Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има ли последствия от забавените плащания по проектите на ОП "Околна среда"

Ще зацикли ли работата по водния цикъл в Северозапада

От МОСВ се надяват до края на месеца плащанията да бъдат възобновени

Враца
Снимка: Жоро Александров

Въпреки спирането на плащанията по Оперативна програма "Околна среда" (ОПОС) на Европейския съюз (ЕС), работата по интегрирания проект на водния цикъл във Враца продължава. Това е най-големият подобен проект в сектор "Води" на ОПОС. Работата по него започна в края на 2012 година и трябва да завърши през януари 2016 г. Подмяната на около 70 километра водопровод и канализация, изграждането на пречиствателна станция и рехабилитация на стоманобетонния водопровод от язовир "Среченска бара" струват повече от 138 милиона лева. Каква е ситуацията с днешна дата- обобщава кметът на Враца Николай Иванов пред сътрудника ни Жоро Александров:

"Знаете, че програмата е спряна. Първоначално ръководството на оперативната програма и Европейската комисия си бяха дали срок от 3 месеца за преглед на дейностите по нея. Тази проверка обаче продължи много по-дълго.

Междувременно Министерство на финансите спря да изплаща от държавния бюджет верифицирани разходи по програмата, така че в момента финансирането е спряло тотално. Въпрос на възможности на всяка община е как да продължи да финансира дейностите.

Очаква се всеки момент да излезе решение на Европейската комисия по тази оперативна програма. Ние нямаме информация какви разговори се водят в съответната институция…"


Снимка: Жоро АлександровНа този етап е ясно, че е внесен докладът за направените корекции след забележките на управляващия орган на Оперативна програма "Околна среда". Кметът на Враца заяви, че:

"В много общини вече е спряло изпълнението на тази програма, но при нас още не е."

Община Враца има сили да издържи в това положение още около месец. Ако не се реши въпросът с финансирането, водният цикъл може да спре в началото на август, прогнозира още градоначалникът Николай Иванов:

"Срокът зависи от това кога ще бъдат подготвени за плащане следващите сертификати и кога ще бъдат проверени. Но според мен, ако въпросът не се реши своевременно и не започне захранването със средства на оперативната програма, можем да издържим още около месец… Макар че вече има надежди, започна преглед на документи за верифициране (не само от община Враца), което ни дава надежди, че нещата ще се нормализират."

От Министерството на околната среда и водите отчитат подобряване на дейностите по Оперативна програма "Околна среда" и се надяват в най-кратки срокове плащанията и действията по програмата да бъдат възобновени.

Заради забавените пари, работата по водния цикъл в Монтана има реална опасност да спре и градът да остане разкопан. Проектът там е свършен едва на половина, а крайният срок за изпълнение е септември. Проектът по водния цикъл на Монтана стартира през лятото на миналата година и е за близо 54 милиона лева. От три месеца обаче плащанията на държавата към фирмата-изпълнител са спрени.

"Известен срок тези плащания се поеха от държавния бюджет, като се надяваха, че тези пари ще бъдат преведени от Европейската комисия, но това не се случи и затова държавният бюджет спря да плаща", каза Румен Ангелов- ръководител на проекта пред сътрудника ни Биляна Борисова.

В момента изкопните работи и полагането на новите тръби за ВиК и канализация са спрени. Работи се само по възстановяване на вече разкопаните улици, но и това може да спре до дни.

"При продължаващо нефинансиране, те просто няма как да издържат финансово, защото участват и в други водни цикли, къде също имат проблеми с финансирането, което означава, че техните резерви са крайни", допълни Румен Ангелов.

Първа копка на водния цикъл в Монтана, снимка: Радио ВИДИН АрхивЖителите на Монтана, също са притеснени, че градът може да остане разкопан:

"Лошо е, ако останат в това състояние, защото и коли... всичко се разбива... Въобще не виждам надежда, поне в близките 3-4 години не виждам да се оправи този град."

От Министерството на околната среда и водите отчитат сериозен напредък и подобряване на системите за управление и контрол по програмата и се надяват до края на месеца плащанията да бъдат възобновени. Досега неизплатените средства към общините по "Околна среда" са в размер на 465 милиона лева.  

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Повече от година Старопатица чака помощ за ремонт на разрушени улици

Проблеми с покритието на мобилните оператори, безработица и бедност притесняват жителите на кулското село Старопатица . Възрастните се оплакват, че поради липсата на постоянна телефонна връзка са затрудени да търсят лекарска помощ, когато им се наложи. По-младите негодуват, че нямат работа и не могат да се грижат по най-добрия начин за децата си...

публикувано на 05.07.24 в 12:47
Стоил Цицелков

Стоил Цицелков: Сценарият на дълбоката държава излезе извън коловозите на кукловодите

Кабинетът "Желязков" не получи одобрение.  Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет с втория и третия мандат?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическото статукво дискутираме с изборния експерт Стоил Цицелков. Радио ВИДИН :..

публикувано на 04.07.24 в 10:00

Европа ни отряза за еврото - какви са реакциите у нас?

Преди дни стана ясно, че приемането на еврото в България със сигурност се отлага. Страната ни ще поиска извънреден конвергентен доклад догодина, като очакванията на Министерството на финансите са да покрием критериите за членство в еврозоната в края на 2024 г. Най-ранната дата за присъединяване на България към еврозоната се очертава 1 януари..

публикувано на 03.07.24 в 10:45

Проф. Маруся Любчева: Преодоляването на кризите започва от знанието

В нестабилен, несигурен и страдащ от редица кризи свят живеят съвременните общества. Подготвени ли сме да се справим и как да овладеем заплахите, които ни притискат? В "Посоките на делника" потърсихме мнението на проф. Маруся Любчева, университетски преподавател, бивш народен представител и евродепутат : "Обществото ни наистина се намира в една..

публикувано на 02.07.24 в 13:35

Климатичните промени ще доведат до нарастване на бедността

В България всеки пети човек е беден - страната ни е на дъното на класацията за издръжка на живот в Европейския съюз. У нас се очаква увеличение на реалните цени в цялата икономика, което вероятно ще доведе до значително намаляване на реалните доходи и до увеличаване на бедността за домакинствата. Доходите също ще се променят - приходите от..

публикувано на 01.07.24 в 14:45

Делейна - селото с бистри извори и сърцати хора

Днес ще посетим село Делейна в община Брегово. Намира се на 25 км от Видин и само на километър и половина от границата със Сърбия.  Селото води началото си още от римско време. Споменава се за първи път под името Даляйна в турски данъчен регистър от 1560 г. По време на турското робство селото се е намирало на 2 км на изток от сегашното си..

публикувано на 28.06.24 в 16:52

Тома Ушев: Скептиците първи ще кажат, че България без евроатлантизъм огън ще я гори

Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическата ситуация дискутираме с  Тома Ушев , автор в дясната платформа Консерваторъ. Радио ВИДИН : Как стигнахме дотук, това се чудя? Според..

публикувано на 27.06.24 в 10:00