Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще има ли Видин скоро депо за битови отпадъци???

Снимка: РАДИО ВИДИН, Архив

Враца е от общините в България, в която се прилагат практики, възприети от Европейския съюз за защита на околната среда, чрез интегрирано управление на твърдите отпадъци. Проектите "Регионално депо за твърди битови отпадъци от населените места на общините Враца и Мездра" бяха изградени преди повече от десет години съвместно с Датската агенция за околната среда, Министерство на околната среда и водите и Община Враца.

Върховният административен съд сложи в края на миналата година точка на дълъг съдебен спор, който попречи на общинската управа във Враца да пусне в експлоатация сепариращата инсталация край регионалното си депо за твърди битови отпадъци. Битката за това кой да работи с отпадните суровини се проточи повече от година и половина, като премина през различни перипетии през Врачанския административен съд и Комисията за защита на конкуренцията.

Магистратите отхвърлиха жалба на фирма "Екобулпак", която оспори избора на фирма-оператор на инсталацията.

"Новите изисквания на Закона за управление на отпадъците поставят пред много тежки финансови изисквания общините. Възможността да имаме такава инсталация и бъдещото ни партньорство с "Холсим" за изгарянето на отпадъци ни дава възможността да намалим драстично депонираните отпадъци в депото. Това на първо място ще ни даде възможност да запазим такса смет- нещо, което неминуемо ще се наложи в някои общини. Освен това ще ни даде възможност да натрупаме резерви в депото, като запазим същото качество на сметосъбиране и сметоизвозване, на сепариране, депониране и изгаряне на отпадъците"- каза кметът на Община Враца Николай Иванов пред сътрудника на Радио ВИДИН Жоро Александров.

От няколко години Община Лом има разработен технически проект за изграждане на претоварна станция за неопасни отпадъци. На този етап МОСВ не подкрепя самостоятелно изграждане на претоварната станция в Лом като по-малко населено място, за разлика от Монтана, където се намира регионалното депо. В края на този месец в дунавския град трябва да приключи монтажът на технологичното оборудване за първия етап от строителството на Завода за сепариране и компостиране на твърди битови отпадъци. Първоначално в инвестиционно намерение за изграждането на завода е имало и включена клауза за строеж на претоварна станция за отпадъци в Лом, но за сега това не се осъществява. От Община Лом ще търсят варианти по линия на публично-частното партьорство за финансиране на сепарираща инсталация и последващо изграждане на претоварна станция, като част от Регионалната система за третиране на отпадъци, информира Владимир Недев.

© Снимка: РАДИО ВИДИН

"Извозването на отпадъците на жителите на община Белоградчик до регионалното депо във Видин би оскъпило услугата, и съответно таксата за смет. За това е изработен проект за изграждане на претоварно депо в сегашното сметище на Белоградчик" - това заяви кметът на града Борис Николов.

Какво се случва във Видин? "Изграждане на регионална система за управление на отпадъците в регион Видин"- това, сякаш, е най-дългоочакваният, но и най-дълго подготвяният в Община Видин проект. Той се изпълнява по Приоритетна ос 2 на Оперативна програма "Околна среда 2007-2013 г.", съфинансирана от Европейския фонд за регионално развитие и от Кохезионния фонд на Европейската общност. Договорът е между Министерството на околната среда и водите и Община Видин, в партньорство с другите общини от областта Белоградчик, Бойница, Брегово, Грамада, Димово, Кула, Макреш, Ново село, Ружинци и Чупрене. Стойността на проекта е около 20 млн. лв. Общинското участие е 5, 3 %, а остатъкът до 15 % се допълва от държавата.

"Проектът включва клетка 1 на новото депо, оборудване, инсталация за компостиране, съоръжение за оползотворяване на строителни отпадъци, рекултивация на съществуващото депо, доставка на съоръжения и материали, пускане в експлоатация и др. върху площ от 221 ха до с. Жеглица на 13 км от Видин. Този проект е сред приоритетните и с най- голяма важност за цялата видинска област" - каза при подписването на договора с фирмата- изпълнител кметът на Видин Герго Гергов.

Потърсихме неколкократно Община Видин, за да разберем как върви строителството, има ли проблеми, и изобщо- какво се случва. Нашите усилия обаче не дадоха резултат, като учтиво ни бе обяснено, че хората от отдел "Екология" през цялата седмица са били много заети. Затова представяме последната информация, която имаме от 8-ми ноември 2013- та година. Областният експертен съвет по устройство на територията във Видин прие геотехническа експертиза и райониране на зоните за изграждане на Регионалното депо край село Жеглица. Докладът бе шести по ред и бе изготвен, заради появило се свлачище в източната част на терена, предвиден за съоръжението.

"Да се районира теренът, за да започне едновременно строителство в зоните, които не са застрашени и укрепване на свлачището" - това заяви тогава инж. Росен Милков, мениджър към фирмата- изпълнител на обекта- "Главболгарстрой".

Най-късно от първи ноември следващата /бел.ред. 2014/ година регионалното депо за битови отпадъци официално ще бъде предадено за експлоатация, казаха още от фирмата. Дали срокът ще бъде спазен и дали най-после Видин ще се сдобие с модерно депо, което ще събира цялото количество отпадъци от всички общини в областта, съобразено с екологичните изисквания- това тепърва ще видим...

 

Още по темата можете да чуете в аудио файла към материала.

По публикацията работи: Екип "Посоките на делника"

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

От какви промени се нуждае България?

Политическото бъдеще на България обсъдиха общественици, политолози и социолози в навечерието на предизборната кампания. Нуждаем ли се от смяна на приоритетите и на политическия модел? Иска ли обществото "рестарт на системата"? Необходим ли ни е нов обществен договор? Отговорите потърси Младежки клуб "Има бъдеще"  със съдействието на аналитичен клуб..

публикувано на 17.09.24 в 14:42

Грамотността днес - знания, умения и способности

На първия учебен ден отделяме внимание на грамотността, за да разберем какво означава да си грамотен днес и защо е важно да сме грамотни.  Според Димитър Тодоров - учител по български език и литература, сега пенсионер, г рамотността основно се разделя на две части- едната е базовата, която се определя като умения, способност за четене, писане и..

публикувано на 16.09.24 в 15:24

Полетковци- поредното изчезващо село в Северозапада

Село Полетковци е разположено в хълмиста местност, близо до едноименния язовир. То е най-малкото село в община Кула.  Природата тук е дала много, но дори това не е спомогнало за задържане на хората. Както и в други села от Кулския край, така и тук, жителите му са преселници от Централния Балкан. Знае се, че в края на XVIII и началото на XIX век в..

публикувано на 13.09.24 в 17:05
Александър Михайлов

Александър Михайлов: Партиите да мислят за победа, а не за по-следващия мач

За втори път през тази година и за седми от 2021-ва досега ще избираме парламент.  Кои са реалните фактори, задълбочаващи партийната и политическата криза в страната?  Ще продължи ли тенденцията активността на гражданите да бъде все по-ниска?  Има ли основания да се очаква, че вотът наесен ще приключи изборната спирала?  Действащото..

публикувано на 12.09.24 в 10:00

Забавят ли ръст цените на хранителните продукти?

Пазарът на хранителни продукти на едро в момента е "доста стабилен и равновесен", а пазарът на дребно е по-раздвижен и има своите регионални особености. Това каза в интервю за БНР Владимир Иванов , председател на Държавната комисия за стоковите борси и тържищата. В големите магазини може да се видят трендове, които не са обосновани..

публикувано на 11.09.24 в 10:45

Проблеми с финансирането затрудняват автобусния бранш

Пред множество затруднения е изправен автобусният бранш. Най-актуален към момента е проблемът с финансирането. Липсват компенсациите, с които трябва да бъдат подпомогнати превозвачите за безплатното пътуване на деца до 14-годишна възраст и други правоимащи граждани (ветераните от войните, военноинвалидите, военнопострадалите) в градския транспорт...

публикувано на 10.09.24 в 11:00

В какво състояние са водоемите, речните корита, дерета и канализационна инфраструктура в област Видин

В Конферентния център на Областна администрация- Видин се  проведе заседание на Областния съвет за намаляване на риска от бедствия, свикано по повод заповед на служебния министър-председател Димитър Главчев. Представителите на общините в област Видин отчетоха в какво състояние са язовирите и речните корита.  Извършват се текущи проверки на..

публикувано на 09.09.24 в 16:35