Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Политическата 2016-а и ползите за Северозапада

Снимка: Колаж Радио ВИДИН
След ваканцията, от тази седмица депутатите се връщате в пленарната зала. А каква ще е политическата 2016-а и ще има ли ползи за Северозапада- гледната точка в "Посоките на делника" е на народни представители и общественици от Северозападния край.

"Ако не мога да направя нищо за нашия край, то защо е нужно да се подкрепя правителството. Щом се налага да има препотвърждаване на коалиционното споразумение за управление между ГЕРБ и РБ, значи нещо от договореното преди година се е забавило, а друго е поело в посока извън договореностите ни. Предложенията ми в декларацията е да се включи финансово обезпечаване за дейности още през 2016 г. по целенасочената програма за съживяване на Северозападна България, каквото не е предвидено в бюджета за тази година досега. В сферата на образованието настоявам за промени в Закона за професионалното образование, които да разпишат ясно възможност за създаване на държавни професионални колежи. Амбицията ми е след приемане на законова рамка и съответно финансиране, пилотен професионален колеж да отвори врати и в Монтана. Ще се борим за Северозапада, това е моя лична кауза, както и на колегите народни представители, независимо от цвета на нашите партии или коалиции", заяви депутатът Борислав Великов от Реформаторския блок, от Монтанския регион.

Според Петър Кичашки, директор на Института за модерна политика, "има едно системно, хронично неглижиране на Северозападния район от страна на централната власт. Единствената, общо взето, голяма инвестиция в последните 25 години в Северозапада е Дунав мост 2, но пък виждате каква е инфраструктурата до там. Отделно има опасност за поредна година Северозападът да изпадне от фокуса на вниманието на централната власт и по този начин да се затвърди огромното неравенство, което се е оформило между Югозападния район за планиране и Северозападния. Очаквам през тази година да не се случи нищо различно от това, което се случи през 2015-а, а то е почти нищо."

"Няколко са болните проблеми за Видинска област, единият от които е инфраструктурата. Надявам се сега и то по една процедура, която гарантира, че ще се започне работата, т.нар. квилинг инженеринг, т.е. без да е готов проектът, да се работи проектиране и изпълнение на двете най-тежки части в маршрута на Е-79 - Видин-Монтана и Мездра-Ботевград. Другото което е, с министърката на туризма Ангелкова имаме няколко проекта, които се надявам да приключим тази година и да стартираме, включително и във Видин - "Баба Вида" и "Конака". С министърката на земеделието Деси Танева вече сме говорили, земеделието в нашия регион да го направим модерно и печелившо. Моята идея и на кметовете от региона е да направим така, че да имаме преработвателни предприятия за рибни продукти и борса, и преработвателно предприятие във Видин за зеленчуци и плодове. Надявам се и до края на месеца министърът на здравеопазването Москов да дойде и да открием отделението по инвазивна кардиология във видинската болница. Имаме идея и да продължим да работим за филиал на висше учебно заведение. Няколко неща бихме искали да направим на мястото на Свободната безмитна зона- да открием няколко десетки или стотици работни места. Това са ни перспективите за тази година", съобщи народният представител Владимир Тошев от ГЕРБ, от Видинския регион.

И новата 2016 год. ще е продължение на станалото през 2015 год. и вероятно процесите ще се задълбочат, други пък ще утихнат, а някои ще ги забравим. Жоро Александров се срещна и разговаря с народния представител Красимир Богданов от Патриотичния фронт, от Врачанския регион. По думите му "не е изключено да има избори 2 в 1, всъщност непрогнозируема е ситуацията, единствено в ръцете на управляващата партия и на министър председателя е това решение. Без съмнение, ако прецени Борисов да се кандидатира за президент на републиката, тогава почти съм сигурен, че ще има предсрочни избори- парламентарни заедно с президентските. От друга страна, ако заявяваното многократно от него мнение и позиция, че няма да се кандидатира за президент не се осъществи, тогава смятам, че е възможно правителството и парламентът да изкарат пълния си мандат. Като човек, който отдавна се занимава с политика имах надеждата, че Северозападът наистина ще бъде приоритет на това управление. Като че ли първоначалният ентусиазъм, който всички имахме за подобряване на ситуацията, постепенно започва да се изпарява и лично аз не съм вече чак толкова голям оптимист, че нещата ще се случат по начина, по който ние искаме да се случат."

Още по темата за политическата 2016-а и ползите за Северозапада чуйте в звуковия файл.

А ние да си пожелаем стабилност и спокойствие, и дано 2016 год. е такава.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

На добра воля

50-ото Народно събрание бе поредното, което не успя да приеме Закон за насърчаване на доброволчеството. България е единствената страна в ЕС, която няма такъв нормативен акт. Според доклад на "Евростат" само 14% от младежите в България участват в доброволчески дейности. Това е близо двойно по-малко в сравнение със средното за Европа. На фона на..

публикувано на 01.10.24 в 11:53

За съживяване на региона във Видин възлагат надежди на бизнеса

Общо 18% от българите през миналата година са били изправени пред тежки материални и социални лишения, сочат данните на Евростат. По този показател България е на второ място в дъното на класацията, след Румъния. У нас делът на хората, живеещи в лишения, е почти три пъти по-голям от средния за страните от Европейския съюз, който е 6,8%. В..

публикувано на 30.09.24 в 15:07
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Изборите се превърнаха в битовизъм

Избори.  След изборите – отново избори.  Изречение, което обрисува живота в България през последните четири години.  Ще бъде ли 27 октомври първата стъпка към излизането от кризата?  Ще сложат ли изборите край на политическата нестабилност?  Патовото положение, породено от изхабяването на партийно-политическата система, трудните и непопулярни..

публикувано на 26.09.24 в 10:00

Нови промени при минималната работна заплата - ще бъде ли увеличена?

Нови промени, свързани с размера на минималната заплата трябва да направи социалното министерство, за да приложи правилно европейската директива за адекватните най-малки възнаграждения . Министерството на труда и социалната политика (МТСП) счита, че за транспониране на директивата за адекватни минимални заплати в ЕС е необходимо в Кодекса..

публикувано на 25.09.24 в 10:45

Какво целят новите изисквания в кредитирането за покупка на жилище

Управителният съвет на БНБ прие изисквания за показателите за кредитни стандарти при отпускане и при предоговаряне на кредити. Изискванията обхващат сектор "Домакинства" и се прилагат спрямо кредитите, обезпечени с жилищни недвижими имоти. Влизат в сила от 1 октомври 2024 година, като банките и клоновете на чуждестранни банки следва да..

публикувано на 23.09.24 в 11:43

Хората от Орсоя искат да бъде изградена чешма в селото

Село Орсоя се намира по пътя Видин-Лом и е част от населените места на община Лом. Населеното място  стана известно с голямото си свлачище, което през 1978 година поглъща част от къщите там.  В селото в миналото е имало рибарници, хората се занимавали със земеделие и риболов. Открай време местните работят в близките градове, както и в..

публикувано на 20.09.24 в 12:00

Георги Драганов: Няма значение какъв цвят е котката, а дали лови мишки

Ще сложи ли край на партийната и политическата криза в страната предстоящия вот?  Възможно ли е да бъде постигнато джентълменско споразумение между формациите за редовно управление в следващото Народно събрание?  Ще има ли нова Сглобка или екзотиката на роден терен ще продължи?  Статуквото дискутираме с  Георги Драганов , създател и редактор на сайта..

публикувано на 19.09.24 в 10:00