Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До казана за варене на ракия продължава да е горещо

Снимка: Радио Варна

Температурите вече спаднаха, но до казаните за дестилация продължава да е горещо. Промяната във времето тук не се усеща. Напротив - ще продължи да се покачва, защото идва сезона на гроздовата...

В древността алкохолните питиета са били давани като награда за добре свършена работа. От векове обаче не е така. И въпреки модерните питиета, българинът продължава да има слабост към ракията. Тя е на трапезата и в делник, и в празник. На пазара се предлагат различни разновидности, но традиционно нашенецът обича да си я приготвя сам. Дори и да не пие, да "има за децата".

Всеки има своя рецепта за приготвяне, но най-важни са плодовете, от които се прави. Тази година обаче нямаше кайсии и сливи, казва собственикът на казана в Слънчево. Преди 5 години Еди Капрелов  влага 180 000 лева в строителството на нова сграда и оборудването й. Сега тук идват хора дори от Варна, защото ракията е готова веднага за консумация, тъй като е "двойно дестилирана".

Ракията започва да "тече" когато температурата в казана достигне 70 градуса, разказва собственикът. През лятото е безплатна сауна, но и сега е горещо, въпреки че градусите навън са значително по-ниски. Няма много хора, защото гроздето не е още "превряло".
Всичко е ново и е проектирано специално за този казан. Аз съм от Варна и имах бизнес в село Слънчево. Имах друго производство, но когато ни "хвана" кризата преди десетина години, го спряхме. Нямаше казан в селото и затова реших да инвестирам.
Отговаря на всички изисквания?
Абсолютно. Разполагаме с всички необходими документи от митници, здравни инспекции...
Технологичният процес е двоен - един път се изпарява и след това се връща обратно. Това са дестилационни казани и са с различни размери според това с какво количество разполагат хората. Тази ракия е двойно преварена и може да се консумира веднага, защото в нея няма метил.
СнимкаРакията тръгва да тече, когато температурата достигне 70 градуса. И ще тече, ако я има, ако я няма, няма как да потече...
За един казан колко дърва са необходими?
Относително. Зависи кога е работил казана. Ако предишният ден не е ползван, ще са необходими повече.
Повече дърва отиват и когато материалът е повече. След като потече ракията, подаването на дърва се намалява. Но е горещо. Лятото тук става  45 градуса  - направо е сауна, въпреки че таванът е високо.
Кампанията по варене на ракия още не е тръгнала, защото гроздето не е превряло, но до двайсетин дни - месец най-много,  ще започнат да варят повече хора. 
Само от Слънчево ли идват?
Не. Идват от Варна, от Игнатиево....
СнимкаТова е ракията.
Това е. В момента тече  70 градуса, като вече изсипахме две кофи по 80 градуса.  Готова е за консумация. Госпожата вари от сливи, господинът - от грозде.
А Вие самият варите ли ракия?
Когато има плодове - варим. Ние имаме кайсиева градина, но нямаше плод тази година. Един килограм кайсии не сме откъснали. Нямаше нищо и в градината от сливи. Годината е много слаба откъм плодове. Плодове има на борсата, но те са от вътрешността на страната.
Бизнесът върви ли?
За съжаление - не много! Хората нямат плодове в двора. След като и аз нямам, как да очаквам при тях да е по-различно!
Който може да си позволи, купува от борсата,  за да си свари. Някои си отиват с десетина килограма, други - 15. Кой както си е приготвил материала. По начало българинът е свикнал да има и малко ракийка, и малко вино. Варят по малко и изкарват по малко.

Снимки: Румен Сарандев



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Доктор Нина Русева: Увеличават се болните от туберкулоза

Болните от туберкулоза се увеличават и от началото на годината до сега за Варна има регистрирани 49 случая, каза за Радио Варна доктор Нина Русева, координатор за туберкулозата за област Варна. За цялата 2023 година случаите се били 50, допълни тя. Туберкулозата е най-значимото социално заболяване и в момента в страната се провежда..

публикувано на 19.09.24 в 09:40

Илюзионистът Арсен с кастинг за деца, изкушени от магичното изкуство

Кастинг за деца, които са с афинитет към магичното изкуство, ще организира известният магьосник Веселин Долмов-Арсен. Желаещите могат да се запишат за участие чрез публикуване на видео в страницата на Арсен във Фейсбук или на имейл. Поканата е отправена за деца до 18 години от цялата страна. Победителят ще излезе заедно с Арсен на сцената на 12..

публикувано на 18.09.24 в 08:00

Животът започва!

На прага на новата учебна година второкласниците от Международния френски лицей "Шарл Перо" във Варна имат двоен повод за радост и вълнение. Освен на новите предизвикателства, които часовете в клас ще им донесат, те се радват и на новата си песен! "Животът започва" е на френски език и може да бъде слушана в YouTube. Изминалата учебна година..

публикувано на 17.09.24 в 09:20

Шенгенското споразумение на практика не функционира

От понеделник Германия затвори всичките си граници с цел да ограничи незаконната имиграция.  П олицейските синдикати обаче алармират, че нямат необходимия персонал, за да извършват постоянни гранични проверки. Решението на правителството, ръководено от Германската социалдемократическа партия, има и политически оттенък, коментира пред..

публикувано на 16.09.24 в 14:33

Ален Илиев - първокласникът от Варна, който започва да пее, преди да проговори...

Ален Илиев е един от хилядите първокласници, които днес прекрачват училищния праг. Той е от Варна, на седем години, и открива в музиката спасение от всяка емоция, която неминуемо застига седемгодишните деца. Всяко чувство от малък Ален превръща в тон, а неговата първа песен - "Пеем ЗаЕдно", обедини в музика и танц деца, родители и учители из цялата..

публикувано на 16.09.24 в 11:55
гр. Варшава, Полша

"Форум за Варна" продължава с дискусии за съживяването на градската среда

“Форум за Варна” е инициатива на сдружение " Пространствата на Варна" . Това е проект за градско развитие с гражданско участие - поредица от срещи, на които експерти в градското планиране споделят своя опит от съживяването на средата в градовете, в които живеят, и превръщането ѝ в по-достъпна за гражданите. След посещението през юли във Варна на..

обновено на 16.09.24 в 09:46

Chen Balbus (ORPHANED LAND): Надявам се, че няма да се стигне до Трета световна война

Интеврю с Chen Balbus (ORPHANED LAND) На 17 септември ORPHANED LAND се зарвръщат в България. Поканата е от „BGTSC“. Това ще е едва третият им концерт и първи след 11 години. Организаторите съдействаха за интервюто, което китаристът на групата Chen Balbus даде специално за „От другата страна“. ORPHANED LAND са в „интересна“ ситуация. Групата..

публикувано на 14.09.24 в 14:52