Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Некартираните от МРРБ дюни отварят врата за продължаващи беззакония

Снимка: БГНЕС

Десетки декара с дюни по Черноморското крайбрежие изчезнаха между две министерства - МОСВ и МРРБ. 

Все още няма конкретен и ясен отговор на писмото до министерствата на околната среда и водите (МОСВ), на регионалното развитие и благоустройството и на туризма, както и до ресорната комисия в Народното събрание, с което от „Зелени закони” питат защо има фрапиращи разминавания между картирането на дюни на МОСВ и специализираната карта на МРРБ по Черноморското ни крайбрежие. През лятото екипът на „Зелени закони” проучи дюните по българското Черноморие. Проверени са терени от Ахтопол до Шабла. На практика, картирани в кадастъра се оказали само половината от известните дюни в България. Защо десетки декари с дюни по Черноморието изчезнаха от кадастралните карти? Потърсихме за отговор Вера Стаевска, която е част от екипа на „Зелени закони” и председател на Сдружение за изследователски практики.


В публикация на сайта на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) е заявен отказ да бъдат признати дюните на Вая и Иракли, картирани от  Министерството на околната среда и водите (МОСВ) през 2012 година. Струва ми се малко глупаво да делим Иракли на два различни плажа. Знаете, че това се случи механично преди десетина години, когато определиха като Вая началото на плаж Иракли, за да може то да бъде концесионирано. МРРБ признава само 21 от картираните от МОСВ 40 дка дюни, и то като ембрионални дюни. Проблемът е, че в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК) ембрионалните дюни са отбелязани като дюни, но за тях не важи нито едно от наказателните разпоредби на закона.

Откъде идва това разминаване в картите на двете министерства и коя е меродавната?

Меродавни са и двете и това е проблемът. Проблемът е, че екооценките се правят според картите на МОСВ. Това са официални карти на дюните в България. Когато се обсъжда възможност за ново строителство и всякакви други бизнеспроекти, се вземат предвид тези дюни, тъй като те са отразени в съответните защитени зони и територии. Но институцията, задължена да изготви единна карта на всички дюни в България, е Агенцията за геодезия, картография и кадастър (АГКК), подчинена на МРРБ. Именно от тази карта липсват картираните от МОСВ дюни. Проблемът е сериозен, тъй като в различни случаи се цитират различни карти. Концесионери и собственици на земи се позовават на картата на МРРБ и фактически, се отваря врата за продължаващи беззакония.
Остатъци от някогашните бели дюни има все още, най-вече около устието на река Вая. Нашето теренно обхождане през юни, заедно с учени от БАН и Софийския университет, констатира, че тези дюни са вече доста увредени – знаете, около устието ан река Вая има много преместваеми – и не толкова преместваеми, постройки.
Искам да отбележа, че проблемът е доста по-сериозен от конкретния случай на плажа Иракли. Цел на нашето теренно пътуване, макар и много кратко – само за една седмица, беше да обходим имоти, за които имахме предварителни данни, че има дюни, липсващи в картите. Анализите на нашите експерти за това колко и къде точно липсват продължават и до момента. Наистина, хаосът е голям, но част от проблемите са системни, повтарящи се. Това, което установихме при Китен, е, че има приватизирани дюни, които са защитени местообитания от европейска значимост, според Закона за биоразнообразието, но попадат в концесионирани имоти и се разорават, за да се увеличи...

Това, според мен, е добре организиран хаос.

Тъй като видяхме същото при къмпинги „Градина“ и „Златна рибка“, се поражда съмнение, че тези пропуски на властта не са случайни. Там има защитена местност и едновременно с това, голяма част от дюните, отбелязани като някогашни земеделски земи, са върнати при реституцията през `90-те години. Което е безумно – нали си представяте каква земеделска земя са били пясъчните комплекси? Но в момента това са не концесионирани площи, а частни терени и къмпинги, чиито собственици, може би съвсем логично, терасират, прокарват пътища, засипват с пръст, за да не потъват автомобилите на туристите. Тоест заради тези несъответствия между картите, дюните, които са изключителна държавна собственост, на много места всъщност не са.

Цялото интервю на Валери Великов с Вера Стаевска може да чуете в прикачения файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Румен Генов: Силата на спортния журналист е личният контакт със спортисти и треньори

2 юли е Международен ден на спортния журналист. Отбелязва се от 1995 г. по инициатива на Международната асоциация на спортната преса.  Първият конгрес на асоциацията е проведен в Париж от 1 до 3 юли 1924 г. с участието на представители на 29 държави.   Спортната журналистика отразява социалните и професионалните аспекти на спорта...

обновено на 02.07.24 в 17:10

Richie Faulkner (JUDAS PRIEST): Дъщеря ми е най-големият фен на JUDAS PRIEST

Интервю с Richie Faulkner (JUDAS PRIEST, ELEGANT WEAPONS) Повече от 50 години британските хеви метъл легенди JUDAS PRIEST пазят и разпространяват хеви метъла по целия свят. Само преди няколко месеца Боговете на метъл издадоха поредния урок по хеви метъл – техният „Непробиваем щит”. И той е точно такъв, категоричен е китаристът Richie Faulkner...

публикувано на 02.07.24 в 16:10

Oscar Dronjak (HAMMERFALL): Ние бяхме там!

Интервю с Oscar Dronjak (HAMMERFALL) През август шведските хеви метъл маниаци HAMMERFALL ще издадат 13-тия си студен албум „Avenge the Fallen”. Преди това обаче групата ще участва и на фестивала в село Могилово – „Midalidare – Rock In The Wine Valley” (12-14 юли). Oscar Dronjak, китарист, основател и основен композитор на HAMMERFALL даде..

публикувано на 02.07.24 в 15:45

Богословът Иван Йовчев: Патриарх Даниил ще бъде консенсусна фигура

Патриарх Даниил е избран за глава на Българската православна църква. Той е досегашен Видински митрополит. Изборът е факт след изключително оспорвано гласуване в два тура. Новоизбраният патриарх Даниил е диалогична личност, със сигурност той ще бъде една консенсусна фигура. Погрешно се артикулира в общественото пространство, че е краен в решенията си...

публикувано на 02.07.24 в 08:30

Robin McAuley (MICHAEL SCHENKER FEST, BLACK SWAN, екс-MSG): Винаги трябва да си професионалист

Интервю с Robin McAuley (MICHAEL SCHENKER FEST, BLACK SWAN, екс-MSG) По традиция на 30 юни срещу 1 юли на много места в страната посрещаме единствения и неповторим Джулай морнинг. На Камен бряг също, както традицията повелява - има концерт.  Тази година първото юлско слънце дойде с  ERIDAN с вокалиста на Michael Schenker и BLACK SWAN Robin..

публикувано на 01.07.24 в 08:30
Зеница Филипова

Зеница Филипова: Бог ще посочи правилния духовен водач на България!

Зеница Филипова работи в храма "Свети Атанасий" във Варна. Тя е от първия випуск жени богослови, тогава ректор  на духовната академия е бил патриарх Неофит. Нейни състуденти са митрополитите Николай и Наум.  По професия е учител, филолог, но на 40 години решава да се посвети на богословието и на служението на Бог. Надява се коментарите за..

публикувано на 29.06.24 в 12:25

„СИГНАЛ Symphonic“ с премиера във Варна

Група Сигнал представя за първи път във Варна програмата „СИГНАЛ Symphonic“ заедно с Русенска филхармония .  Проектът бе представен с грандиозен успех в Зала 1 на НДК в края на миналата година по повод творческия юбилей на бандата и включва най-големите  ѝ  хитове в нов и различен вариант. Повече за предстоящото събитие може да чуете в прикачения..

публикувано на 28.06.24 в 08:10