Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Денят на Ботев в Добрич, Балчик и Каварна

В  Добрич  Денят на Ботев  по традиция се отбелязва с поклонение пред паметника на поета - революционер в двора на едноименното училище. 144-ата годишнина от битката на Ботевата чета в подножието на връх Вола във Врачанската планина е белязана от предизвикателството на съвремието - разпространението на коронавирус. В необичайна обстановка, без детска глъч в школския двор се събраха представители на местната власт, депутати, политици, граждани и преподаватели от Основно училище "Христо Ботев". Точно в 12 часа с воя на сирените те склониха глави в мълчание, за да почетат паметта на всички загинали за свободата и независимостта на България. Поднесени бяха венци и цветя на признателност.

Днес ОУ "Христо Ботев" в Добрич  отбелязва своята 80-годишнина. "Липсват ни децата, но ние направихме всичко възможно с т.нар. онлайн система да им напомним, че Ботев няма нужда от слова. Той има нужда от това да бъде наш пример и дълг, за да го продължим и да пазим България такава, каквато той и всички негови съратници я направиха, за да я имаме", сподели за БТА директорът на училището Нели Торбатова.
След демографския срив, през последните 15 години тук се учат около 500 деца. Тържествата по случай юбилея са планирани за октомври, месецът, в който през 1940 г. Съветът на директорите и главните учители в Добрич е взел решение бившето румънско училище да се преименува във Втора средищна прогимназия "Христо Ботев". Наесен се очакват и новите попълнения в училището, в което до момента са записани 102-ма първокласници.

В Градския парк на Каварна пред бюст-паметника на Христо Ботев се състоя кратка церемония по повод 144-та годишнина от гибелта му, съобщиха от местната администрация.

Кметът на община Каварна Елена Балтаджиева и нейният екип положиха венец в знак на признателност към великия български революционер и на загиналите за свободата и независимостта на България. Всички присъстващи отбелязаха дълбокото си преклонение с едноминутно мълчание.
Цветя бяха поднесени още от представители на Общинския съвет и администрацията Историческия музей, Народно читалище "Съгласие-1890" и признателни граждани.

Точно в 12,00 ч. днес балчиклии застинаха с мисъл за героите, дали живота си за свободата на България. Сред тях имаше и такива, на които сърцето им не трепна – продължиха да крачат забързано, с показна проява на непризнателност към паметта на загиналите. Същото отношение демонстрираха и преобладаващата част от водачите на автомобили, информира кореспондентът ни Албена Иванова.


В Деня на Ботев да си припомним пламенните му слова:

„Няма власт над оная глава, която е готова да се отдели от плещите си в името на свободата и за благото на цялото човечество"

„Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира...“

„Настане вечер - месец изгрее, звезди обсипят свода небесен;

гора зашуми, вятър повее, - Балканът пее хайдушка песен!

„… единственото спасение на нашия народ се състои в революцията. Който има уши, той нека чуе. Нашата революционна партия скоро ще покаже де е, какво е и какво иска…“

„…Знайте, че който не обича родителите си, жена си и децата си, той не обича своето отечество!…“

„Една от най-главните причини за неуспеха на нашите вестници, особено на тия, що са се издавали и издават отсам Дунава, е и тая, дето между програмата и съдържанието на всеки почти вестник, между обещанията и изпълнението на редакторите почти всякога е имало такава разлика, каквато има между мохамеданския рай и християнската мъка. Нашите редактори в програмите си обещавали са златни гори на читателите си, но тутакси след тези обещания, след тези сладки и медени, вестникът им замязва на голо поле без цел, без характер, на кое наместо обещаните гори читателят вижда някакви си тръни, случайно накачени с безцветни дрипи от разни материи, приготвени за дреха на оголелия народ“.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Пейзажи от Варна

32 градуса в неделя във Варна

През нощта ще е ясно. Във вътрешността ще е почти тихо, а по Черноморието ще духа слаб северен вятър. Минимални температури между 16° и 21°, по крайбрежието до 23°, за Варна около 21°. През деня ще е предимно слънчево, в следобедните часове с временни увеличения на облачността. Тогава на места ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. Ще..

публикувано на 24.08.24 в 15:42

Очаква се скоро Франко Неро да се снима в българския филм „Аве Мария“

Искрено съм се забавлявал по време на кариерата си,тъй като съм от малкото актьори, които са се снимали във всички жанрове-това каза на пресконференция във Фестивалния и конгресен център-клон на НДК във Варна италианската кинолегенда Франко Неро. Той сподели, че е имал късмета да работи с гениалния режисьор Куентин Тарантино и с великия актьор..

публикувано на 24.08.24 в 15:22
Плаж к.к.

Ваканционно селище "Албена" отбелязва своята 55-та годишнина

Както през последните 55 година, на всеки 24-ти август от далечната 1969 година, ваканционно селище "Албена" ще отпразнува своя рожден ден с празничен концерт и много изненади за своите гости и приятели.   Кулминация в програмата за отбелязване на годишнината ще бъде шоуто на знамения цигулар Васко Василев, което започва точно в 21:30 ч. на..

публикувано на 24.08.24 в 12:01

Девня празнува с богата програма няколко дена

Девня ще отбележи 55-ата си годишнина от обявяването си за град с четиридневна програма. Сред звездните изпълнители на празничния концерт са фолклорен ансамбъл „Варна“, кипърската звезда Аристос Константину & бенд, група „Тангра“ и фолкдивата Камелия, научи Moreto.net На 27 август се навършват 55 години, откакто селата Девня, Река Девня и..

публикувано на 24.08.24 в 11:56
Снимката е илюстративна.

Пожари избухнаха на остров Крит

Три нови пожара са избухнали на гръцкия остров Крит. Все още не е загасен и..

публикувано на 24.08.24 в 11:45
Паметникът на Свободата на вр. Шипка

Радев: Шипка е кръстопът на историческата ни съдба

Многобройни са местата по българските земи, които пазят спомен за борбите за национално освобождение, но славата на Шипченската епопея остава ненадмината. Вече 147 години подвигът на българските опълченци е стожер на националната ни памет, на обичта към Отечеството, символ на възродения български дух и на саможертвата в името на свободата, това..

публикувано на 24.08.24 в 11:27

Един загинал при тежка катастрофа по пътя за ГКПП „Маказа“

Тази сутрин около 8.00 часа стана тежка катастрофа в района на село Първица, на главния път за ГКПП „Маказа“ , община Кирково. При инцидента са се ударили две коли. Една от тях е управлявана от 86-годишен шофьор, който е загинал при удара. Пътниците от другата кола са откарани за преглед в болница в..

публикувано на 24.08.24 в 11:25