Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Черноморската кухня конкурентна на Средиземноморската

Единадесети Черноморски туристически форум се провежда във Варна. Туристическата общност ще бъде запозната с проекта „Черноморска кухня”, чрез който ще се работи в посока популяризиране и развитие на гастрономическия туризъм в страните, попадащи в акваторията на Черно море. Идеята за развитие и промотиране на Черноморската кухня е инициирана от Федерацията на ресторантьорите и хотелиерите в Русия (ФРХР) още през 2008 г. чрез своите ръководители Игор Бухаров и Владимир Баканов, като в момента се провежда съвместно с представители от България и Турция и Украйна. Зад нея в България застават туроператорът Желязко Атанасов, хотелиерът Георги Тръпков, ресторантьорът и хотелиер Желязко Каракашев. Причината за тяхната идея се корени и в това, че нито една от кухните на Черноморските държави не попада в популярните за това класации.
Още за предимствата на Черноморската кухня пред много други, разказа в интервю за Радио Варна Желязко Каракашев:


Черноморската кухня е една голяма наука. Какво ви провокира да я изведете напред и да представите възможностите й пред туризма в региона на Черно море?

Черноморската кухня е много богата. Тук говорим и за една много дълга история във времето - миграцията на толкова много народи е допринесла за различните вкусове у хората. Различните религии в рейона на Черно море също са допринесли много за обогатяването й.  Можем смело да кажем, че Черноморската кухня в пъти превъзхожда например Средиземноморската. Една от причините е разположението, чисто географски. Ако Средиземноморието обхваща само един географски пояс, то Черноморието е на два.

Добре ли е да сравняваме двата географски региона?

По-добре е да ги сравняваме. Така ще видим предимствата и къде стоим. Доказано е, че България е страната, която е с най-добри климатични условия за отглеждане на зеленчуци. Това се дължи най-вече на следния факт, че максимални и минимални температури на въздуха са оптимални за отглеждането на зеленчуци. Ако сте пробвали зеленчуци в други западноевропейски страни ще установите, че вкусовите качества често липсват за сметка на същите в България. Ако сте пробвали домат в Италия, макар че италианците са прочути с техните домати, ще забележите голямата разлика във вкуса с този на хубавия български домат. Разликата е огромна и все в превес на българското производство.

В какъв срок виждате реализацията на този проект, наречен "Черноморска кухня"?

Ние сме свикнали нещата да се случват от днес за утре. Тук говорим за една устойчивост във времето. Ще минат много години докато се наложи тази нова култура на хранене, на нови вкусове, дори на нови видове вина, които да се продават в целия регион на Черно море. Не можем да надскочим естествения ход на живота, но можем максимално да работим в тази посока.

А какво е направено до тук?

Направено е сдружение, което да официализира като институция тази идея. Изработено е лого. Имаме и разработен план, в който подбираме 150 ястия от Черноморския регион. Подбираме около толкова подправки, събираме рецепти. Всичко това искаме да сведем до един кръг от 80 - 100 типични за района ястия и характерни продукти.

Много често спорим. Примерно мусаката българска ли е, гръцка ли е, турска ли е?

Мамалигата - румънска ли е или добруджанска?

Пелмените - украински ли са, руски ли са?

Вие виждате какъв преход е имало и всяка страна е взимала по нещо от своите съседи или исторически границите са се менили. И вместо да влизаме в някакви спорове, ние ще работим в подобряването на тази кухня.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изложбата „А сега накъде?“ на Владимир Ванков - въпросът е винаги отворен...

В първата самостоятелна изложба на Владимир Ванков акцентът е поставен върху индивидуалния път на всеки човек и личностната автономия, на която се крепят изборите и отговорите на екзистенциалните въпроси, пред които е изправен. Изложбата набляга именно  на възможностите, които се съдържат във въпроса „А сега накъде?“, подканващ посетителите да..

публикувано на 22.07.25 в 08:00

Pi Stoffers (LORD OF THE LOST): Артистите трябва да създават, каквото искат да създават

Интервю с Pi Stoffers (LORD OF THE LOST) В екстремните жанрове на музиката е рядкост някой артист да се изправи пред предизвикателството на тройния албум. Примери има, но издаването на трилогия е много рисково начинание. И в същото време се изисква доза смелост и дързост да го направиш в времена, в които албумите все повече губят значението си...

публикувано на 21.07.25 в 09:45
Богдан Богданов

Богдан Богданов, ПП: Репресиите срещу нас няма да спрат, очакваме сценарият с Благомир Коцев да се повтори и в Благоевград

Според бившия министър на икономиката и настоящ депутат от ПП/ДБ, в момента управлява коалицията Борисов - Пеевски. В обзорното предаване на Радио Варна "Позиция", той заяви, че тази коалиция ще работи докато бъде постигната абсолютна диктатура, за да наложат стария модел. „Разбраха, че с нас не могат да го наложат“- каза народният представител...

публикувано на 19.07.25 в 15:45

Адв. Бранимир Балачев, ГЕРБ/СДС: Разследването срещу кмета на Варна тепърва започва

Разследването срещу кмета на Варна тепърва започва. Това обяви в ефира на обзорното предаване „Позиция“ депутатът от ГЕРБ/СДС Бранимир Балачев. Той заяви, че според информацията, с която разполага, има достатъчно материал за повдигане на обвинение в организирана престъпна група. Народният представител припомни странното напускане на Диан Иванов..

публикувано на 19.07.25 в 14:39

Andreas Kisser (SEPULTURA): 40 години са красива история

Интервю с Andreas Kisser (SEPULTURA) 40 години отминаха от момента, в който няколко невръстни младежи от Бразилия направиха немислимото - събраха група и я кръстиха SEPULTURA. 40 години по-късно споровете коя е истинската SEPULTURA продължават. Дали тази SEPULTURA, която съвсем скоро ще достигне края на пътя, е автентичната? Какво значение има,..

публикувано на 18.07.25 в 08:00

Росица Димитрова - една мечтателка с фотоапарат

Мечтателка с фотоапарат, която преследва залези, изгреви и луната. Това е Росица Димитрова от Варна, травъл блогър, пътешественик, фотограф и ловец на кадри, които често обикалят света преди нея в медии като "National Geographic" и "Forbes". За втора поредна година нейна снимка влиза в престижна селекция на "Capture the Atlas", озаглавена "Нощните..

публикувано на 17.07.25 в 08:00

Първият треньор на Иван Иванов: Тренировките бяха забавление с впечатляващи резултати

Когато Иван дойде да тренира на 5 години и половина, бяхме като деца на лунапарк - забавление безкрай, а резултатите са впечатляващи - създадохме плашещо добър на корта човек. Така описа работата си с шампиона на "Уимбълдън" първият треньор на Иван Иванов - Пламен Радев.   Всичко, което съм постигнал, е благодарение на усилията, вложили в мен..

публикувано на 16.07.25 в 09:00