Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какви занимания се организират за децата през лятото

© Снимка: РАДИО ВИДИН

Всички деца и ученици имат право на организиран отдих и туризъм през лятната ваканция според личните им предпочитания и възможностите на техните родители. Какви са обаче заниманията, които могат да си намерят малчуганите през лятото, когато остават в родния край или са при баба и дядо? Отправяме се към община Бойница, за да научим какви са забавленията, които предлагат там на децата през лятната ваканция.

"На 16 август в Община Бойница ще бъде официално закрито детското лято с празничен концерт. Много тематични вечери се проведоха с децата и учениците през лятната ваканция на село"- каза пред Нора Йоцова Цветана Миронова, обществен възпитател и секретар на Комисията за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни в Община Бойница.

В град Дунавци през лятната ваканция също много деца са на гости на баба и дядо. Кметът Димо Скорчев разказа в "Посоките на делника" по РАДИО ВИДИН как протича летният отдих на учениците там.

© Снимка: РАДИО ВИДИН

"Стадионът в Дунавци е почистен и се намира в отлично състояние. Всяка вечер там се събират момчета и играят футбол. В училищния двор също се събират млади хора и играят волейбол и народна топка. Интернет залите работят през цялото лято, а веднъж седмично се провежда и младежка дискотека."


В Ново село настоятелството на Народно читалище "Земеделец-1874" проведе редовното си заседание, на което прие план за подготовката на традиционното детско шоу "На гости при баба", предаде оттам Светла Бондова. Представлението се провежда всяка година в средата на месец август с неизменната водеща, артистката от кукления театър във Видин- кака Минка Сурдолова.

© Снимка: Светла Бондова

През лятото в Ново село е пълно с деца от всякаква възраст, защото предложенията за забавления са много. Всяко дете може да избере занимание според своите възможности, потребности и интереси. Ежедневно читалището предлага компютърни игри в своя интернет център. Два пъти седмично се провеждат репетициите на детския танцов състав, в който през лятото участват и гостенчета на селото. Най-скорошната изява на малките танцьори ще бъде на 10 август в с. Флорентин, където ще се проведе фолклорен събор. Всяка вечер от 18:45 ч. Пенко Ляев прави тренировки с малките спортисти. Неговото име като футболист и треньор е по-известно в гр. Сливен, където живее. През лятото той е очакван с нетърпение от децата в родното си село, защото и тук футболът е любим спорт на мнозина. Току-що завърши и конкурсът за детски рисунки, обявен от Центъра за обществена подкрепа. Победител е 10-годишният Сони. Предстои излъчването на победител в конкурса за стихотворение.

И тъй като Ново село е на брега на р. Дунав, завършваме с плажа. Мястото може да побере всички желаещи да събират слънчеви лъчи и да се разхладят в реката. Общината е поставила бариера на плажа, която ограничава влизането на превозни средства и осигурява безопасност за децата. Две караванки предлагат освежителни напитки и сладолед. Всяка събота децата са на мегдана, заедно със своите родители, за да играят местни хора под звуците на духовата музика.

© Снимка: РАДИО ВИДИН

      Арт работилница в Мездра
Проверихме и в Мездра какво предлага градът на децата и учениците през лятната ваканция. Информацията обобщи сътрудникът ни Петко Котларски. За летния отдих на младежите в общината се организират различни инициативи от местната администрация, НЧ "Просвета- 1925 Мездра", Детски комплекс и читалищата в селата. Ето и някои от по-интересните форми на работа: арт работилница, читалня на открито, летни лагери за децата от детските колективи, велопоходи, театрални спектакли, изучаване на историята на родния край, плувен курс за над 100 деца от града и други. Всички спортни площадки в училищните дворове са достъпни за желаещите да спортуват. В почти всички села от общината съоръженията се поддържат и също са достъпни за децата и учениците, свободен е и достъпът до футболния комплекс "Локомотив".

На територията на община Мездра работят и няколко басейна- два в града и в селата Зверино, Моравица и Долна Кремена. Съоръженията се поддържат добре, осигурени са спасители и са достъпни на преференциални цени за деца и ученици. В увеселителните заведения в Мездра и Зверино редовно се организират детски дискотеки, като стриктно се следи да не се извършват нарушения от персонала и децата. Така че, лятото за младежите от общината и за тези, които гостуват, никак не е скучно и стига да желаят, има къде да се забавляват.

Във Видин Петър Антонов попита младите хора намират ли достатъчно забавления в крайдунавския град през лятната ваканция. Отговорите им можете да чуете в звуковия файл.
По публикацията работи: Пламен Коцев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Необходима е всеобща реформа във всички области от безопасността на движението

По-малко ранени и загинали по пътищата на страната през настоящата година, но повече катастрофи, отчита статистиката. Намалява пътният травматизъм в област Видин, но тежките пътни инциденти в Монтана се увеличават.  МВР обяви засилване на контроа и административнонаказателната дейност.  Мисия възможна ли е пътната безопасност в България?  Качествена..

публикувано на 03.10.24 в 10:00

Българите избират да живеят самостоятелно, когато са на 30, сочи проучване

Българите напускат дома на родителите си средно на 30 години, сочат данните на Евростат за миналата година. С редната възраст, на която младите хора избират да живеят самостоятелно, за страните от Евросъюза, е 26,3 години. Според психолога Николай Нетов , изследването дава един по-широк поглед, при който важните детайли често се губят...

публикувано на 02.10.24 в 15:48

На добра воля

50-ото Народно събрание бе поредното, което не успя да приеме Закон за насърчаване на доброволчеството. България е единствената страна в ЕС, която няма такъв нормативен акт. Според доклад на "Евростат" само 14% от младежите в България участват в доброволчески дейности. Това е близо двойно по-малко в сравнение със средното за Европа. На фона на..

публикувано на 01.10.24 в 11:53

За съживяване на региона във Видин възлагат надежди на бизнеса

Общо 18% от българите през миналата година са били изправени пред тежки материални и социални лишения, сочат данните на Евростат. По този показател България е на второ място в дъното на класацията, след Румъния. У нас делът на хората, живеещи в лишения, е почти три пъти по-голям от средния за страните от Европейския съюз, който е 6,8%. В..

публикувано на 30.09.24 в 15:07
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Изборите се превърнаха в битовизъм

Избори.  След изборите – отново избори.  Изречение, което обрисува живота в България през последните четири години.  Ще бъде ли 27 октомври първата стъпка към излизането от кризата?  Ще сложат ли изборите край на политическата нестабилност?  Патовото положение, породено от изхабяването на партийно-политическата система, трудните и непопулярни..

публикувано на 26.09.24 в 10:00

Нови промени при минималната работна заплата - ще бъде ли увеличена?

Нови промени, свързани с размера на минималната заплата трябва да направи социалното министерство, за да приложи правилно европейската директива за адекватните най-малки възнаграждения . Министерството на труда и социалната политика (МТСП) счита, че за транспониране на директивата за адекватни минимални заплати в ЕС е необходимо в Кодекса..

публикувано на 25.09.24 в 10:45

Какво целят новите изисквания в кредитирането за покупка на жилище

Управителният съвет на БНБ прие изисквания за показателите за кредитни стандарти при отпускане и при предоговаряне на кредити. Изискванията обхващат сектор "Домакинства" и се прилагат спрямо кредитите, обезпечени с жилищни недвижими имоти. Влизат в сила от 1 октомври 2024 година, като банките и клоновете на чуждестранни банки следва да..

публикувано на 23.09.24 в 11:43