Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Новият ден" на 11 август 2015г. с Димитрина Дончева

Август е. Време на планирани отпуски и почивки на море, но и време,  в което морето се променя и става опасно. Доказателство за това са и нещастните случаи от последните дни, повечето от които завършиха фатално. Специалисти по водно спасяване коментират, че туристите на плажа, независимо какви са – българи или чужденци, масово се отнасят  безразсъдно към морето, нямат култура на плажа и това води до трагични инциденти. Още нещо важно не съобразяват хората на плажа – през август месец морето се променя. Или както казва народът – морето се обръща и става опасно. Как да се предпазим от инциденти във водата – ще говорим с един от доайените във водното спасяване у нас Лаврентий Силов, дългогодишен спасител в Българския червен кръст във Варна, а днес консултант към БЧК. 8.15 часа



Има ли във Варна нужда от омбудсман или не?  Знаят ли варненци дали обществения посредник може да им помогне и с какво ? – питаме в анкета.9.15 часа

Идеята за омбудсман на Варна е от 2013 година, когато в местния общински съвет постъпват две предложения за проект  за Правилник за обществен посредник на града. В една от комисиите е разгледано предложението внесено от ГЕРБ, но не е гласувано на сесия на местния парламент. Причината – липсата на пари в бюджета за заплата на обществен посредник. Според проекта - месечното възнаграждение на омбудсмана ще е 90 % от заплатата на председателя на Общинския съвет. Той трябва да бъде избран с подкрепата на две трети от общинските съветници, след тайно гласуване. Кога Варна ще има обществен посредник – питаме председателя на местния парламент Иван Луков.

Варна все още няма обществен посредник за всички граждани, но пък от 10 години има омбудсман за хората с увреждания. Това е Веселина Стоилова, на 53 години, с увредено зрение, омъжена и с три деца. Има 4 завършени магистърски степени – по икономика, право, социология и социален мениджмънт. Не знае точния брой на хората, които са я търсили в качеството й на омбудсман. Работи безплатно, с правомощията дадени й от  една кметска заповед. На колко души е помогнала и по какъв начин – разговор с Веселина Стоилова. 9.35 часа

В анкета питаме и хора с увреждания за какво са потърсили помощ от омбудсмана на хората с увреждания и с какво той им е бил полезен.

Морска Конференция Варна събра специалисти на кръгла маса по различни теми свързани с морския мениджмънт, лидерството и офшорните практики. Специалистите коментираха безопасността на корабоплаването в морските пространстра на България, човешкия фактор в морския бизнес, тенденциите в морската професия, образованието и квалификацията. Една от важните теми бе свързана с Международната конвенция за контрол и управление на корабните баластни води и седименти. Интервю по темата с  Венета Георгиева, старши инспектор в Морска администрация – Варна. 10.40 часа




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
автор: Васил Василев

ГРАВИТАЦИЯ НУЛА на 11 октомври със Светлана Вълкова

По повод професионалния празник на архивистите гостува Владимир Владимиров - директор на Дирекция "Регионален държавен архив" - Варна, с отдели: Варна, Добрич, Шумен и Търговище Нови модули от Образователната програма за ученици на Градската художествена галерия – Варна „Вдъхновено“ – изложба живопис на Васил Василев „Както ви..

публикувано на 11.10.24 в 10:52

НА СВЕТЛО на 10 октомври с Мариела Димитрова

Какво ще предприеме ТАСРУД срещу вандализма над машините за билети – коментар на управителят на общинското предприятие Георги Киряков е 14.20 часа. На днешния 10 октомври отбелязваме Световния ден на психичното здраве. Тази година темата на кампанията е „Психично здраве на работното място“ – тематични съвети от психолога Валентина..

публикувано на 10.10.24 в 13:13

НОВИЯТ ДЕН в четвъртък, 10 октомври

На 10 октомври Българската Православна Църква чества паметта на Свети 26 Зографски мъченици; Нетипичен цъфтеж на плодни дръвчета през есента - какви са причините разяснява агрометеоролога Мирослав Ганчев; Доброволци ще почистят централния плаж във Варна след края на активния летен сезон. Инициативата е планирана за тази събота, 12 октомври,..

публикувано на 10.10.24 в 05:56
В меката есен...

НА СВЕТЛО на 9 октомври с Валерия Василева

Проблемите пред пчеларите у нас - липса на достатъчно подкрепа от държавата, отравянията на пчелите с пестициди, внос от трети страни, който подбива пазара и цените на ценните пчелни продукти. Инетрвю с родения във Варна Артур Кордон - международно признат експерт в прилагането на изкуствен интелект в индустрията, за напредъка в тази..

публикувано на 09.10.24 в 13:50

НОВИЯТ ДЕН на 9 октомври с Мариела Димитрова

Зрението на децата постоянно се влошава, като всяко трето дете вече е късогледо или не може да вижда ясно нещата надалеч. Това посочва глобален анализ на изследвания, обхванали повече от пет милиона деца и тийнейджъри от 50 държави на шестте континента. Анализът на числата показа, че късогледството се е утроило между 1990 и 2023 г. Темата ще..

публикувано на 09.10.24 в 06:09
Есенни минзухари

НА СВЕТЛО на 8 октомври с Валерия Василева

България изостава с 15-20 години в осигуряването на син растеж на морския сектор - внедряване на нови екологични технологии и използване на нови практики не само в транпорта, пристанищата и корабостроенето, но и в морския и крайбрежния туризъм. Вицепрезидентът Илияна Йотова посети Солницата в Провадия и коментира мерките за опазване и..

публикувано на 08.10.24 в 13:50
Снимката е илюстративна

НОВИЯТ ДЕН на 8 октомври с Иван Барбов

Щастие – това е когато времето, в което се събуждаш и наспиваш съвпадат. Ако случайно събуждането не е съвпаднало с наспиването, спасението идва със сутрешното кафе, което Иван Барбов, Емилия Николова и звукорежисьорът Петър Венков ви канят да изпиете на честотите на Радио Варна. От 6.00 до 10.30 часа е времето, в което ще съвпаднат..

публикувано на 08.10.24 в 07:30