Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Милен Керемедчиев: Сблъсъкът в Керченския пролив може да доведе до по-сериозен конфликт

Снимка: БГНЕС

Обявяването на военно положение в Украйна е апогеят на напрежението с Русия преди реален сблъсък. Така бившият заместник-министър на външните работи Милен Керемедчиев коментира в ефира на Радио Варна ситуацията в Керченския пролив.

"Ескалацията расте негласно между двете държави още от 2014 година след анексирането на Кримския полуостров. Вие знаете, че Украйна възприе като провокация изграждането на 19-километровия мост от Русия, който свързва полуострова с руската територия. Всъщност Русия оказва нарастващо напрежение върху Украйна за последните 4 години и последното напрежение беше създадено в икономическата сфера, тъй като изграждането на Турски поток и преди Северен поток 2 определено удрят Украйна в една от най-тежките ѝ области – енергетиката и преминаването на газопроводи през нейното пространство. Украйна ще загуби огромни средства от една страна, от друга страна, разбира се, губи и влияние за някакъв вид взаимоотношения с Русия. Така че това беше поредният удар, който продължава да нагнетява напрежение и от студените отношения през последните 4 години, след този натиск, който Русия оказва, този постоянен натиск върху  Украйна, се стигна и до реални сблъсъци, както се видя между двата флота на двете държави. Всяка една искра - като снощния сблъсък на Военноморските сили на двете държави, може да доведе до по-сериозен конфликт", каза Керемедчиев.От друга страна Русия силно затяга обръча около Украйна по всички възможни начини. Керченският пролив е единственият между Черно и Азовско море. Русия в момента допуска преминаването на търговски кораби, но не и украинските военни плавателни съдове. А това е единственият достъп до една от основните бази на украинския флот - в Мариупол, така че няма никакъв друг начин да се достигне до това пристанище, освен по този пролив и има негласна договорка, още 2014 година, да има съвместно ползване на този пролив. Така че Русия използва и това за увеличаване на натиска върху Украйна."

Бившият заместник-министър на външните работи отбелязва и това, че конфликтите между Москва и Киев възникват винаги зимно време: "Ако забелязвате, всъщност винаги зимата възникват конфликтите между Русия и Украйна. Помните 2019 година протокът на газ беше намален през Украйна от Русия. Тогава се говореше най-вече за финансови взаимоотношения, но това напрежение винаги цари и Русия използва доста умело, в това число и климатичните дадености, за да оказва максимален натиск. И всички конфликти, говоря за енергетиката, сега вече явно и във военната област, възникват когато Европа е най-застрашена и с най-голяма необходимост от доставка на природен газ."

Според Керемедчиев в момента НАТО и ЕС само наблюдават ескалацията и чакат тя да се уталожи сама, по взаимни отстъпки. Нещо, което засега не се наблюдава. Така че конфликтът оттук нататък ще се води в Черно море и макар и да не засяга териториалните води и националната сигурност на България, е прекалено близо до нас. Анализаторът е категоричен, че ще има кораби на НАТО в Черно море, които ще пристигнат, за да покажат съпричастие с Украйна. И това само ще нагнети напрежението още повече. Тези кораби, според него, ще използват и български пристанища за престоя си.

Цялото интервю на Мартин Николов с Милен Керемедчиев можете да чуете в прикачения звуков файл.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Истинските био плодове и зеленчуци не са в големите магазини, а в стопанските дворове

Вкусните плодове и зеленчуци, които не са третирани с химически препарати, не са мит, категорична е Кристияна Опрева. Младият агроном днес ще се включи в дискусия в зала "Кубрик" на Обществения център за околна среда и устойчиво развитие във Варна. Опрева ще въведе всеки любител - зеленчукопроизводител и овощар, в основите на органичното градинарство...

публикувано на 04.10.24 в 14:50

Дъщерята на Кирил Господинов: Ако днес срещна Баш Майстора, той ще ми каже: "Айде, нема нужда!"

Барелеф в памет на Кирил Господинов беше открит във Варна в сряда. Паметният знак е дело на скулптора Кирил Янев, а инициативата за създаването му е на дъщерята на актьора Веселина Господинова.  На барелефа, който се намира в градинката до Драматичния театър "Стоян Бъчваров", Кирил Господинов е изобразен в естествен ръст, в коронния му образ на Баш..

публикувано на 04.10.24 в 08:00

Katrine Stenbekk (KALANDRA): Българите сте невероятна музикална нация

Интервю с Katrine Stenbekk, Florian Winter и Jogeir Mæland (KALANDRA) За първи път KALANDRA ще направят хедлайнърски концерт в България. На 5 октомври по покана на „Blue Hills Events“ норвежците ще представят новия албум „A Frame of Mind”. Концертът ще открие специалният гост Lili Refrain. KALANDRA имат дълбока връзка със своите норвежки..

публикувано на 04.10.24 в 07:15

Максим Стойков - младият културист, който постига с много труд мечтите си, продължава да носи гордост за България

Варненцът Максим Стойков се завърна от световния шампионат по културизъм, провел се на остров Киш в Иран, с две титли и три призови места.  Състезанието включваше участници от около 30 държави, като конкуренцията е била много сериозна, споделя Максим, който е  единственият представител на България в състезанието при младежите.  След завръщането..

публикувано на 03.10.24 в 11:32

Peter "Peavy" Wagner (RAGE, REFUGE): Не мисля, че перфекционизмът въобще е даден на човечеството

Интервю с Peter "Peavy" Wagner (RAGE, REFUGE) Една от бандите, които определят стандартите в спийд и пауър метъла RAGE, навъртя четири десетилетия. За това и следващия гост в „От другата страна” е лидерът на немските метъляги Peter "Peavy" Wagner. Сега, ако трябва да обясняваме кои са RAGE и кой е Peavy, начи, не сте си написали домашното...

публикувано на 03.10.24 в 08:30
Атанас Костурков

Строителен предприемач: Най-достъпни са жилищата в големите блокове

Нестабилната икономическа и политическа обстановка в България се отразяват сериозно на строителния бранш. Това коментира за Радио Варна строителният предприемач Атанас Костурков. Той има поглед върху развитието на строителството на страната от 1989 година до днес и допълни, че най-трудно в момента е намирането на качествени кадри в сектора. На..

публикувано на 02.10.24 в 10:00

Рибари настояват за по-голям контрол при улова на рапани в Черно море

20 тона на година е количеството на уловената черноморска бодлива акула от български рибари. Уловът е много по-малък в сравнение с преди няколко години, когато е бил около 150 тона. Това съобщи за Радио Варна генералният секретар на Консултативния съвет за Черно море Йордан Господинов, който е председател на Асоциацията на производителите..

публикувано на 02.10.24 в 08:37