Вчера Дядо Коледа ми мина път. Беше прекрасно, вълнуващо събитие. Вървяхме си – всеки в своята посока. Наоколо нямаше никакви хора. Стори ми се странно да го видя изведнъж пред себе си, на един подарък разстояние. Още по-странно ми се строи, че галантно ми даде път.
Но как да се възползвам от тази любезност? Как да пресека пътя на Дядо Коледа?
Разбира се, че не посмях. Отнесох се с уважение към него, към цялата идея и философия за Коледа и на свой ред се спрях, за да покажа, че той е с предимство. Неговата празнична мисия е далеч по-отговорна от моята, нали? Аз просто се наслаждавам, а той е в непрекъснато движение, разпределя подаръци, грижливо ги подрежда до украсените елхи.
Когато вярваш в идеята за Коледа, това пресичане на пътя те кара да се чувстваш като погален от Вселената. Едно мило погалване; знак, че си на правилния път и предстоят хубави неща.
Така че, да, отнесох се с уважение. Дадох път на празничното чувство, на идеята за Коледа, за топлина, светлина, обич и радост.
Първо си казах:"О! На колко години си, а още вярваш!". Но Дядо Коледа сладко ми се усмихна, благодари и ми пожела весели празници. Пожела ми да се случат всички прекрасни, жадувани от мен места, неща, хора, отношения и събития. Не в този ред, но какво значение има редът, след като онова, което ти е на сърце, се превръща в реалност?
Беше странно пресичане на пътища и житейски траектории и ме накара да се усмихвам. Сякаш отново бях онова малко момиченце, прегърнало желания подарък и безкрайно щастливо пред елхата, за снимка с Дядо Коледа... После?
Празник. Наслаждавам се.
Седя и се наслаждавам на усмихнатите лица на любимите хора, на сладките разговори около трапезата. Разговори за дребни неща, за големи каузи, за забавни преживявания и незабравими спомени. Разговори, в които най-най-важното е, че сме заедно на този светъл празник, че има път зад гърба ни и много предстоящи хора, места, неща, събития занапред. В камината гори огън. Танцуват веселите празнични пламъчета. Взираме се в тях и топлината на атмосферата и на общуването е в хармония с топлината на препълнените ни с обич сърца. Отново сме заедно в една красива равносметка на отминаващото и в очарователно очакване на предстоящото. Както винаги по това време. Фантастично чувство. Наслаждавам се.
Старателно подредихме масата. Украсихме я, така че да доставя наслада на всичките ни сетива. Празничните свещи горят, изглеждат толкова привлечени от настроението, че сякаш пламъчета им се движат в такт с музиката.
Направих торта. С ягоди и боровинки. Така обичам по Коледа. Това си е лично моя традиция. Сигурна съм, че вълшебните моменти са още по сладки, когато надградиш старите традиции с любими свои неща.
Наслаждавам се, потънала във въображаемата снимка на тези моменти. Пожелавам си да продължава така Коледа след Коледа, все по-топло, по-хубаво и незабравимо с любимите хора. Прегръщам ги с благодарност, че сме заедно, че са толкова чудесни, че отново знаят кой подарък най-много ще ме зарадва. И за кой ли път си мисля, че те са ми истинският подарък. Най-ценният, най-важният, най-необходимият, за да ме има и за да го има празникът.
В живота на всеки от нас е така, нали?
Вдигам наздравица за хората, които озаряват живота ни и за любовта, която дава смисъл!
Весела Коледа! Да е светло, топло и щастливо занапред.
Още тази седмица започва поредицата от пролетни празници (в събота - 12 април е Лазаровден, а неделя - 13 април е Цветница) и остават точно 10 дни до най-големия от тях – Великден (20 април). С наближаването на тези светли празници съвсем естествено възникват и въпросите кога точно ще се почива и има ли възможност да се направи подходяща комбинация за..
В навечерието на Лазаровден - този петък, 11 април, Етнографският музей в Бургас, заедно със самодейната група за автентичен фолклор „Еркечко наследство“, ще представят обичая „Лазари“. Уникална възможност за посетителите да научат „от извора“ повече за лазаруването в планинското село Еркеч, което има своите уникални различия, лазарски песни и хорá...
Балансираният хранителен режим, който дава предимство на растителни храни като пълнозърнести храни и бобови растения, като същевременно ограничава червеното месо и преработените храни, може да изиграе ключова роля за намаляване на риска от рак. Въпреки че ракът се влияе от няколко фактора – диета, генетика и околна среда – здравословният начин на живот..
От 10 до 22 април 2025 г. включително басейн „Юлиян Русев“ в ПК „Приморски“ ще бъде затворен за планирана ежегодна профилактика, съобщават от ОП „Спорт-Варна“. Дейностите са съгласно Инструкция №34 за хигиената на спортните обекти и екипировка. От общинското предприятие информират още, че във връзка с предстоящия празник Възкресение Христово на..
Капитан Тодор Тодоров е българската номинация за носител на наградата за проявена изключителна храброст на море. Тя се връчва от Международната морска организация /IMO/. Номинацията на капитан Тодоров е по иницатива на капитан далечно плаване Александър Александров – посланик на добра воля в IMO. За морското предаване Александров уточни, че..
Самотен розов пеликан събира погледите на минувачите на Морска гара във Варна. От няколко дни птицата се радва на голямо внимание и на вкусна почерпка от рибарите. Много от тях казват, че това е старият им познайник Стойчо, който миналата година се превърна в атракция и намери много приятели. Днес необезпокояван отново направи разходка на зоната за отдих..
Войната в Украйна, започнала преди повече от три години, принуди милиони да напуснат страната си и да търсят спокоен и мирен живот в други държави. Десетки хиляди са украинците, преминали през област Добрич за този период. Част от тях, предимно жени, деца и възрастни хора успяват да се установят там, да намерят работа и места в училищата, където децата..