Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

И тази година набират кандидати за участие в Space Camp Turkey

| обновено на 22.03.21 в 08:26

И тази година български деца ще могат да участват в програмите на космическия тренировъчен център в турския град Измир - Space Camp Turkey.

Кандидатите  трябва да са между 11 и 15-годишни, съобщи за Радио Варна официалният координатор на програмата Мирослава Димитрова.

Програмите на космическия център дават възможност на деца и младежи с интереси в науката да работят със съвременни технологии и тренажори в областта на астрономията, роботиката, астрофизиката и биологията. Участниците обличат скафандри, тренират на реални тренажори за подготовка на астронавти, изпробват движенията в безтегловна среда, упражняват се в предната палуба на совалка. След преминаване на програмите участниците получават сертификати, които са високо ценени в голям брой училища и университети по света.

Отсяването става с есе с дължина до 500 думи или видео есе, което да не е по-дълго от 5 мин. Те могат да бъдат на български или на английски език. Темите са три.

- Как трябва да учиш днес, за да си космически иноватор утре?
- Реалност ли е днес научната фантастика от миналото?
- Космически екип: хора и роботи - какво е бъдещето им в Космоса?

Информация за тях може да видите и тук.

Най-важното при кандидатстването е личната мотивация, и разбира се желанието да станеш част от това приключения, казва Мирослава Димитрова.

Процедурата по подбора на децата включва и препоръки от преподаватели по английски език и по природни науки.

До момента над 900 деца от България са били част от програмите на Space Camp Turkey и са се докоснали до космическата си мечта. Някои от тях днес се подготвят в чужди университети и космически програми.

Участниците в лагера работят в международни екипи, в които влизат деца от различни страни. Те правят колонии на Марс, строят ракети и ги изстрелват, участват в симулации на истинска мисия, работят в наземната станция, в международната космическа станция, а няколко от тях играят ролята на астронавти, подготвящи се за полет.

Освен това се срещат с учени, които им обясняват физичните закони – защо една гигантска ракета може да излети в Космоса, как и при какви условия се поправят отвън панелите на международната космическа станция. Гвоздеят в програмата обаче си остава разговорът в реално време с астронавт от НАСА.

В света има общо три подобни тренировъчни центъра, които са създадени по модел на Американската космическа агенция. Този в Измир е не само най-близкия до България, но е и единственият, който е за Европа, Азия и Близкия Изток. Space Camp Turkey е създаден през 2000 година, а три години по-късно започва и българското участие. Продължителността на лагера е една седмица.

Програмата не е евтина, средно годишно около 1200 долара, но е уникална, уточнява Елисавета Якимова, директор на Център за творческо обучение Варна, която на два пъти е била част от програмата. Най-добре представилите се с есета или видео есета получават стипендия.

Репортаж може да чуете в звуковия файл.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Жители на Пчелина се срещнаха с кмета на Варна, представители на ВиК и строителните фирми

Живеещите в местността Пчелина във Варна обсъдиха на среща инфраструктурните проблеми в района  с кмета на Варна Благомир Коцев и районният кмет на "Младост" Христо Христов, ръководителя на ВиК-проекта във Варна Сава Коев, управителите на ВиК-Варна инж. Веселин Русев и на строителната фирма "Инжстрой" Милен Гочев. По думите на..

публикувано на 17.09.24 в 21:10

По нови правила ще определят носителите на награда "Варна"

По променени правила ще се определят носителите на награда „Варна“. Това реши ресорната комисия към Общинския съвет, която единодушно гласува промени в двата Статута за награда „Варна“ –  в системата на предучилищното и училищното образование и в сферата на науката и висшето образование. Измененията се правят по предложение на общинските съветници Жечка..

публикувано на 17.09.24 в 17:41

До края на месеца се очаква решение на КЗК за новата библиотека във Варна

До края на септември се очаква решението на Комисията за защита на конкуренцията за обжалването на избора на изпълнител за строежа на новата библиотека във Варна. Няма опасност за загуба на разрешително, защото строителната площадка е открита от изпълнителя на външните ВиК връзки, както законът предвижда. Това коментира заместник-кметът Диан Иванов,..

публикувано на 17.09.24 в 17:20

За проблем със сметопочистването алармира районният кмет на "Владислав Варненчик"

За огромен проблем със сметопочистването съобщи в профила си във Фейсбук районният кмет на "Владислав Варненчик" Николай Костадинов. До вчерашния ден там са установени 188 необслужени съда (за неделя и понеделник), коментира той. " Санкцията, която ще предложим да им бъде наложена от Общината, е в размер на 18 800 лв.", посочва районният кмет, като..

публикувано на 17.09.24 в 17:10

В сряда ще бъде жребият за номерата в бюлетините за частичните избори на 20 октомври

Централната избирателна комисия уведомява, че на 18 септември 2024 г. (сряда) от 10.30 часа  ще се проведе жребий за определяне на поредните номера в бюлетините на партиите и коалициите, допуснати от ЦИК за участие в новите и частични избори за кметове, насрочени на 20 октомври 2024 г. Жребият ще се проведе в зала № 42, ет. мецанин, в сградата на..

публикувано на 17.09.24 в 16:02

Средищно училище "Димчо Дебелянов" остава със същия статут и през новата учебна година

Общинската стратегия за личностно развитие на учениците и децата в Община Варна, нуждаещи се от допълнителна подкрепа, да се актуализира така, че да бъде адекватна към днешна дата на промените, приети от месец август 2024 г. Това бе гласувано единодушно по време на редовното заседание на Постоянната комисия "Наука и образование" към варненския Общински..

публикувано на 17.09.24 в 15:40

Специализирана операция срещу наркобизнеса във Варна, има задържани

Мащабна специализирана операция срещу производители и разпространители на наркотици тече в момента по Северното Черноморие. Това научи БНР от свои източници. Акцията се провежда от ГДБОП и Прокуратурата. Има задържани няколко души. Провеждат се претърсвания на различни адреси. По неофициална информация са разкрити ниви с канабис и няколко..

публикувано на 17.09.24 в 15:35