Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кампания в подкрепа на възрастни хора започна във Видин

| обновено на 03.04.19 в 16:22
Снимка: "Северосплотяване"


Великденска благотворителна инициатива в подкрепа на възрастни хора започна във Видин. "Северосплотяване" е продължение на проведените досега няколко акции за подпомагане на нуждаещи се стари хора от Видинска област. Целта ѝ е да бъдат осигурени храни от първа необходимост за предстоящия празник Възкресение Христово, обясни 12-класничката от ППМГ "Екзарх Антим I" и организатор на кампанията Антонина Лозанова:


"Стартирахме преди броени дни, предстои да сложим кутии за дарения в някои учебни заведения, които ще оповестим в събитието в социалната мрежа. За момента банковата смета, по която се набират дарения, е същата, има я в събитието. Иначе тези, които желаят да подпомогнат с хранителни пакети, отново могат да го направят. Пунктът, в който се събират хранителни пакети, се намира на улица "Дунавска" № 30. Това е фото и видео студио. Събираме боб, ориз, леща, консерви, пастети, сладки неща. Понеже е Великден, ще подсигурим топли козунаци, ще ги поръчаме от някоя пекарна и ще ги раздадем."



Участник в благотворителните инициативи в подкрепа на нуждаещи се възрастни хора е Симона Крумова, близка приятелка на Антонина. Когато си спомня за изминалите кампании, в съзнанието ѝ изниква една от най-вълнуващите за нея срещи:



"В къщата живееха хора с доста голяма възрастова разлика. Мисля, че живееха майка и баща, които бяха много възрастни. Техният син, който не може да се грижи за тях, защото има психично заболяване, и реално те се грижат за него. Те вече са на доста преклонна възраст. Къщата беше в ужасно състояние. Честно казано, радвам се, ако по някакъв начин сме им помогнали с тези хранителни пакети..."


Желанието на Антонина Лозанова и нейните приятели е да помогнат на хора, които вече познават от предходните години, и знаят, че те наистина имат нужда от тяхната подкрепа. Затова едно от населените места, към които са се насочили, е димовското Върбовчец. Там младите хора бяха и по Коледа. 


"Целта е да знаеш на кого помагаш и с какво трябва да му помогнеш, за да бъде твоята помощ от полза. В крайна сметка това е цялата работа на доброволчеството... На мен най-близо до сърцето са ми хората от Върбовчец, защото при тях си ходим от много години, те си ме чакат всяка година, даже миналата година ме поканиха на техния празник за 8 март... Целта на инициативата не е просто да оставим една торба с пакети и да си тръгнем, напротив - седим при хората, разказват ни най-различни истории, понякога даже седим с часове, с някои се завързва разговор, с други- не, други плачат... Не може да се опише тази емоция, просто трябва да си там и да я видиш..."


Антонина Лозанова призова хората от Видинска област и от цяла България отново да подкрепят благотворителната ѝ инициатива:


"Нека поне за празниците, когато всяко едно семейство е сплотено, когато идват хора от близо и далече и са заедно около трапезата, да се сетим за хората, които може би ще са сами, които няма да имат възможност да се нахранят и да седнат на трапезата като всички нас, нека всеки да отдели колкото прецени, колкото може, колкото сметне, че е нужно, и нека просто помогне, защото добрината ще ни спаси."

Повече може да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Мариана Димитрова: Бабите и дядовците са символ на стабилност

3 октомври е Световен ден на баба и дядо . Денят е повод да отдадем заслужена благодарност на баби и дядовци за подкрепата им към деца и внуци. Трябва да бъдат почитани, казват видинчани.   "Дядовците и бабите са ни едно богатство. Благодарение на тях сме тук, ние, нашите родители. Специално на мен те са ми много от помощ, затова съм..

публикувано на 03.10.24 в 17:16

Сдружение "Заедно за язовир Дъбника" е собственик на рибния ресурс на водоема

Сдружение "Заедно за язовир Дъбника" стана собственик на рибния ресурс на водоема за срок от 5 години. Условията по процедурата, по която е кандидатствало сдружението са сурови, заяви Владислав Йорданов- член на организацията. "Реални сдружения, които имат членска маса, които имат членове над 500, с едногодишни билети, валидни в ИАРА. Това е..

публикувано на 03.10.24 в 16:41
Снимката е илюстративна

"Четири лапи": Интензивното животновъдство кара животните да страдат

Ден след Световния ден на селскостопанските животни и ден преди Международния ден за защита на животните говорим с Тихомир Димитров- ръководител на отдел "Програми" към фондация "Четири лапи" за хуманното отношение към животните и за дейността на организацията, която е фокусирана върху животните под пряко човешко въздействие...

публикувано на 03.10.24 в 16:16

Как могат да останат по-дълго туристите в Искърското дефиле

Туристическият бранш в района на Искърското дефиле се обединява около създаването на нова туристическа дестинация. Идеята възниква още миналата година. При разговори с местните хора и от наблюдения на Дирекцията на Природен парк "Врачански Балкан" става ясно, че има много голям бум на туристи по Искърското дефиле. Това навежда на мисълта..

публикувано на 03.10.24 в 16:09

Брусарци има нова зона за отдих и спорт

Брусарци вече разполага с нова зона за отдих и спорт . Общинският център е пример за това, как запуснати терени могат да бъдат превърнати в нещо полезно.  Новият обект е създаден по проект "Обичам природата и аз участвам“ в рамките на Национална кампания "Чиста околна среда - 2023 г.“.  Целта му е да повиши екологичната култура чрез..

публикувано на 03.10.24 в 14:00

Община Монтана набира кандидати за стипендии на талантливи ученици

Община Монтана обяви начало на сесия за стипендии на ученици с изявени дарби от 1 октомври. Начало на сесията за определяне на годишна и еднократна стипендия и приемане на кандидатури е съгласно чл. 10 и чл. 11 на Наредбата за условията и реда за отпускане на стипендии на ученици с изявени дарби от община Монтана. Това обяви за Радио ВИДИН..

публикувано на 03.10.24 в 12:00

Виктория Асенова - VikA с нов сингъл и видеоклип

Младата певица, родом от Видин, Виктория Асенова -VikA представи новия си сингъл и видео към него. "Gimme love" е песен, създадена от самата изпълнителка и нейните италиански продуценти. След"Heart babe", чиято премиера бе преди година, това е втората песен, продуцирана  от звукозаписната компания със седалище в Италия. Песента е на английски език..

публикувано на 03.10.24 в 10:05