Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Имаме ли удобна и модерна градска среда

Как ще изглежда Видин в близко бъдеще- това ще покаже проект за изработване на Интегриран план за градско възстановяване и развитие по Оперативна програма "Регионално развитие". Проектът е на стойност 500 000 лв. и вече е в процес на изпълнение. За дейностите, които се предлагат в проекта за развитие на градската среда, ще се търси финансиране през следващия програмен период на Европейския съюз- 2014 - 2020 г.

"Проектите, представени от екипа, изготвящ плана за градско развитие на Видин, предвиждат саниране на жилищни и обществени сгради, изграждане на спортни комплекси, облагородяване на паркови пространства. Предвидени са и проекти, насочени към осъществяване на публично-частно партньорство", обясни пред Цветомир Цветанов арх. Стефка Иванова от екипа, работещ по проекта.

В т.нар. "социална зона" акцентът пада върху саниране на жилищни сгради- в комплексите "Панония", "Крум Бъчваров" и "Гео Милев". И в трите квартала се планира да бъде извършена реконструкция на съществуващата техническа инфраструктура- улици, тротоари, поставяне на енергоспестяващо осветление, обновяване на детски площадки.
 
В "зоната с обществена значимост" (централна градска част) от екипа, изготвящ интегрирания план за градско развитие на Видин, са заложили няколко доста амбициозни проекта- изграждане на спортен възстановителен комплекс "Колодрума", в който съществуващото съоръжение да бъде реконструирано и да се създаде нов мултифункционален комплекс, в който да има и търговска част, пространства за различни видове спорт, забавления. Друг мащабен замисъл е за построяване на Целогодишен панаирен изложбен комплекс, в рамките на който да има хотел, многофункционални изложбени зали, целогодишни експозиционни площи, зали за конференции, СПА център и спортно-възстановителен комплекс. Всичко това е придружено с планове за цялостно оформление на парковото пространство около комплекса- алеи, амфитеатър, открити експозиционни площи, водни атракции, енергоспестяващо осветление.

Допълнително в плановете на проектния екип за това, как да изглежда Видин в бъдеще, влиза и идея за възстановяване на гребната база, така че тя да стане отново спортно-тренировъчен комплекс за възрастни и за деца, в който да има съблекални, битови помещения, хангари за лодки, пристан, многофункционално плувно помещение. Други обекти, които се нуждаят от спешна реконструкция, според експертите, са драматичният театър и художествена галерия, медико-диагностичният център (Поликлиниката) също ще бъде саниран, ще се подмени дограмата.

Предложен е и проект за реконструкция на парк "Владикина бахча"- цялостен ландшафтен проект, реконструкция и рехабилитация на съществуващата алейна мрежа, на две детски площадки, проектиране на нови зони по интереси, подмяна на пейки, кошчета, осветителни тела, изграждане на поливна система, на енергоефективно и художествено осветление, поставяне на охранително видеонаблюдение. Предвижда се да бъде обособен и постоянен пазар за био-продукти.

Плановете включват и мащабна работа по озеленяване и разширяване на парковете във Видин.

"Това е всъщност целият крайдунавски парк- от колодрума, през сега съществуващия градски парк до крепостта "Баба Вида", откъдето ще започне новата част, която ще достигне до Дунав мост 2. Целта е да има възможност с велосипед да се стигне до Калафат. Също така се предвижда и разширяване на парка с навлизането му в комплекс "Христо Ботев", където се намира парк "Владикина бахча". Двата парка ще бъдат свързани с пешеходна зона, за да станат една нова цялостна зелена система. Предприемаме и много сериозни мерки за премахване на всички павилиони и съоръжения, разположени в съществуващите зелени площи. Тази грешка е правена преди години и сега се стараем да я поправим", каза главният архитект на общината Ангел Недялков.

В "зоната с икономическо въздействие" (Северна промишлена зона) основно дейностите ще са свързани с осъществяване на проекти чрез публично-частно партньорство.

Всички предложения трябва да са добре обмислени и обосновани, каза кметът на Видин Герго Гергов:

"Всяко едно действие, което ще се предприема ще е от подчертано значение за гражданството и на практика нямаме право на грешки. Така че всичко онова, което сега залагаме в бъдеще, трябва да се облече с проекти, чрез които тези наши намерения да станат реалност и ефективността от тяхното експлоатиране да е печеливша за града ни, да създава отворени възможности и да носи просперитет."
Създадена ли е необходимата модерна градска среда в Лом- това попита сътрудникът ни там Владимир Недев главния архитект на общината Владимир Владимиров:

"Миналата година реализирахме голям проект, по който се изгради дунавският парк и ул. "Дунавска". В момента сме в процес на одобряване на друг проект, който обхваща пешеходната зона на града, кв. "Калето", ул. "Славянска". Зоната около надлеза на Лом ще бъде реновирана и ще има парк."


Средства на стойност 10 000 лева спечели Община Берковица по проект за реконструкция на детската площадка в един от най-обитаваните райони- ж. к. Заряница. Сега намиращите се там съоръжения са морално остарели, недостатъчни и опасни за ползване от децата.

© Снимка: Петя Генова

Проектът е "Почистване, облагородяване и изграждане на зона за отдих и реконструкция на детска площадка в жк. "Заряница"- град Берковица с финансиране от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС). Със средствата ще бъдат извършени следните дейности: почистването и облагородяването на терена; оформяне на мини-футболно игрище; засаждане на дръвчета и храсти; изграждане на алпинеуми от речни камъни; поставяне на пейки за обособяване на зоната за отдих; реконструкция на детска площадка и поставяне на ново комбинирано детско съоръжение.
Проект към ПУДООС спечели и Целодневната детска градина "Пролетна дъга", с който детското заведение участва в кампанията "За чиста околна среда- 2013 г." към Министерството на околната среда и водите и Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда. От постъпилите 603 проекта на детски градини в страната, одобрени за финансиране бяха 59 със средства в размер до 5000 лв. Освен информационните кампании, се предвижда цялостно облагородяване на дворното пространство, изграждане на кътове за отдих и алпинеуми.

По посока подобряване на градската среда в услуга на хората е и изготвянето на Интегриран план за градско възстановяване и развитие. Община Берковица е спечелила проект за техническа помощ за изготвяне на такъв план на стойност 200 000 лева. Изготвянето му ще бъде съпроводено с широко обществено обсъждане.

В Кула градинките и зелените площи са добре поддържани. Засадени са цветя и храсти, които се поливат, окопават и почистват от плевели. Това предаде сътрудникът на РАДИО ВИДИН там Христела Александрова. Градът разполага и с прекрасен градски парк, който е любимо място на местните за разходки. Създадена ли е удобна градска среда попитахме старши експерта по "Регионално развитие, планиране и екология" в Община Кула Габриела Лалова:

"Имаме разработени две проектни предложения в областта на облагородяването и благоустрояването на зелените площи на града. Проектите са одобрени от ПУДООС и предстои сключването на договори за изпълнението им. Ще се облагородяват имоти, които са общинска собственост в Кула. Единия проект е с наименование "Почистване, облагородяване и изграждане на място за отдих в централна градска част" и е за имот, който е до СОУ "Васил Левски" и ОДЗ "Звънче". Покрай имота минава главната улициа, която свързва града с близкото село Бойница. Замърсената площ в центъра ще бъде превърната в приятено място за хората."

Другият проект, който Община Кула ще изпълни също тази година се казва "Крайпътен кът за отдих".

"Това е имот с 4,52 дка площ, който се намира в покрайнините на града и граничи с второкласен път Видин- Кула- Връшка чука. Преди 3-4 години на това място бяха разположени дървени бунгала, които се обитаваха от местните роми. Преди няколко години хората бяха изведени от дървените постройки и настанени в купени от Общината къщи. Бунгалата бяха махнати оттам, но все още в имота има битови отпадъци и се е образувало микросметище, което е неприятно и като гледка за преминаващите. Оттам минава потокът от коли за границата и другите държави. Дейностите по проекта предвиждат мястото да бъде почистено и облагородено", обясни експертът.

Красив град, който привлича много туристи- това е мнението на младите хора от Белоградчик за родното им място. С тях разговаря сътрудникът ни Иванка Петрова, която ги попита какво биха искали да се промени в града:

"Искаме да се почистят алеите, да се залесят нови дървета. Ще бъде добре, ако се направят нови места за отдих и спортни площадки. ... Бих желала да се изчисти гледката към скалите, което всъщност вече е започнало да се прави. Имаме много хубави сгради, но те са започнали да се рушат. Ще бъде добре, ако се реставрират. ..."

"Нашето намерение е да се подготви проект за промяна на облика на централния градски площад с оглед на функционалния му и естетичен вид. В моемнта изискваме от фирмата по озеленяването да предложи идея за промяна на вида на цветните лехи и обособяване на фигури", каза заместник-кметът на Община Белоградчик Антон Трифонов.

Успява ли Община Видин да създаде екологична среда в областния център- това Пламен Коцев попита видинчани:

"Харесва ми средата в града. Имам други проблеми, така че това ми е най-малката грижа. ... Не ми харесва- има нахръвлян пясък. И това е на централната улица, а по малките е кошмар. ... Има още какво да се желае от състоянието на парковете- могат да се засадят още цветя, да има повече зеленина. ... Видин е мръсен. Градът ни е равнинен и наистина е труден за поддържане. Но за 23 години не съм видяла една измита улица. Дишаме прах и пепел. ..."

По публикацията работи: Лилия Димитрова и Пламен Коцев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Необходима е всеобща реформа във всички области от безопасността на движението

По-малко ранени и загинали по пътищата на страната през настоящата година, но повече катастрофи, отчита статистиката. Намалява пътният травматизъм в област Видин, но тежките пътни инциденти в Монтана се увеличават.  МВР обяви засилване на контроа и административнонаказателната дейност.  Мисия възможна ли е пътната безопасност в България?  Качествена..

публикувано на 03.10.24 в 10:00

Българите избират да живеят самостоятелно, когато са на 30, сочи проучване

Българите напускат дома на родителите си средно на 30 години, сочат данните на Евростат за миналата година. С редната възраст, на която младите хора избират да живеят самостоятелно, за страните от Евросъюза, е 26,3 години. Според психолога Николай Нетов , изследването дава един по-широк поглед, при който важните детайли често се губят...

публикувано на 02.10.24 в 15:48

На добра воля

50-ото Народно събрание бе поредното, което не успя да приеме Закон за насърчаване на доброволчеството. България е единствената страна в ЕС, която няма такъв нормативен акт. Според доклад на "Евростат" само 14% от младежите в България участват в доброволчески дейности. Това е близо двойно по-малко в сравнение със средното за Европа. На фона на..

публикувано на 01.10.24 в 11:53

За съживяване на региона във Видин възлагат надежди на бизнеса

Общо 18% от българите през миналата година са били изправени пред тежки материални и социални лишения, сочат данните на Евростат. По този показател България е на второ място в дъното на класацията, след Румъния. У нас делът на хората, живеещи в лишения, е почти три пъти по-голям от средния за страните от Европейския съюз, който е 6,8%. В..

публикувано на 30.09.24 в 15:07
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Изборите се превърнаха в битовизъм

Избори.  След изборите – отново избори.  Изречение, което обрисува живота в България през последните четири години.  Ще бъде ли 27 октомври първата стъпка към излизането от кризата?  Ще сложат ли изборите край на политическата нестабилност?  Патовото положение, породено от изхабяването на партийно-политическата система, трудните и непопулярни..

публикувано на 26.09.24 в 10:00

Нови промени при минималната работна заплата - ще бъде ли увеличена?

Нови промени, свързани с размера на минималната заплата трябва да направи социалното министерство, за да приложи правилно европейската директива за адекватните най-малки възнаграждения . Министерството на труда и социалната политика (МТСП) счита, че за транспониране на директивата за адекватни минимални заплати в ЕС е необходимо в Кодекса..

публикувано на 25.09.24 в 10:45

Какво целят новите изисквания в кредитирането за покупка на жилище

Управителният съвет на БНБ прие изисквания за показателите за кредитни стандарти при отпускане и при предоговаряне на кредити. Изискванията обхващат сектор "Домакинства" и се прилагат спрямо кредитите, обезпечени с жилищни недвижими имоти. Влизат в сила от 1 октомври 2024 година, като банките и клоновете на чуждестранни банки следва да..

публикувано на 23.09.24 в 11:43