Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Стъкларският завод в Белослав спря и последната пещ на природен газ

„Държавата трябва да насочи усилия към собствен добив, защото това е единствената възможност да си гарантираме сигурни доставки на природен газ. Няма ли сигурност в производството, бизнесът е изключително чувствителен и много често се стига до фалити". Коментарът е на Данко Калчев, собственик на белославската фабрика, която произвежда ръчно изработени стъкларски изделия, а  производството на флакони и малки бутилки е автоматизирано. Иновативните продукти са стъклена композитна арматура, стъклени гранули, стъклени сфери и забавител на горенето при борбата с горските пожари.

Пред Радио Варна Калчев припомни, че според докладите на някои газови компании и на Българската академия на науките в изключителната икономическа зона на България има достатъчно количество природен газ за 100 години напред за българските производители във вид на газохидрати.

„Въпросът е държавата да вземе решение да се отмени мораториума само за газовите хидрати в изключителната икономическа зона на България. Да бъдат поканени японски, германски, канадски, южнокорейски компании и да започнем разработката на газовите хидрати в България.  Това ще ни гарантира икономическа стабилност след пет години.”

От 1951 година стъкларската фабрика в Белослав използва природен газ в производството. Този вид гориво е най-калорично за топене на стъкло при температура около 1400-1500 градуса.

От юли месец миналата година до днес цената на природния газ се е повишила пет пъти, поради което цената на готовата продукция се е увеличила с 30%, пресмята бизнесменът.

„Имаме опита от 2009 година, когато на 6 януари в 5 часа сутринта главният диспечер на „Булгаргаз” ми се обади да спра производството на стъкло. Това ми костваше да съборя пет стъкларски пещи. Ден престой тогава ни струваше по 5 хиляди лева. Въпреки обещанията на тогавашното правителство, получихме нулева компенсация. Не можем да сменим доставчика си, защото има пълен монопол – веднъж държавата, на второ място има регионални газоразпределителни дружества. За Белослав то е само едно, а цената за малките потребители се вдига с 25%.

За да намали дела на природния газ в общото производство във фабриката, Калчев оставя да работи само една газова пещ. Останалото производство е с електрическа енергия, а от три години има собствено захранване от слънцето.

На 20 април в стъкларската фабрика е прекратена работата на пещния агрегат на природен газ, въпреки заявката за доставка на природен газ за целия месец май.

„Всеки момент очакваме да имаме достатъчно слънчева радиация и да заработим само на електричество от слънцето”.

Цялото интервю чуйте в прикачения звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Петер Скуг или как един диджей стана рибар в Исландия

Особеностите на исландския риболов добре е опознал Петер Скуг - наполовина българин, наполовина исландец. Роден е във Варна, но от 8-годишен живее в столицата на ледената земя и гейзерите - Рейкявик. На 13 години започва да се занимава с музика - диджей e по партита, познат е и на клубната сцена във Варна. От два месеца обаче изучава дълбините на..

публикувано на 19.02.25 в 08:35

Проф. д-р Милков: Без апаратче при намален слух се увеличава рискът от деменция

Безплатни профилактични прегледи за нарушения на слуха организира за четвърта година МУ-Варна, по повод предстоящия „ Световен ден за защита на здравето на ушите и слуха “ или накратко Ден на слуха 3 март. Ц елта на подобни инициативи е да се насочи вниманието на обществеността към грижата за слуха при всички възрасти – универсален скрининг..

публикувано на 18.02.25 в 09:20

Майстори на домашното вино

27-ото издание на конкурса за домашно вино се проведе на 16 февруари във Варна. Участниците предоставиха над 160 проби, а от тях най-много на червени вина – 68, белите са били 65, а розе – 29. До финалния кръг достигнаха 47 проби, като за най-добро червено вино беше отличен Орлин Банков. Той получи и специалната награда за българския сорт..

публикувано на 18.02.25 в 09:00

Ученичка от НУИ "Добри Христов" във Варна стана младши студент в Грац, Австрия

София Иванова е ученичка в Националното училище по изкуствата "Добри Христов" във Варна. Св ири на флейта и се занимава с класическо пеене. И през тази година София продължава с успешните си изяви, като заслужи две награди "Златна Лира"  в Пловдив по време на ежегодния международен конкурс за музикално, танцово и изобразително изкуство "Орфееви..

публикувано на 17.02.25 в 08:35
доц. Огнян Боюклиев

Огнян Боюклиев, БАН: Ниското качество на храните е по-голям проблем от високата им цена

Ниското качество на храните в България е по-голям проблем от тяхната висока цена. Това мнение изрази в предаването „Позиция“ на Радио Варна доц. Огнян Боюклиев от Института за икономически изследвания към БАН. Според него, бойкотът на хранителните супермаркети е знак за сериозен проблем в системата. Решението на проблема обаче не е в подобни..

публикувано на 15.02.25 в 13:58

Винен експерт: Родни вина се предлагат и в Мишлен ресторанти, избирайте българското!

Българите преоткриват  позабравените сортове тамянка и димят , особено през пролетта и лятото хората си ги търсят. Навлезе и модерното пенливо вино  П ет-нат (съкращение от Pétillant-naturel (естествено пенливо), което вече се прави на много места у нас. Български производители започнаха да правят много качествени пенливи вина по оригиналната..

публикувано на 14.02.25 в 08:08

Икономист: Бойкотът във варианта, в който се предлага днес, няма да има никакъв ефект

Бойкотът на търговските вериги заради високите цени на хранителните стоки, обявен за днес в цялата страна, няма да има никакъв ефект, ако изключим неговото медийно отразяване. Това коментира в предаването "Пост Фактум" на Радио Варна доц. д-р Михал Стоянов - ръководител на катедрата по "Икономика и управление на търговията и услугите" в Икономически..

публикувано на 13.02.25 в 18:12