Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Храните на бъдещето - все по-зависими от науката

Ивайла Сопотенска
Снимка: личен архив

Месо, отгледано в епруветка - звучи като фантазия, но вече е реалност. Каква още ще бъде храната на бъдещето? – учените търсят отговорите.

Климатичните промени и бързите темпове на нарастване на населението поставят поредното предизвикателство пред учените – да разрешат проблема с изхранването на човечеството.

Не смятам, че можем да говорим за революционна промяна, тъй като всичко, което в еволюционен план се е случвало с храненето, е отнемало дълги периоди от време – казва инж. Ивайла Сопотенска, докторант в Университета по хранителни технологии и журналист в сайта “НаукаOFFNews”. – Но промяна неминуемо ще има, тъй като климатът, обработваемите площи и вкусовете на хората се изменят, а и населението нараства с все по-високи темпове. Вероятно ще бъде въпрос на адаптация – до каква степен ще сме подготвени да оцелеем в едно бъдеще, в което храната ще бъде по-различна, отколкото е днес.

Растителните протеини, съдържащи се в граха, соята и други храни, са една от надеждите за бъдещето. Затова и учените се опитват да извлекат белтъците от бобовите растения и да ги използват за направата на различни храни. Например сладолед от грахов протеин, който Ивайла Сопотенска приготви на Софийския фестивал на науката. Но някои ГМО растения също могат да бъдат източник на протеин – какво е тяхното бъдеще?

Иска ми се да направим разграничение между генномодифицираните и генноредактираните храни, тъй като ГМО храните вече от много законодателства са забранени и не могат да бъдат намерени на пазара – казва тя. – Генна модификация означава да се вземе ген от един животински или растителен вид и да се прикачи към друг, за който той е несвойствен. В бъдеще обаче ще навлязат именно генноредактираните храни – т.е. ще се активират или дезактивират само собствени за растенията гени. Например може да се активира или мултиплицира ген, свързан с добива, и растението да дава повече продукция или пък да бъде активиран ген, свързан с устойчивостта срещу вредители и пестициди. Но тази промяна засяга конкретния организъм и нещата, които той вече носи в генома си. Регулацията на тези храни е толкова сериозна, колкото на генномодифицираните, и в Съединените щати вече се продават някои от тях.

Храната на бъдещето няма да бъде по-малко вкусна от сегашната, нито пък ще представлява хапче с полезни вещества.

Разбира се, в бъдеще ще ни е необходима някаква промяна в нагласата към храната, защото тя вероятно няма да бъде същата, каквато я познаваме днес. Смятам обаче, че когато човек е достатъчно подготвен за научната страна на въпроса, няма да бъде податлив на манипулации, категорична еинж. Ивайла Сопотенска.

И за да не се изпълваме с недоверие и необосновани страхове, учените на бъдещето все по-често ще открехват вратите на своите лаборатории и като добри комуникатори ще обясняват ползите от своите открития.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимка: Facebook/Master of Art Film Festival

Филмовият фестивал "Master of Art" започва във Варна

14 филма са включени в тазгодишното издание на фестивала "Master of Art", който започва от днес във Варна. Събитието продължава до 23 февруари, а първата лента, която ще гледат киноманите в морската столица, е " My Way". "Този избор е знак, че това е нашият начин да кажем, че искаме да направим живота по-красив - чрез фестивала и чрез споделянето на..

публикувано на 13.02.25 в 18:40

43-ма дариха кръв за кампанията "Капка любов" във Варна

43-ма души, служители на Община Варна и граждани, се включиха в днешната кампания по кръводаряване „Капка любов“. Инициативата се провежда съвместно с Районния център по трансфузионна хематология в морския град. Четири екипа на кръвния център бяха на разположение на желаещите да се включат в кампанията в зала "Пленарна" на Община Варна. Процедурата..

публикувано на 13.02.25 в 17:20

С официално зарязване на лозите и дегустация в Балчик отбелязват 14 февруари

Ритуално честване на деня, посветен на лозарите и винарите Трифон Зарезан, организира на 14 февруари Университетската ботаническа градин а в Балчик. Събитието ще се състои в Учебен участък - лозов масив с десертни сортове от 12.30 часа. Програмата включва водосвет, официално зарязване на лозите, дегустация на вина. По по­вод тра­ди­цион­но­то..

публикувано на 13.02.25 в 14:09

Варненската I ЕГ е големият победител в конкурса "Млад благотворител"

Проектът „Дигитална фолклорна палитра“ на ученици от Първа езикова гимназия e големият победител в тазгодишния конкурс „Млад благотворител“. Екипът от десетокласници впечатли журито с идеята за създаване на дигитален архив на българското музикално наследство, който да съхранява и популяризира богатството на българските фолклорни традиции...

публикувано на 13.02.25 в 09:50

Учени дискутират промените в климата на форум във Варна

Климатът във Варна, в страната и Черно море ще дискутират днес специалисти от различни институции в първия научен форум, организиран от новосъздадената платформа "Площад НАУКА". Събитието ще се проведе в Световния ден на радиото, тъй като тази година той е посветен именно на климатичните промени и тяхното отражение върху нас. Отбелязваме..

публикувано на 13.02.25 в 07:58

Отбелязваме Международния ден на радиото

На 13 февруари отбелязваме Световния ден на радиото. Инициативата е на ЮНЕСКО. Тази година честването ще се проведе за 13-и пореден път,  Денят е избран неслучайно - рождената дата на радиото на самата Организация на обединените нации е 13 февруари 1946 година. От ЮНЕСКО отбелязват, че радиото продължава да бъде една..

публикувано на 13.02.25 в 07:55

Германец - джипи у нас, и бесарабска българка - ветеринарка, си казват "да" на 3 март във Варна

Община Варна се включи тази година в Международната седмица на брака, която традиционно се отбелязва в навечерието на 14 февруари. Това стана с непринудена среща без протокол и формалности на кмета Благомир Коцев с едно бъдещо семейство и с една многодетна двойка. Антон Максимилиан Емануел Шмид и Александра Олегивна Тищенко са бъдещото семейство Шмит...

публикувано на 12.02.25 в 19:25