Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Движението е здраве

Снимка: Радио ВИДИН

Кампанията Денят на предизвикателството е проява от програмата на Международната асоциация Спорт за всички TAFISA и се провежда ежегодно от 1983 г. през месец май в над 100 страни на всички континенти. Националната кампания Ден на предизвикателството 2019 година цели да се популяризират системните занимания с физически упражнения и спорт и тяхната роля за здравето, добрата форма, работоспособността и дълголетието на хората, независимо от тяхната възраст, пол, социален и здравен статус. В "Посоките на делника" говорим за това - трябва ли да полагаме някаква физическа активност, за да сме здрави. 

Спортът помага много на подрастващите най-вече, но трябва да спортуват и възрастните, смята треньорът по лека атлетика в Спортен клуб "Радуканови" Мирослав Радуканов:

"Това е доказано, че спортът и движението независимо под каква форма, има огромно влияние на човешкия организъм... При нас в клуба идват деца, които нямат никаква двигателна култура, но след тренировките им личи, че подобряват и движението, и здравето си... 11 години съм бил в системата на МВР и секретар на спортния клуб към полицията-"Видапол". Участвали сме в много състезания с колегите и това се отразяваше благоприятно на стресовата работа... Препоръчвам на всички да намират време за спорт или поне за разходка. От Колодрума до Баба Вида са около два километра и е прекрасно място за разходка..."

По време на физическо усилие се увеличава броят на белите кръвни телца. Обяснението: активността стимулира освобождаването на хормоните на стреса, които пък от своя страна позволяват на белите кръвни телца, разположени по стените на кръвоносните съдове, да преминат в кръвообращението. Колкото повече бели кръвни телца има в кръвта, толкова по-добри са защитните сили на организма.

Николай Колев от дълги години води Баскетболен клуб "Видин" и според него спортът и движението трябва да е начин на живот:

"Физическа активност трябва да имаш цял живот...Ходя по училища и виждам деца, които са с наднормено тегло. Има и с високо кръвно, което не е нормално...Трябва да се спортува. Независимо от възрастта... Виждам по градската градина и хора, които тичат и това е много хубаво. Моят апел е - спортувайте, това е здраве..."

Бъдете сигурни в едно- колкото по-разнообразни са спортните ви активности, толкова по-добре. Когато се приберете вкъщи след работа, закалени от редовните тренировки, предстоящото пазаруване в кварталния магазин или заниманията с децата, няма да ви изтощават толкова.

По време на физическо усилие организмът произвежда ендорфини. Тези хормони ни карат да се чувстваме приятно и позволяват по-спокойно да посрещаме трудностите на живота. Усещането за умора изчезва. И накрая по време на спортна активност мозъкът е стимулиран от различна информация като например тази да не паднем или как да извършим някакво движение. А всички се чувстваме по-добре, когато духът ни е бодър.

"Мъдреците казват, че движението е живот", казва Снежка Гечева на Волейболен клуб "Бдин-Вида".

"Трябва да се спортува. Трябва да има движение...За съжаление много деца не искат да спортуват...Хубаво е да се движат. Върнаха се и школите с народни хора, което също е хубаво... Ако един човек цял ден е седял на работното си място, е хубаво да има след това двигателна активност...Човек, който се движи и спортува по друг начин възприема света..."- каза още Снежка Гечева.

Една тренировка - милион ползи за организма. Дори 30-минутен джогинг "отмива" стреса от всекидневието и повдига настроението, доказват изследвания. Участници в изследване, които тичали по 30 минути дневно в продължение на 3 седмици, започнали да заспиват по-бързо и сънят им бил по-продължителен и здрав в сравнение с периода преди тренировките.

Павел Павлов е терапевт и работи с хора с увреждания и според него е важно да се спортува и да се натоварва човек според възможностите си.

"Всички знаем, че движението е живот. Човек има двигателен апарат и той е създаден за да се движи..."- коментира още той.

Анкета сред млади хора показа, че повечето са ангажирани с някаква спортна дейност и са на мнение, че това им помага и освежава.

Отделяйте време за движение. Движението под каквато и да е форма е здраве. Приемете предизвикателството и бъдете активни.

Всичко по темата можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

От какви промени се нуждае България?

Политическото бъдеще на България обсъдиха общественици, политолози и социолози в навечерието на предизборната кампания. Нуждаем ли се от смяна на приоритетите и на политическия модел? Иска ли обществото "рестарт на системата"? Необходим ли ни е нов обществен договор? Отговорите потърси Младежки клуб "Има бъдеще"  със съдействието на аналитичен клуб..

публикувано на 17.09.24 в 14:42

Грамотността днес - знания, умения и способности

На първия учебен ден отделяме внимание на грамотността, за да разберем какво означава да си грамотен днес и защо е важно да сме грамотни.  Според Димитър Тодоров - учител по български език и литература, сега пенсионер, г рамотността основно се разделя на две части- едната е базовата, която се определя като умения, способност за четене, писане и..

публикувано на 16.09.24 в 15:24

Полетковци- поредното изчезващо село в Северозапада

Село Полетковци е разположено в хълмиста местност, близо до едноименния язовир. То е най-малкото село в община Кула.  Природата тук е дала много, но дори това не е спомогнало за задържане на хората. Както и в други села от Кулския край, така и тук, жителите му са преселници от Централния Балкан. Знае се, че в края на XVIII и началото на XIX век в..

публикувано на 13.09.24 в 17:05
Александър Михайлов

Александър Михайлов: Партиите да мислят за победа, а не за по-следващия мач

За втори път през тази година и за седми от 2021-ва досега ще избираме парламент.  Кои са реалните фактори, задълбочаващи партийната и политическата криза в страната?  Ще продължи ли тенденцията активността на гражданите да бъде все по-ниска?  Има ли основания да се очаква, че вотът наесен ще приключи изборната спирала?  Действащото..

публикувано на 12.09.24 в 10:00

Забавят ли ръст цените на хранителните продукти?

Пазарът на хранителни продукти на едро в момента е "доста стабилен и равновесен", а пазарът на дребно е по-раздвижен и има своите регионални особености. Това каза в интервю за БНР Владимир Иванов , председател на Държавната комисия за стоковите борси и тържищата. В големите магазини може да се видят трендове, които не са обосновани..

публикувано на 11.09.24 в 10:45

Проблеми с финансирането затрудняват автобусния бранш

Пред множество затруднения е изправен автобусният бранш. Най-актуален към момента е проблемът с финансирането. Липсват компенсациите, с които трябва да бъдат подпомогнати превозвачите за безплатното пътуване на деца до 14-годишна възраст и други правоимащи граждани (ветераните от войните, военноинвалидите, военнопострадалите) в градския транспорт...

публикувано на 10.09.24 в 11:00

В какво състояние са водоемите, речните корита, дерета и канализационна инфраструктура в област Видин

В Конферентния център на Областна администрация- Видин се  проведе заседание на Областния съвет за намаляване на риска от бедствия, свикано по повод заповед на служебния министър-председател Димитър Главчев. Представителите на общините в област Видин отчетоха в какво състояние са язовирите и речните корита.  Извършват се текущи проверки на..

публикувано на 09.09.24 в 16:35