Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Празничната трапеза на един канадец

Шеф Хю Бутин

На коледната ни трапеза днес посрещаме още един гост – това е Хю Бутин - канадец от Монреал. В момента той е главен шеф инструктор в Института по кулинарни изкуства към Висшето училище по мениджмънт във Варна, но се занимава с приготвянето на храна от 25 години. Живял е в 14 държави, говори пет езика, в момента учи български, макар да му се струва доста труден. Основното му занимание обаче си остава приготвянето на храна. Впечатлен е от българската кухня и по-точно от естествения вкус на продуктите, които се използват. Харесва шкембе чорбата, за която знае, че е "лекарство" срещу махмурлук, приготвя гювеч и обожава шопската салата. Хю Бутин ни разказа с няколко думи какво слагат на трапезата канадците за празниците.

"Най-важното, което трябва да направиш е да разбереш храната сама по себе си. Трябва да разбереш хората, за да разбереш храната. Няма значение дали тя е резултат от въображението или е всекидневната закуска, която майка ти приготвя, на първо място трябва да опознаеш хората. Добрата храна се прави от добри хора. Добрата храна зависи и от хората, с които си се събрал. Това я прави вкусна или безвкусна. Може да имаш най-изисканото ястие на света и да си самотен и тъжен, а можеш да ядеш най-обикновен уличен хотдог с приятели и това да ти се струва най-великата храна на света.

В Канада по празниците храната е комбинация от френска и британска кухня, това е заради общата колонизация от двете държави - различни видове пай и печено месо за Коледа. В Канада също имаме чубрица и ѝ казваме сариет. Имаме пайове. В Канада се ядат и печени картофи с разтопено сирене както и печена пуйка с гъби и див ориз. Също така за коледните празници приготвяме пай с кленов сироп ,масло и сметана, който е много хранителен и трябва да се консумира веднага, защото трайността му е само няколко часа.

Приготвяме и пай който е направен с 6 вида месо - сърна, мечка, патица, фазан, пилешко и свинско. Това се сервира покрито с картофи. Всеки пласт месо се разделя с тях. Получава се купчина, висока 20 сантиметра. Казва се "шест месен пай", защото в него има шест вида месо. Типично е за северната част на Квебек. Има и друго. Не е много оригинално, но постоянно се слага на трапезата - пържените картофи с разтопеното сирене и сос също са жестоки. Нищо оригинално, обаче е най-страхотното ястие на света."

Чуйте повече от шеф Хю Бутин в звуковия файл.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Две катастрофи на моста при р. Камчия

Струпване на автомобили на моста над р. Камчия, видя репортер на Радио Варна. По данни на полицията инцидентите са два. Те са станали в отсечката между защитена местност "Пода" и Старо Оряхово по главния път Варна-Бургас. Няма сериозно пострадали хора при инцидента. На мястото има лекарски екип с линейка, хората са прегледани, но никой не е отведен в..

публикувано на 24.05.25 в 16:29

Русия и Украйна си размениха още войници през втория ден от най-мащабната размяна на военнопленници досега

Русия и Украйна си размениха днес по още 307 свои войници през втория ден от най-мащабната размяна на военнопленници досега за повече от три години след началото на тригодишната война между двете страни, предаде Ройтерс. Президентът на САЩ Доналд Тръмп отбеляза, че размяната на военнопленници, при която трябва да бъдат освободени по 1000..

публикувано на 24.05.25 в 16:07
24 май, Варна

24 май - празникът във Варна /снимки/

Над 20 000 души се включиха в празничното тържествено шествие послучай 24 май - Ден на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. 125 блока с представители на детски градини, начални, основни, средни и висши училища, центрове за подкрепа за личностно развитие, както..

обновено на 24.05.25 в 15:43
Балчик, 24 май

На 24 май: Нека с гордост да казваме: „Аз съм от Балчик“ /снимки/

Стотици балчиклии днес се включиха в празничното шествие по повод 24 май – Деня на Светите братя Кирил и Методий, на българска азбука, просвета и култура и на славянската книжовност и празник на града. „Нека да сме горди балчиклии в днешния най-български празник“ – приветства в поздрава си към местните жители кметът на Балчик Николай Ангелов...

публикувано на 24.05.25 в 14:51
Надежда Александрова

Носителят на голямата награда в Балчик: "Да виждаме красотата и творим красота"

По повод Празника на град Балчик и Деня на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност Годишната награда за принос в областта на културата днес бе връчена на Надежда Александрова - галерист и художник, в чиито платна неизменно присъства Балчик. На 12 юли 2024 година Надежда Александрова откри..

публикувано на 24.05.25 в 14:00

Еврокомисията излезе с предложение, ограничаващо правата на потребителите

Европейската комисия предложи обезщетенията за забавяне на полети да се дават само за значително по-дълги закъснения, отколкото досега, предаде ДПА. Агенцията отбелязва, че ако бъде одобрено това предложение, вероятно в бъдеще пътниците, чиито полет е имал сериозно закъснение, ще имат по-малки възможности за предявяване на искове за компенсации..

публикувано на 24.05.25 в 13:55
Димитър Ганев

Димитър Ганев, "Тренд": Над половината българи не се чувстват информирани за въвеждането на еврото

Над половината българи не се чувстват информирани за въвеждането на еврото. 59% подкрепят инициативата на президента Румен Радев за провеждане на референдум, но това не се отразява на неговото обществено одобрение. 41% оценяват работата му като положителна. Това е един от изводите в проучване на изследователски център "Тренд" по поръчка на "24..

публикувано на 24.05.25 в 12:20