Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кое беше най-четеното в сайта на Радио Варна през 2023-та година?

Снимка: Pixabay

Изминалата 2023-та беше година на избори, на сглобка, на разглобка, на некоалиция, на промени на Конституцията, на оставката на Иван Гешев, на тази на Борислав Михайлов, убийството на Алексей Петров, завръщането на Васил Божков... 

365-те дни, които Варна изпраща с облекчение, бяха белязани със затворени улици, промени в графика на градския транспорт, безводие и дискомфорт за повечето от нас... Водният цикъл зацикли, а делникът и празникът ни забуксуваха.

В национален план излязохме от затворения кръг на предсрочните избори.

След парламентарния вот на 2 април ръцете си стиснаха ГЕРБ и "Продължаваме промяната - Демократична България", с което се сложи край на служебните кабинети и се постави началото на първото ротационно правителство. Опозицията обяви сглобката за политически Франкенщайн, който едва крета. Не след дълго се чу и първото скърцане със зъби заради появата на изтекъл запис от вътрешнопартийна среща на ПП-ДБ. Но все пак некоалицията остана и партньорите се наредиха на старта за надпреварата в местния вот. ГЕРБ изгуби някои от ключовите градове в страната, в това число столицата София и морската -  Варна. 

Цяла торба ябълки на раздора се изсипа по време на общото им управление - дерогацията за "Лукойл", премахването на шефа на спешната болница "Пирогов", споровете около Бюджета, и още, и още...

Предизборната кампания за местния вот във Варна беше ожесточена. И тук ябълки на раздора не липсваха. Опонентите се караха за Варна, а ситуацията беше "око за око, зъб за зъб". Беше напрегнато и жежко. 

Новият кмет на Варна встъпи в длъжност на 13 ноември, а няколко дни след това областта преживя бедствие, което промени до основи представите ни за сигурност и спокойствие. 

Изпращаме трудна година, всеки встъпва в новата 2024-та с желание за по-добри времена и вечно лято в душите. Стане ли въпрос за лято, за хората, които живеят далеч от брега, идва вечният въпрос - къде ще ходим на море - на нашето или другаде? Някои, водени от патриотизма си, избират пак и пак нашите брегове и не си дават родното. 

Най-четената статия в сайта на Радио Варна тази година поставя друг въпрос - възможно ли е част от акваторията на Черно море да попадне в частни ръце? Оказва се, че е възможно.

Новината, че българската държава доброволно се е отказала от част от Черно море и я е предала в частни ръце оглавява класацията тази година. В интервю за Валери Великов Стефан Аврамов от Инициативата „Зелени закони“ уточни, че в района на Камчийски пясъци са направени заменки от над 4100 декара с четири фирми с общ собственик. 

Темата "богат-беден", данъчната справедливост, подоходното облагане, намаляване на ДДС в някои сектори събуди силен интерес у читателите на Радио Варна и през 2023-та.
Икономистът Стоян Панчев коментира пред Емилия Николова, че новият глобален минимален корпоративен данък в местното законодателство, който се очаква да бъде въведен от началото на новата година, ще доведе до влошаване на конкурентоспособността на България като инвестиционна дестинация. 
"На прощаване с плоския данък" е заглавието, подредено на второ място в класацията за най-четени материали тази година. Стоян Панчев е сигурен, че държавата няма да спре дотук и след няколко години може да обложи с по-висока ставка друга част от компаниите или от населението. 

Варна е красива, привлича туристи от различни точки по света и у нас. Автогарата във Варна за някои е точка "А", за други - точка "Б", но според мнозина коментатори в социалните мрежи сградата е пълен абсурд и не отговаря на съвременните изисквания за визия и функционалност и те води само в миналото. Новината, че се строи модерна и тя ще е готова до Коледа, също е сред най-четените. Слушателите и читателите на Радио Варна загърбиха носталгията и полюбопитстваха как ще изглежда.

На 23 април Веселин Михайлов - директор на автогарата във Варна, съобщи пред Нина Милошевич, че новата сграда трябва да бъде построена до края на декември, а след Нова година да започне събарянето на сегашната, за да бъде изграден търговски център. Дойде декември и проверихме. С малко забавяне вече се очаква автогарата да бъде завършена през май. Ама догодина. 

Народна мъдрост гласи, че "пилците се броят наесен".  Този път обаче и през зимата много от предвестниците на пролетта - щъркелите, останаха у нас и отказаха да мигрират, за разлика от много сънародници, които пълнят терминалите и искат билет за по-добър живот. Публикацията за дългоклюните ни гости събра голяма читателска аудитория. Любопитни подробности за зимуването на щъркелите сподели зооинженерът във варненския зоопарк Георги Николов. 

Атракция през годината беше един щъркел, който се разходи из алеите на Морската градина. Минувачите се радваха на птицата, но в същото време бяха загрижени за самотния щъркел. Радио Варна подаде сигнал до зоопарка, но спасителната акция се оказа неуспешна. 

Полемика и остри реакции на общественици породи коментарът на председателя на синдиката на Съюза на българските учители Янка Такева. Българският да се изучава като чужд език от децата, за които той не е майчин, обмислят в Министерството на образованието, съобщи Такева пред Даниела Стойнова. Деца на мигранти и от различни етноси трябва да получават езикова подкрепа и да имат допълнителни часове за усвояване на българския, допълни Такева. 

По-късно Министерството на образованието и науката изрази своята позиция, че спекулациите с българския език и неговото изучаване в училище са вредни и опасни. Те допълниха, че разширяване на дефинирането на българския език като чужд в образователната система е немислимо. Под никаква форма и в никакъв момент обсъждане за преподаването на български език като чужд или преподаването му чрез друг език не е стояло на дневен ред.
Хубава или не, такава беше 2023-та. Най-четеното в сайта на Радио Варна е барометър на обществения живот. Като информационен лидер в региона БНР-Радио Варна представи различни гледни точки по проблеми от частен или обществен характер, разнообразни мнения на експерти, актуални и любопитни теми. Ще продължаваме да държим фокуса върху най-важното. 

Да бъдем заедно в една по-добра, по-ведра, по-светла, по-благодатна и щедра 2024-та година! 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Мисия възможна ли е разширението на пътя Варна-Добрич?

Все още не е ясно дали е започнала работата по проекта за разширение на пътя Варна – Добрич. Пари за тази цел са предвидени в държавния бюджет за 2024 година. Това съобщи за Радио Варна депутатът от БСП от Добрич Мая Димитрова. Тя е задала въпрос до министъра на регионалното развитие и благоустройството във връзка с това на какъв етап е..

публикувано на 07.07.24 в 13:21

Атина е в топ 10 туристически дестинации на американците

От храмовете в Япония и термалните бани в Унгария до Цикладските острови в Гърция - това лято американските туристи са навсякъде, а Атина е сред 10-те най-желани от тях дестинации. С поскъпването на долара стойността на парите в джобовете на американците сякаш ги отвежда още по-далеч...

публикувано на 07.07.24 в 11:20

Почитаме света великомъченица Неделя

Света мъченица Неделя е родена в Мала Азия. Още от детството се посветила на Бога и решила цял живот да пази целомъдрие. Много младежи търсели нейното съгласие за брак, но тя на всички отказвала с думите, че се е сгодила за Христа и иска да умре девица. Тогава един младеж от знатно семейство, обиден от нейния отказ, съобщил на император..

публикувано на 07.07.24 в 09:11
Крепостта Овеч

Най-дългото българско знаме ще бъде разпънато на крепостта Овеч край Провадия

През 2018 година в Плевен деца ушиха 740-метров национален трибагреник. Знамето е носено в тържествено шествие през центъра на града по време на празненствата за 3 март. Това е неофициален рекорд за най-дълго българско знаме. Тази неделя, обаче, той ще бъде подобрен. Инициативата е на клуб по народни танци от Варна, ушили още по-дълъг..

обновено на 07.07.24 в 08:46

"Плувно лято" в Каварна

„Плувно лято – 2024 г“ се провежда в община Каварна през месец юли. Смените са четири и в тях се обучават на плувни умения деца от първи до четвърти клас от СУ „ Ст.Караджа“ и ОУ „ Й.Йовков“. Първа смяна приключи успешно с 18 деца от първи и втори клас, водени от Галя Тодорова – учител в СУ..

публикувано на 07.07.24 в 08:28

20-та годишнина празнува Комплекс от социални услуги „Радост“-Варна

С открит урок, празник с балони и много изненади отбеляза 20-та си годишнина Комплекс от социални услуги „Радост“-Варна. Екипът му предоставя помощ на деца със специални потребности, от 2 до 18 години. А за родителите им – консултиране и посредничество.  „Общностна работа“ е може би най-важната за децата и семействата, които често попадат в..

публикувано на 06.07.24 в 10:00

Световен ден на целувката

6 юли е световният ден целувката. Идеята целувката да си има "Международен празник" идва първо на британците, които забелязали, че хората като че ли забравят да се целуват.  Удоволствието от целувката е може би най-интимното чувство, което всеки може да изпита. Но..

публикувано на 06.07.24 в 08:25