Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Празничната трапеза на един канадец

Шеф Хю Бутин

На коледната ни трапеза днес посрещаме още един гост – това е Хю Бутин - канадец от Монреал. В момента той е главен шеф инструктор в Института по кулинарни изкуства към Висшето училище по мениджмънт във Варна, но се занимава с приготвянето на храна от 25 години. Живял е в 14 държави, говори пет езика, в момента учи български, макар да му се струва доста труден. Основното му занимание обаче си остава приготвянето на храна. Впечатлен е от българската кухня и по-точно от естествения вкус на продуктите, които се използват. Харесва шкембе чорбата, за която знае, че е "лекарство" срещу махмурлук, приготвя гювеч и обожава шопската салата. Хю Бутин ни разказа с няколко думи какво слагат на трапезата канадците за празниците.

"Най-важното, което трябва да направиш е да разбереш храната сама по себе си. Трябва да разбереш хората, за да разбереш храната. Няма значение дали тя е резултат от въображението или е всекидневната закуска, която майка ти приготвя, на първо място трябва да опознаеш хората. Добрата храна се прави от добри хора. Добрата храна зависи и от хората, с които си се събрал. Това я прави вкусна или безвкусна. Може да имаш най-изисканото ястие на света и да си самотен и тъжен, а можеш да ядеш най-обикновен уличен хотдог с приятели и това да ти се струва най-великата храна на света.

В Канада по празниците храната е комбинация от френска и британска кухня, това е заради общата колонизация от двете държави - различни видове пай и печено месо за Коледа. В Канада също имаме чубрица и ѝ казваме сариет. Имаме пайове. В Канада се ядат и печени картофи с разтопено сирене както и печена пуйка с гъби и див ориз. Също така за коледните празници приготвяме пай с кленов сироп ,масло и сметана, който е много хранителен и трябва да се консумира веднага, защото трайността му е само няколко часа.

Приготвяме и пай който е направен с 6 вида месо - сърна, мечка, патица, фазан, пилешко и свинско. Това се сервира покрито с картофи. Всеки пласт месо се разделя с тях. Получава се купчина, висока 20 сантиметра. Казва се "шест месен пай", защото в него има шест вида месо. Типично е за северната част на Квебек. Има и друго. Не е много оригинално, но постоянно се слага на трапезата - пържените картофи с разтопеното сирене и сос също са жестоки. Нищо оригинално, обаче е най-страхотното ястие на света."

Чуйте повече от шеф Хю Бутин в звуковия файл.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

630 машини обработват пътищата в страната

Пътищата от републиканската пътна мрежа се обработват против заледяване, предвид очакваните ниски температури през нощта. Прогнозите са отрицателни градуси от минус 13 до минус 8, която създава предпоставки за поледици в участъците. Работата по трасетата продължава, в момента 630 машини обработват републиканската пътна мрежа, като 293 са в областите с..

публикувано на 18.02.25 в 19:10
Росен Желязков

Кабинетът ще заложи на инвестиции в инфраструктурата, образованието, здравеопазването

Акцент в управленската програма на правителството са инвестиции в няколко ключови сектора – инфраструктура, образование, здравеопазване, иновационни сфери, както и ускорена модернизация на армията с участието на българската оръжейна индустрия, предаде БНР. Приоритет е и интеграцията на България в европейската икономическа и финансова система. За да..

публикувано на 18.02.25 в 18:59

Гласуваха промени в наредбата за преместваемите обекти във Варна

Одобриха промени в наредбата, регулираща условията и реда за поставяне на преместваеми обекти в града, на заседание на Постоянната комисия „Туризъм, търговия и рекламна дейност“ към Общинския съвет – Варна. Измененията са предложени от зам.-председателя на ОбС Николай Костадинов и председателя на комисията Галина Иванчева, съобщават от пресслужбата на..

публикувано на 18.02.25 в 17:46

Изтича временната закрила на над 74 хиляди украински бежанци у нас

България е единствената страна от ЕС, която все още не е предприела стъпки за удължаване на временната закрила на украинските бежанци. За над 74 хил. бежанци от войната - предимно от районите на Източна и Южна Украйна, това е единствената възможност да продължат живота си у нас - да продължат да работят, да подновят документите си в банки и къде да..

публикувано на 18.02.25 в 15:55

Нови цени във варненските музеи и галерии одобри комисията по култура

Комисията по култура и духовно развитие към Общински съвет – Варна даде съгласието си за актуализация на входните такси за варненски музеи и галерии. Новите цени се предлагат от директорите на културните институции, но се съгласуват от Общинския съвет. Увеличението ще засегне музейните експозиции и обекти от структурата на Регионалния исторически..

публикувано на 18.02.25 в 15:44
Определиха номинираните за награда

Ново жури ще определя носителите на награда "Варна" тази година

Ясно е журито, което ще определя носителите на награда "Варна" за ярки постижения в областта на културата. Това са Красимир Машев, Димитър Трайчев, Мария Томова, Зоя Черешарова, Делян Жечев и Пламен Гутинов - миналогодишните носители на награда "Варна".  Председател на журито е Димитър Чутурков. Това реши днес на свое заседания Постоянната комисия..

публикувано на 18.02.25 в 15:36
Улица

Дежурни в кметствата във Варна ще приемат сигнали в зимната обстановка

Дежурни служители ще бъдат определени във всяко кметство във Варна, които да приемат сигнали, свързани със зимната обстановка. Това каза кметът на Варна Благомир Коцев. Той посочи, че ситуацията във Варна е спокойна. Обработват се всички основни булеварди, както и някои малки улици. Техниката е мобилизирана и е на терен. Подготвени за действие са и трите..

публикувано на 18.02.25 в 14:45