Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нова технология в строителството - български патент

| обновено на 14.05.17 в 13:03
Нова строителна технология разработват български учени и вече са патентовали нитробетон. Според екипа той е 30 процента по-евтин за изолиране и 4 пъти по-лек. Българските учени около Румен Стоянов  работят вече 5 години. Екипи, които прилагат на практика технологията има във Велико Търново и Пловдив, отзивчив е за партьорство и на други места-просто трябва да има интерес. С тази  технология  са построени  къщи в Испания и Мароко. Ще се използва и за да спира лавата на вулкана Етна. Подробностите разказва за Радио Варна  Цветан Митков.

Как се нарича тази нова технология, която сте патентовали и която вече се прилага в строителството?

Технологията се нарича нитробетон и се основава на използването на полимери, които усвояват атмосферния азот, който влиза в циментовия разтвор. Тя има идеалната шумо-,  термо- и влагоизолация и така разходите за отопление ще бъдат по-малки. Конструкцията на сградата е много по-лека.

Какви са доказателствата за тези предимства?

Постиженията на самата технология при експериментални условия. 3-сантиметра замаска от нитрон от вътрешната страна на стената играят ролята на 12 –сантиметра изолация със стиропор.

Кой стои в основата на тази разработка?

Това е българин, той е от Плевен и се казва Румен Стоянов.

Къде вече по света е използвана технологията на нитробетона?

В Испания има построени над 40 къщи. В България се строи в Кърджали. За да се намалят разходите за отопление е необходима 3 сантиметра от замаската нитрон, която е по-добра от конвенционалните.

Защо?

Защото в състава има азот, а той е прекрасен изолатор. Консистенцията на нитрона  е съставена от вода, полимер – азотен агент, перлит и заместител на варта, пак наша патентована технология.

Доколко е безопасно и няма риск за здравето?

Самата технология е биотехнология. Копира се природата. Самият полимер извлича атмосферния азот по биологичен начин. Изградено е на базата на кератина – това, което изгражда ноктите и косата.

СнимкаВ Бургас вече използвате технологията...

Строим сглобяеми къщи за Мароко, които се пренасят с контейнери. В Хитрино има няколко къщи, които са построени с нитробетон. 30-процента е по-евтина сградата и 4 пъти по-лека.

А влагата?

Технологично е необходимо 3 дни, за да изсъхне мазилката. След това тя не пропуска влага. При разбъркване на мазилката се получават балончета – като аеро шоколад. Това е перфектната изолация, защото дава обем с присъствие на азот, който е един от най-добрите .

Нитробетонът издържа ли на пожар?

До 2 600 градуса издържа. Специална замазка използваме в пещи за горене, за изпитания....

Каква гаранция давате на такива сгради?

Азотът  не позволява да има химични или други изменения във времето, даваме поне 50 години.

Това патентовано ли е вече?

Сертификатите за качество ги има... В Италия направиха изпитания, защото се наложи да се изградят стени за отклоняване на вулкана Етна...

Четирима човека могат да направят къща от 35 квадрата с покрив и инсталации за 21 дни. Машините и помпите също са български патент. Могат да се строят пътища, замазки за химически заводи...

Има интерес за откупуване на този патент. Това се случи с голяма фирма от Турция, за Саудитска арабия....

  Интервю на Габриела Гаврилова с Цветан Митков.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Доктор Нина Русева: Увеличават се болните от туберкулоза

Болните от туберкулоза се увеличават и от началото на годината до сега за Варна има регистрирани 49 случая, каза за Радио Варна доктор Нина Русева, координатор за туберкулозата за област Варна. За цялата 2023 година случаите се били 50, допълни тя. Туберкулозата е най-значимото социално заболяване и в момента в страната се провежда..

публикувано на 19.09.24 в 09:40

Илюзионистът Арсен с кастинг за деца, изкушени от магичното изкуство

Кастинг за деца, които са с афинитет към магичното изкуство, ще организира известният магьосник Веселин Долмов-Арсен. Желаещите могат да се запишат за участие чрез публикуване на видео в страницата на Арсен във Фейсбук или на имейл. Поканата е отправена за деца до 18 години от цялата страна. Победителят ще излезе заедно с Арсен на сцената на 12..

публикувано на 18.09.24 в 08:00

Животът започва!

На прага на новата учебна година второкласниците от Международния френски лицей "Шарл Перо" във Варна имат двоен повод за радост и вълнение. Освен на новите предизвикателства, които часовете в клас ще им донесат, те се радват и на новата си песен! "Животът започва" е на френски език и може да бъде слушана в YouTube. Изминалата учебна година..

публикувано на 17.09.24 в 09:20

Шенгенското споразумение на практика не функционира

От понеделник Германия затвори всичките си граници с цел да ограничи незаконната имиграция.  П олицейските синдикати обаче алармират, че нямат необходимия персонал, за да извършват постоянни гранични проверки. Решението на правителството, ръководено от Германската социалдемократическа партия, има и политически оттенък, коментира пред..

публикувано на 16.09.24 в 14:33

Ален Илиев - първокласникът от Варна, който започва да пее, преди да проговори...

Ален Илиев е един от хилядите първокласници, които днес прекрачват училищния праг. Той е от Варна, на седем години, и открива в музиката спасение от всяка емоция, която неминуемо застига седемгодишните деца. Всяко чувство от малък Ален превръща в тон, а неговата първа песен - "Пеем ЗаЕдно", обедини в музика и танц деца, родители и учители из цялата..

публикувано на 16.09.24 в 11:55
гр. Варшава, Полша

"Форум за Варна" продължава с дискусии за съживяването на градската среда

“Форум за Варна” е инициатива на сдружение " Пространствата на Варна" . Това е проект за градско развитие с гражданско участие - поредица от срещи, на които експерти в градското планиране споделят своя опит от съживяването на средата в градовете, в които живеят, и превръщането ѝ в по-достъпна за гражданите. След посещението през юли във Варна на..

обновено на 16.09.24 в 09:46

Chen Balbus (ORPHANED LAND): Надявам се, че няма да се стигне до Трета световна война

Интеврю с Chen Balbus (ORPHANED LAND) На 17 септември ORPHANED LAND се зарвръщат в България. Поканата е от „BGTSC“. Това ще е едва третият им концерт и първи след 11 години. Организаторите съдействаха за интервюто, което китаристът на групата Chen Balbus даде специално за „От другата страна“. ORPHANED LAND са в „интересна“ ситуация. Групата..

публикувано на 14.09.24 в 14:52