Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Даряваме безвъзмедно кръв и посещаваме театър с намаление

По-малко са безвъзмездните кръводарители, влезли в Кръвния център в морската столица. Това според хората, работещи там се дължи на редица фактори, сред които забързаното ни ежедневие. Най-важно е непрекъснато да се надгражда културата ни за ползите от кръводаряването и стимулите, с които да се подканят хората да даряват безвъзмездно кръв. 


Тази сутрин във фоайето на РЦТХ във Варна имаше отколо 7-8 души, дошли да помогнат на хора в нужда, но само един от тях бе дошъл, за да го направи безвъзмездно. Това е Димитър Димитров, за който този акт ще е около 50-ти. За това добро, което ще направи той ще получи два талона за театър с намаление от -30% за постановка по избор. С подобни изненади кръвният център се опитва да стимулира повече хора да даряват безвъзмездно кръв. Безспорно културата на този акт трябва да има повече подобни измерения. Ходенето на театър е един от тези полезни способи, с които получаваме и обогатяваме личната си култура. Д-р Николета Ангелова, която тази сутрин е на смяна в кръвния център споделя, че тя също дарява кръв и това я кара да се чувства много добре и споделя, че много хора откликват и когато видят тези талони за театър остават приятно изненадани. "Това е практика от няколко години и по този начин се опитваме да ги накараме да оценят, както изкуството, така и това добро, което правят, дарявайки кръв безвъзмездно". 

РЦТХ - Варна ще проведе редица кампании с дарения им от Сдружение "Аз вярвам и помагам" мобилен пункт за кръводаряване във Варна и областта, както и в близки градове. 


"Кампаниите ще целят да наберат повече популярност сред хората и да изградят навик за кръводаряване по райони, училища, университети, предприятия, обществени сгради и места, където има голям поток от млади хора. Важно е да се показва на младите хора същността на кръводаряването, за да има повече желаещи и повече спасени нуждаещи се", съобщи за радио Варна Яна Василева - главен координатор в РЦТХ - Варна.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В ромската махала във "Владиславово" се надяват да се краде по-малко

В ромската махала в кв. "Владислав Варненчик" цари настроение в изборния ден, някои дори отидоха да гласуват за ..... царя, разказа репортер на Радио Варна. Музика от различни места оглася улиците. Отишлите да дадат своя глас отиват с надеждата да не са вече по улиците и да ровят в контейнерите, а да има работа и за тях. Гласувам за по-добро бъдеще за..

публикувано на 27.10.24 в 15:33
Снимката е илюстративна

Без "синя зона" в деня на изборите във Варна

Както и през миналата неделя, когато във Варна гласувахме за кметове на районите "Одесос" и "Приморски", и днес зоната за кратковременно паркиране - т.нар. "синя зона" във Варна няма да работи и тази неделя. Причината е в провеждането на извънредните парламентарни избори за Народно събрание и балотажът на частичните местни избори в двата района, и..

публикувано на 27.10.24 в 09:24

Каква България искаме? Из един отговор от ...1933-та година

Както на всички избори в последните няколко години, и днес екипът на Радио Варна ви е приготвил малка разходка из литературата и публицистиката. Днешната е от отпреди малко повече от 90 години. Приликите и разликите оставяме на Вас! През 1933 г. във вестник „Щурец“ излиза статията „Пътеводител за България – пътища и безпътие“. За неин автор е..

публикувано на 27.10.24 в 06:45

Смяната на времето може да доведе до сърдечносъдови и психологически проблеми

На 27 октомври часовниците в много страни в Европа ще се върнат с един час по-рано, с което се отбелязва краят на лятното часово време. Тази сезонна смяна на времето се извършва два пъти годишно - през пролетта, когато часовниците се преместват с един час напред, се преминава към лятното часово..

публикувано на 26.10.24 в 16:18

Селин Дион призова тежките болести да се лекуват и с надежда

Певицата Селин Дион, която от 2022 г. се бори с рядка нелечима болест , изнесе реч за това как да се справим и да се държим, ако се разкрие ужасна диагноза, предаде Page Six.  Според Дион най-важното е да не губим надежда, особено днес, когато всеки ден се появяват нови съвременни методи за лечение.  „Качествената помощ осигурява най-ценната..

публикувано на 26.10.24 в 09:36

Празнуваме Димитровден!

Днес православната църква почита един от най-обичаните християнски светци - Солунския чудотворец, великомъченик Димитър. Освен голям църковен празник, денят, популярен като Димитровден, е с ключово място и във фолклорната традиция. Народната памет и обичаи го свързват с идването на зимата, края на стопанската година, разплащането със..

публикувано на 26.10.24 в 09:20

Комфорт - фирмата, която строи най-емблематичните сгради на модерна Варна

В годината на своя 35-ти рожден ден и в навечерието на професионалния празник на строителите, фирма Комфорт ООД естествено прави равносметка на извървения път, постигнатите цели, преодолените предизвикателства. Компанията се гордее с десетки построени сгради на територията на страната, с множество професионални отличия и награди, а сред..

публикувано на 26.10.24 в 08:00