Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Долни Бошняк- родее се с Босна и става дом за англичани

Село Долни Бошняк се намира на около 20 км от Видин, в долината на река Тополовец. Местните жители са около 70 и както навсякъде по селата- предимно в пенсионна възраст. За по-младите работа няма, само двама души са наети по

програмите за временна заетост, като се грижат за чистотата в селото. Труден е животът и за пенсионерите, разказа в рубриката "Добро утро, кмете!" в "Посоките на делника" по РАДИО ВИДИН кметският наместник Стефан Фиров:

"Да погледнете в местния магазин, тетрадката на магазинерката- пълна е с вересии. И тези по временната заетост- единият е само на четири часа, малко пари взима, но няма друга възможност."

Проблем и за Долни Бошняк са домовите кражби. През последните три години са

разбити необитаемите къщи в селото. Обикновено се търси желязо, но покрай него се взимат и вещите от дома. Заради това, кметският наместник предприема мерки, за да спре набезите. Обявява публично, че е поставил камери за видеонаблюдение.

"Спираха ни често тока на трафопоста. Крадяха ни. Мисля, че са си наши хора. Казвам им- извиках хората от енергото, те ни монтираха камери, снимат кой идва и кой пипа. И край- повече токът не спря, никой повече не отиде да краде" - разказва Стефан Фиров.

В края на миналата година в Долни Бошняк е правен ремонт на пътя. Дни преди първия сняг са закърпени всички дупки. Лекарят живее в съседното село- Градец. Имат и транспорт до областния център Видин, но три пъти седмично. А това е така заради нелегалните т.нар. "черни" таксита.

"Малко преди да мине автобусът, минават нелегалните таксита и обират пътниците, като возят на цената на билета. Аз им казвам, хора- тези днес ги има, но утре може да не дойдат. Ама като закрият автобусната линия до село, после какво...Тях обаче не ги интересува."  

Коренът на местните е от Босна, оттук е и името- бошнаци. С този си произход местните се гордеят. И се радват на красотата на родното си място. А от кмета искат, ако може да се уреди да имат пенсионерски клуб, където да се събират на приказки. И да чакат събота и неделя, и ваканциите, когато идват внучетата и улиците се огласяват от детска врява.

Хората са доволни от работата на своя управник и казват, че той прави всичко, което е по силите му. А по-младите се оплакват, че нямат постоянна работа и сигурни доходи.

"Засега е добре, като че ли няма вече кражби. Кметът и той работи добре. Подредено ни е, кофите за смет се изхвърлят редовно. Но парите не стигат"- казват жителите на селото.

Местната забележителност в Долни Бошняк са трите семейства англичани, които живеят тук. Докато разговаряхме с кмета, през селото минаха с каруца и кон Саймън и Аманда- едни от заселниците. Отиваха за изворна вода на "Хайдук чешма".

"Те от конете си не се делят. Аз ги оприличавам на трапери, те с това и се занимават- коне, кучета. Харесва им природата- пролетно и лятно време тук е нещо прекрасно"- казва селският кмет. И допълва, че и съседите им ги приемат нормално. Понаучили са и по някоя и друга дума на български.

Какво привлича чужденците в китните села на България? Този въпрос зададохме на Аманда и нейния спътник в живота- Саймън, избрали Долни Бошняк за място, в което да живеят далече от родната си Англия.

"Харесва ни всичко- хората, селото и околните села. Чудесно живеем тук, откакто се преместихме преди година нямаме проблеми. Отлеждаме коне, с които работим. Имаме земя, отглеждаме царевица и други насаждения за храна на животните. Живеем като местните. Да се живее в Долни Бошняк е релаксиращо, вашите политици не ни безпокоят"- казват чуждите жители на селото. И са категорични, че никога няма да се върнат в Англия.

По публикацията работи: Ани Цекова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Село Винарово съхранява традициите и вярата в младите

Село Винарово ни посреща в хладното есенно утро, което след появата на слънчеви лъчи става все по-топло и приятно. Все още дърветата са със зелената си премяна, която тук-там се обагря в жълто.  Къщите се редят от двете страни на пътя красиви, горди и напети. Жителите на селото се славят със своето трудолюбие и спестовност. Пътували и..

публикувано на 11.10.24 в 12:00
Михаил Митев

Михаил Митев: На практика нищо не можем, а на теория много знаем

Приблизително половината от българските младежи се притесняват от финансови проблеми в бъдеще, а една четвърт - от неуспехи в кариерата.  Младежите са оптимисти, докато не се сблъскат с реалността при влизането на трудовия пазар, отчита проучване на "Тренд".  Произвеждаме ли тревожно поколение, притесняващо се за бъдещето си?  Дава ли..

публикувано на 10.10.24 в 10:00

Има ли място изкуственият интелект в училище

Изкуственият интелект променя пазара на труда, сочи анализ на Икономическия и социален съвет.  Препоръката е да се инвестира в обучение, но готово ли е образованието за това? Говорим с преподаватели по информатика в Профилираната природо-математическа гимназия "Екзарх Антим I" във Видин. Попитахме какво мислят и учениците. Държавата трябва..

публикувано на 09.10.24 в 15:54

Изкуственият интелект променя пазара на труда, препоръката е да се инвестира в обучение

Изкуственият интелект създава нови възможности на пазара на труда, трансформирайки работните места, професиите и работната сила, сочи анализ на Икономическия и социален съвет . Препоръката е да се инвестира в обучение. Анализът "Очакваните ефекти от влиянието на изкуствения интелект върху пазара на труда в България. Предложения за конкретни..

публикувано на 09.10.24 в 13:10

Каква подкрепа за местните общности осигурява МИГ- Лом

Местна инициативна група- Лом е регистрирана през 2017 година. Какви са ползите от сдружението за местните хора показа екипът на организирана обиколка на част от бенефициентите. "Смисълът е за формиране на една общност и хора като междинно звено и хора, които да подпомагат местния бизнес, земеделците и неправителствените организации в лицето..

публикувано на 07.10.24 в 12:04

Дунавци чества 50 години от обявяването си за град

Дунавци празнува 50 години от обявяването на населеното място за град. Честването съвпада с 10-ия Международен фолклорен фестивал "Дунавци пее и танцува". Тържествата ще продължат три дни, каза кметът Димо Скорчев:  "Това са два празника в едно, затова ще продължат в рамките на три дни. Имаме поканени състави - танцови и певчески групи...

публикувано на 04.10.24 в 08:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Необходима е всеобща реформа във всички области от безопасността на движението

По-малко ранени и загинали по пътищата на страната през настоящата година, но повече катастрофи, отчита статистиката. Намалява пътният травматизъм в област Видин, но тежките пътни инциденти в Монтана се увеличават.  МВР обяви засилване на контроа и административнонаказателната дейност.  Мисия възможна ли е пътната безопасност в България?  Качествена..

публикувано на 03.10.24 в 10:00