всеки се надява да изтегли късмет, който желае, и си обещава да насочи усилията си към неговото сбъдване. Развихряме въображението си в..

публикувано на 03.01.25 в 17:53

Намерен е трети екземпляр на календара на Христо Ботев с лика и баладата за Хаджи Димитър

    В деня на Богоявление, когато се навършват 177 г. от рождението на гениалния ни поет и революционер Христо Ботев, отбелязваме в началото на годината и 150 години от едно малко известно негово издание „Календарь за година 1875”. Тази рядка..

публикувано на 06.01.25 в 07:10

Традиционни рецепти за празничната трапеза от баба Пенка

В тихото селце Малък дол, 82 годишната баба Пенка пази традициите и духа на българската новогодишна трапеза. С нейния опит и любов към традициите в семейството, тя споделя вкусни и лесни за приготвяне рецепти. " За новогодишната вечер..

публикувано на 31.12.24 в 12:05

Шеф Иван Агафинов за храната като философия

Иван Агафинов заминава за Франция почти случайно, но с амбицията да готви в ресторантите на една от най-взискателните нации на света. И успява. Пътят от готвач в Стара Загора до шеф готвач на френски премиери и министри той нарича персоналния..

публикувано на 31.12.24 в 12:03

Историята на Ахмед - между два свята

Ахмед, млад мъж от град Хомс, Сирия, е принуден да напусне родината си в края на 2011 г. заради гражданската война в държавата. Пред избора да воюва срещу своя народ или да загуби живота си, той избира България, където да продължи образованието си...

публикувано на 30.12.24 в 12:45

Пътят на какаото: от Югоизточна Азия до предизвикателството за бутиков бизнес в България

Те са трима, и почти на мускетарски принцип решават да следват пътя на какаото. Разказваме ви историята на Антон Кринчев, Мария Христова и Анна Желязкова, които са от Ямбол, живеят в София, но страстта им към пътуването ги отвежда до сбъдването на..

публикувано на 30.12.24 в 11:54

Три дни и три нощи се приготвят ястията за Нова Година в Япония

Три дни и три нощи се приготвят ястията за празничната новогодишна вечеря в Япония, разказа пред Радио Стара Загора  Сачи Уджие. Заедно със своя съпруг Атсуфуми, на галено Атсу, музикалното семейство живее в Стара Загора и е част от екипа на Държавната..

публикувано на 30.12.24 в 10:00
снимката е илюстративна

Нова Година в Стара Загора век назад, когато част от господата остават без шушони след бал

В началото на миналия век  в празничната традиция по посрещането на Нова Година под Липите  били включени няколко задължителни компонента– 21 топовни салюта, дадени от военните поделения в града, и баловете.  Защо топовните салюти били точно..

публикувано на 30.12.24 в 09:45