Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Сборник с гайдарски пиеси" е новата гордост на преподавателите Недко Царев и Алексей Енчев

| обновено на 05.11.17 в 12:04
Алексей Енчев и Недко Царев
Снимка: Радио Варна

От печат излезе "Сборник с гайдарски пиеси" с автори Алексей Енчев и Недко Царев - нова нотна литература, която да послужи на всички, които се обучат да свирят на гайда. Двамата преподаватели от Националното училище по изкуствата "Добри Христов" във Варна събират 51 автентични и авторски мелодии от няколко фолклорни области на България, като към книгата прилагат и компакдиск.
 
Сборникът ще бъде представен с концерт на 6 ноември от 18:30 часа в НУИ "Добри Христов".

Недко Царев и Алексей Енчев гостуваха в предаването "Съботна трапеза" на 4 ноември и разказаха повече за своята работа по ученическото пособие и предстоящото представяне пред публика. Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Този сборник е може би продължение на школата ти по гайда, която издаде преди няколко години.

Н. Ц. Да, 2012-а година издадох „Неранза”, сборник с бавни мелодии и песни за гайда. След време издадох и още един учебник „Леки пиеси за гайда”. И от само себе си дойде идеята да съберем с колегата Алексей Енчев хора́ типични от нашия край, такива, които не са включени в другите школи по гайда, за да имат децата достъп до тях и да се развиват.

СнимкаИма ли недостиг на такъв тип школи?

Н. Ц. Последните 10 години се наблюдава оживление в това отношение. От една страна моят труд, и от друга - този на колегите от Музикалното училще в гр. Котел, които също направиха няколко учебника. През цялото време комуникирахме с тях, разменяхме информация, ние сме им предоставяли наши пиеси, те на нас пиеси и записи. Това общуване подпомогна и издаването на този сборник, но винаги има какво още да излезе, да се покаже. Определено това е една неизчерпаема тема, защото богатството на нашия фолклор е огромно, ние не можем да го изчерпаме.

До каква степен този сборник е продиктуван от ученически интерес и вашата лична мотивация?

Н. Ц. Ученическият интерес трябва да се подтиква от нас преподавателитe. Първо ние трябва да покажем какво трябва и как трябва за да се развие този интерес. Пиесите, които сме включили в сборника голяма част от тях са типични за своя край – Варненско, Добруджа, Странджа, Тракия. Интересът на учениците трябва да бъде насочван.

СнимкаКак е структуриран сборникът? Разделяте го на две части...

А. Е. Първата част включва авторски пиеси - мои и на Недко Царев, а втората - пиеси от нашия край, пиеси и на популярни изпълнители, като Динко Палазов, Стамен Гарджев, Диньо Маринов, който е наш учител, Мария Стоянова и много други. 

Можехте да спрете до вашите авторски пиеси...

Н. Ц. Да, можеше, но човек не бива да спира до себе си. Предизвикателството да се изпълняват други пиеси, да се изучават, е също с педагогическа насоченост, защото един млад гайдар не трябва да владее само стила на собствената си фолклорна област. Когато един ученик стане по-голям, 9-10-11 клас, трябва да обърне внимание и на другите стилове на свирене, било шопски, тракийски, радопски, странджански...
А. Е. Трябва да има нови висини за достигане. Все пак много от пиесите, особено на колегите Динко Палазов, Божидар Симеонов, са с голяма трудност, висш пилотаж. Нашата цел е да предоставим на учениците материал за доусъвършенстване и достигане на по-голям квалитет.

И се движите паралелно, нотирате и ги издавате в сборник малко след като авторите им са ги записали в студио.

Н. Ц.
Да, може да се каже, те звучат в музикалния ефир. Например пиесите на Божидар Симеонов са издадени в компакдиск, тези на Динко Палазов, Стамен Гарджев и Стойко от Еркеч, звучат постоянно, могат да се намерят и да се чуят. (...)

Цялото интервю и няколко изпълнения на двамата преподаватели може да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Истинските био плодове и зеленчуци не са в големите магазини, а в стопанските дворове

Вкусните плодове и зеленчуци, които не са третирани с химически препарати, не са мит, категорична е Кристияна Опрева. Младият агроном днес ще се включи в дискусия в зала "Кубрик" на Обществения център за околна среда и устойчиво развитие във Варна. Опрева ще въведе всеки любител - зеленчукопроизводител и овощар, в основите на органичното градинарство...

публикувано на 04.10.24 в 14:50

Дъщерята на Кирил Господинов: Ако днес срещна Баш Майстора, той ще ми каже: "Айде, нема нужда!"

Барелеф в памет на Кирил Господинов беше открит във Варна в сряда. Паметният знак е дело на скулптора Кирил Янев, а инициативата за създаването му е на дъщерята на актьора Веселина Господинова.  На барелефа, който се намира в градинката до Драматичния театър "Стоян Бъчваров", Кирил Господинов е изобразен в естествен ръст, в коронния му образ на Баш..

публикувано на 04.10.24 в 08:00

Katrine Stenbekk (KALANDRA): Българите сте невероятна музикална нация

Интервю с Katrine Stenbekk, Florian Winter и Jogeir Mæland (KALANDRA) За първи път KALANDRA ще направят хедлайнърски концерт в България. На 5 октомври по покана на „Blue Hills Events“ норвежците ще представят новия албум „A Frame of Mind”. Концертът ще открие специалният гост Lili Refrain. KALANDRA имат дълбока връзка със своите норвежки..

публикувано на 04.10.24 в 07:15

Максим Стойков - младият културист, който постига с много труд мечтите си, продължава да носи гордост за България

Варненцът Максим Стойков се завърна от световния шампионат по културизъм, провел се на остров Киш в Иран, с две титли и три призови места.  Състезанието включваше участници от около 30 държави, като конкуренцията е била много сериозна, споделя Максим, който е  единственият представител на България в състезанието при младежите.  След завръщането..

публикувано на 03.10.24 в 11:32

Peter "Peavy" Wagner (RAGE, REFUGE): Не мисля, че перфекционизмът въобще е даден на човечеството

Интервю с Peter "Peavy" Wagner (RAGE, REFUGE) Една от бандите, които определят стандартите в спийд и пауър метъла RAGE, навъртя четири десетилетия. За това и следващия гост в „От другата страна” е лидерът на немските метъляги Peter "Peavy" Wagner. Сега, ако трябва да обясняваме кои са RAGE и кой е Peavy, начи, не сте си написали домашното...

публикувано на 03.10.24 в 08:30
Атанас Костурков

Строителен предприемач: Най-достъпни са жилищата в големите блокове

Нестабилната икономическа и политическа обстановка в България се отразяват сериозно на строителния бранш. Това коментира за Радио Варна строителният предприемач Атанас Костурков. Той има поглед върху развитието на строителството на страната от 1989 година до днес и допълни, че най-трудно в момента е намирането на качествени кадри в сектора. На..

публикувано на 02.10.24 в 10:00

Рибари настояват за по-голям контрол при улова на рапани в Черно море

20 тона на година е количеството на уловената черноморска бодлива акула от български рибари. Уловът е много по-малък в сравнение с преди няколко години, когато е бил около 150 тона. Това съобщи за Радио Варна генералният секретар на Консултативния съвет за Черно море Йордан Господинов, който е председател на Асоциацията на производителите..

публикувано на 02.10.24 в 08:37