Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Независимият депутат Радостин Василев: Не може да се очаква самоочистване на съдебната система, защото е срасната с престъпността и политиците

Радостин Василев представя пред журналисти част от записите от обсъждане в ПП
Снимка: БТА

Според независимия депутат Радостин Василев прокуратурата ни в голяма степен е завладяна от мафията. Изводите му са на база информацията, която излиза на бял свят след смъртта на Мартин Божанов – Нотариуса. В обзорното предаване на Радио Варна „Позиция“ той каза, че няма съмнение, че политически лица на най- високо ниво носят вина за това прокуратурата да е превърната в инструмент за натиск срещу бизнесмени и граждани.

- Вие присъствахте на комисията, която изяснява казуса с Нотариуса, по време, на която, се чуха  покъртителни неща, включително от прокурори и съдии, които са били подложени на натиск. Това какво трябва да ни говори?

- За съжаление след смъртта на Нотариуса ставаме свидетели на това, че прокуратурата ни в голяма степен е завладяна от мафията или тя самата е част от мафията. Най-вероятно проблемите в нея са причина за разклащане на сглобката. Виждаме, че няма извършена никаква съдебна реформа в България, която да е прочистила системата на правосъдието, а напротив, тя е дълбоко завладяна. Правителството, което в момента функционира функционира на базата на покровителството на главния прокурор Сарафов над Борисов и над престъпленията, които е извършвал като премиер.

- Заговори се и за другите главни прокурори назад във времето... Гешев, Цацаров, защото процесите са се случвали и по тяхно време, нали?

- Абсолютно. Няма съмнение, че те си го махнаха Гешев, те си го бяха избрали. И няма съмнение, че политически лица на най-високо ниво в държавата са отговорни за това прокуратурата да е превърната в инструмент от една страна за натиск срещу граждани и бизнесмени, от друга страна за лобизъм, така че аз не очаквам случая да разплете за сега проблемите в съдебната система, но той разкрива всъщност, че системата на правосъдието не може да се самоконтролира, защото е прогнила. Ние как да очакваме от Гешев и от Сарафов да разследват самите себе си... Невъзможно е. Контрол на съдебната власт би трябвало да има в бъдеще. Изначално системата на прокуратурата трябва да бъде прочистена. Нов механизъм на конституционно ниво е необходим. Нещата са страшни. Държавата се управлява от кръгове: прокурори и цели семейства на прокурори са в зависимости. Има толкова дълбоко срастване на политиката пред прокуратурата и престъпността..., че те сами не могат да се изчистят.

- Обаче не всичко е в прокуратурата. В ресторанти са ставали договорките. Говори се и за влияние в структури като ГДБОП, НАП, Митници. За какво говорим, как се изчиства всичко и се започва от нулата, като там са роднина до роднина?

- В действителност се оказва, че много от институциите са били обвързани. Петьо Еврото е бил пазен от полицейски автомобили. Имало е изтичане на информация от ГДБОП, когато действащият вътрешен министър е бил негов директор.

-Жената на Нотариуса е била назначена с конкурс, какъвто по принцип не се прави в ГДБОП...

-То е публична тайна, че в тази институция се назначават такива кадри. Но истината е, че първо трябва да се мине през политическо решение за прочистване. Вярвам, че в България могат да се намерят такива хора, но за съжаление пък изборната ни система не позволява да се репродуцират различни елементи в политическия живот и винаги сме изправени пред подобни конфигурации на изпълнителната власт. България е в търсене на промяната, но тази промяна няма да дойде без кардинални на ръба на конституцията действия по приключване на задкулисието.

(Цялото интервю може да чуете в прикачения звуков файл)




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Истинските био плодове и зеленчуци не са в големите магазини, а в стопанските дворове

Вкусните плодове и зеленчуци, които не са третирани с химически препарати, не са мит, категорична е Кристияна Опрева. Младият агроном днес ще се включи в дискусия в зала "Кубрик" на Обществения център за околна среда и устойчиво развитие във Варна. Опрева ще въведе всеки любител - зеленчукопроизводител и овощар, в основите на органичното градинарство...

публикувано на 04.10.24 в 14:50

Дъщерята на Кирил Господинов: Ако днес срещна Баш Майстора, той ще ми каже: "Айде, нема нужда!"

Барелеф в памет на Кирил Господинов беше открит във Варна в сряда. Паметният знак е дело на скулптора Кирил Янев, а инициативата за създаването му е на дъщерята на актьора Веселина Господинова.  На барелефа, който се намира в градинката до Драматичния театър "Стоян Бъчваров", Кирил Господинов е изобразен в естествен ръст, в коронния му образ на Баш..

публикувано на 04.10.24 в 08:00

Katrine Stenbekk (KALANDRA): Българите сте невероятна музикална нация

Интервю с Katrine Stenbekk, Florian Winter и Jogeir Mæland (KALANDRA) За първи път KALANDRA ще направят хедлайнърски концерт в България. На 5 октомври по покана на „Blue Hills Events“ норвежците ще представят новия албум „A Frame of Mind”. Концертът ще открие специалният гост Lili Refrain. KALANDRA имат дълбока връзка със своите норвежки..

публикувано на 04.10.24 в 07:15

Максим Стойков - младият културист, който постига с много труд мечтите си, продължава да носи гордост за България

Варненцът Максим Стойков се завърна от световния шампионат по културизъм, провел се на остров Киш в Иран, с две титли и три призови места.  Състезанието включваше участници от около 30 държави, като конкуренцията е била много сериозна, споделя Максим, който е  единственият представител на България в състезанието при младежите.  След завръщането..

публикувано на 03.10.24 в 11:32

Peter "Peavy" Wagner (RAGE, REFUGE): Не мисля, че перфекционизмът въобще е даден на човечеството

Интервю с Peter "Peavy" Wagner (RAGE, REFUGE) Една от бандите, които определят стандартите в спийд и пауър метъла RAGE, навъртя четири десетилетия. За това и следващия гост в „От другата страна” е лидерът на немските метъляги Peter "Peavy" Wagner. Сега, ако трябва да обясняваме кои са RAGE и кой е Peavy, начи, не сте си написали домашното...

публикувано на 03.10.24 в 08:30
Атанас Костурков

Строителен предприемач: Най-достъпни са жилищата в големите блокове

Нестабилната икономическа и политическа обстановка в България се отразяват сериозно на строителния бранш. Това коментира за Радио Варна строителният предприемач Атанас Костурков. Той има поглед върху развитието на строителството на страната от 1989 година до днес и допълни, че най-трудно в момента е намирането на качествени кадри в сектора. На..

публикувано на 02.10.24 в 10:00

Рибари настояват за по-голям контрол при улова на рапани в Черно море

20 тона на година е количеството на уловената черноморска бодлива акула от български рибари. Уловът е много по-малък в сравнение с преди няколко години, когато е бил около 150 тона. Това съобщи за Радио Варна генералният секретар на Консултативния съвет за Черно море Йордан Господинов, който е председател на Асоциацията на производителите..

публикувано на 02.10.24 в 08:37