Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Морето в мен" вдъхновение за млади автори

Връчиха наградите на на младите автори в конкурса за есе на Радио Варна „Морето в мен”. В него се включиха  над 30 младежи на възраст от 9 до 18 години от различни населени места - Благоевград, Варна, Годеч, Димитровград, Карнобат, Мездра, Монтана, Перник, Шабла и Шумен. Всеки е погледнал към темата от различен ъгъл.  При всеки провокацията е дошла от различни преживявания. Различни емоции са отключили въображението на участниците. Оказа се, че морето е вдъхновение, както за живеещите в близост до него, така  и за тези, които рядко присядат на морския бряг или пък никога не са го виждали, но мечтаят за безбрежното му синьо. Енергията и магията, която то носи са мотивирали младите хора да разпънат платната на своето въображение, да се отдадат на емоциите си и да напишат прекрасни неща. Людмил Станев, писател и председател на журито сподели мотивите за избора на призьорите:




Първата награда отиде в ръцете на шестокласничката Теодора Славова от гр. Карнобат за есето - „За пикселите и морето”.  В него тя пише: „Пикселите са много важна част от ежедневието ни – те са в компютрите, телефоните, таблетите, мониторите на телевизорите. Няма начин поне веднъж да не сте се питали колко пиксела имат очите.”... „Забранявам си да мисля за високите технологии и се отдавам за пореден път на удоволствието да почувствам морето с всичките си простички човешки сетива...”




Момичето от Благоевград Виктория Апостолова получи втора награда за есето „Морето в мен”, каквото е и мотото на конкурса.  То започва с думите: „Мило, Дневниче, това, което ще ти разкажа днес ще бъде по-различно от обикновеното. Ще ти разкажа историята на ранното си детство! За времето, в което морето беше моят дом.” После продължава: ...” Ще ти разкажа историята на ранното си детство! За времето, в което морето беше моят дом.” После продължава: ...” Бяхме толкова невинни. Деца, познаващи единствено селото, морето и старата Атина. Помня смеха и глъчката от щастие. Изградих най-красивите си мигове, за които някога съм могла да мечтая. Бяхме по-безгрижни от всякога. Не познавахме болката, омразата, предателството или разочарованието – все присъщи чувства на градските хора.”...




„Морето в мен” е заглавието и на есето на  Маламир Пресиян Кръстев от Варна. За него той беше отличен с трета награда.  „ Възприемам морето по много различни начини, / все пак съм варненец/,  но от много скоро когато чуя думата „море”, изпитвам едно много странно чувство.”, пише той. „Това чувство няма точно наименование, ще се опитам да го опиша с едно изречение. Изпитвам страхопочитание към морето, даже страх, но някакъв позитивен страх, колкото и странно да звучи.” Защо?





Всички получени есета може да прочетете тук.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Във Варна откриха 42-рия фестивал на българския игрален филм "Златна роза"

Във Варна днес бе открит 42-рият фестивал на българския игрален филм "Златна роза".  "Не затваряй очи" на филмовия фестивал "Златна роза" във Варна Започва фестивалът на българския игрален филм „Златна роза“ Събитието продължава до 26 септемри и представя на публиката разнообразна програма от филми, дискусии,..

публикувано на 19.09.24 в 21:11

46-и пехотен Добрички полк представя България на възстановка в Словакия

46-и пехотен Добрички полк ще представи българската военно-историческа реконструкция на международна възстановка в Словакия. На 21 септември в Калинов ще бъде пресъздадено първото сражение за освобождението на Чехословакия от нацистка окупация през Втората световна война. 46-и пехотен Добрички полк е единственият български военно-исторически клуб,..

публикувано на 19.09.24 в 14:26

"Не затваряй очи" на филмовия фестивал "Златна роза" във Варна

Българският игрален филм „Не затваряй очи“ е един от акцентите на филмовия фестивал "Златна роза" във Варна през тази година. Филмът е създаден през 2024 по едноименния роман на Мартин Ралчевски, който е и негов сценарист. „Не затваряй очи“ се представя като начало на българското православно кино и като „Филм за силата на вярата, любовта и..

публикувано на 19.09.24 в 14:24

"Дедал" приема деца за новата учебна година

Приемът за предстоящите учебни занятия в школа "Дедал" ще е на  28 септември, събота от 9 до 13 часа  в художественото ателие на школата, намиращо се на бул. "Съборни" 24, ет. 7 Обучението ще се провежда по програмата на екипа за 2024-2025 година  с мотото "Фарът на Дедал свети". Реализирането й се финансира с лични средства и средства от дарения, а за..

публикувано на 19.09.24 в 07:03

Започва фестивалът на българския игрален филм „Златна роза“

42-рият Фестивал на българския игрален филм „Златна роза“ представя разнообразна селекция от филми, дискусии, книги и инициативи за млади творци 42-рият Фестивал на българския игрален филм „Златна роза“ ще се проведе във Варна от 19-и до 26-и септември 2024 г. и ще предложи на публиката разнообразна програма от филми, дискусии,..

публикувано на 19.09.24 в 06:47

84 години от връщането на Балчик в пределите на Майка България (21 септември 1940 г.)

По повод празника на града, освобождението от румънска окупация, на 21 септември на едноименния централен площад от 10.00 часа започва церемония по издигане на националния флаг на Република България, с участието на представителна част  и Представителния духов оркестър на Военноморските сили. Пред Паметника на героите, паднали за Отечеството, ще бъдат..

публикувано на 18.09.24 в 17:53

Изложба на Николай Русев, посветена на тракийски царе, във Варна

Художникът Николай Русев представя във Варна изложба, посветена на тракийски царе. Тя включва художествени портрети и панели от комикса „Тайната на Котис I“.   Портретите на тракийски царе са част от музейната сбирка на Етнографски комплекс Златоград. Те са предоставени специално за случая от неговия създател и управител, инженер Александър..

публикувано на 18.09.24 в 12:08