Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметът на Видин: Имам нулева толерантност към корупцията, аз трябва да въведа ред / ВИДЕО/

д-р Цветан Ценков: Ако се наложи, и аз като лекар ще се включа в кардиологичното отделение на болницата

Снимка: Светослав Цветанов

В Деня на труда в редовната ни рубрика Добро"утро, кмете", гостува д-р Цветан Ценков- кмет на община Видин, С него разговаряме за това, как се промени животът в града и населените места от общината по време на въведеното извънредно положение и какво се предвижда за справяне с проблемите. 

"Всичко се промени до неузнаваемост. Като се почне от транспорта, който бе ограничен, достъпът на хора, включително до парковете, всякакви комуникации. Това страхотно стресира бих казал над 50% от населението, защото видинският край е и застаряващ. Много са нещата, които ни се стовариха на главите, но най-тежкото е социалният проблем, който ни очаква. Това е безработицата, големият процент на хора, които ще се завърнат от чужбина и ще потърсят своето препитание тук...  

Нормални са резултатите от проверките след освобождаването на режима в парковете. По въпроса аз бих казал така- първо са гражданските права на хората по конституция. Второ - всички мерки, които са въведени с извънредното положение, не правят хората престъпници, ако някой нещо е нарушил."

Общината в икономически план

"Мерките изключително ще ни повлияят в икономическо отношение. Аз лично не знам дали 4% или 6 % ще падне БВП, но виждам в общината какво се случва. Докато за първото тримесечие ние събрахме близо 286 000 лева повече отколкото през същия период на миналата година, сега вече сме на минус 500 000 лева, но се надявам това да се компенсира след приключването на забраните, когато освободим достъпа на хората да си плащат данъците и т.н. Защото за Общината един от начините да съществува, е да си плащат хората данъците и тия пари ние да ги влагаме в обществения живот. Въпреки това, в тези тежки условия, след като Общината предприе някои действия през последните три месеца, обликът на града се промени. И аз сега използвам да отправя един апел към гражданите, да почистят предблоковите пространства при спазване на изискванията на наложените мерки. Общинската фирма "Чистота" ще отиде да извози отпадъците. Вече съм се разпоредил да влязат и в междублоковите пространства, квартал по квартал. Сега чакам Министерството на културата да ми прехвърли историческите паметници, за да може и за тях да се погрижим. Надявам се, ако до края на май получим необходимите документи, и това да свършим..."

Мерки срещу безработицата

"Не съм спрял през тези два месеца да мисля как да се ограничи безработицата. Ще го кажа така: Общината има две цели. Едната е да почисти и оправи нашия град в чисто битово отношение, но тук трябва да се включат и гражданите като поддържат чистотата. Втората е да докараме инвеститори. По темата вече имам няколко разговора. Първо ще направим един икономически форум с Асоциацията на индустриалците в България, може би в началото на юни. Очаквам един изключително сериозен инвеститор от Германия. Не мога да кажа дали това ще се случи, защото виждате какви са условията и то в световен мащаб. Но има интерес към нашия край и аз като кмет и общинската администрация, сме мотивирани да заявим- нулева корупция ще има в Общината оттук натам! Аз трябва да въведа ред и ще го направя! Много хора ме подцениха. Много хора смятат, че съм изключително благ и добър човек, но аз ще кажа, че първо съм телец, второ съм лекар и ми пука за този хубав край...


Връщането на строителни работници от Германия, които са загубили работните си места, може да се окаже притеснителен проблем, но това може да е и положително за нас. Какво имам предвид. За съжаление работната ръка във Видин е по-ниско квалифицирана- това са шофьори основно, строители, селскостопански работници. Тези хора, които идват, идват и с един друг манталитет, други умения...

Приключи раздаването на пари от излишъка. Излишъци вече няма да има. И сега ще проличи коя Община как се справя със собствените си проблеми. Затова ще започнем от сметището, което дължи маса пари на РИОСВ Монтана. Не са плащани от години. Това място, за което държавата е дала толкова много милиони и което наистина е направено по еталон, ние там се опитваме да въведем ред и може би до края на годината ще го направим печелившо..."

Цялото интервю с кмета на Видин д-р Цветан Ценков, включително мнение за проблема с видинската болница и Центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи към Фондация "Надежда за нашите деца", както и отговор на зададените от слушатели на Радио Видин въпроси, можете да чуете в звуковия файл или да проследите във видеоматериала към публикацията.
 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Полетковци- поредното изчезващо село в Северозапада

Село Полетковци е разположено в хълмиста местност, близо до едноименния язовир. То е най-малкото село в община Кула.  Природата тук е дала много, но дори това не е спомогнало за задържане на хората. Както и в други села от Кулския край, така и тук, жителите му са преселници от Централния Балкан. Знае се, че в края на XVIII и началото на XIX век в..

публикувано на 13.09.24 в 17:05
Александър Михайлов

Александър Михайлов: Партиите да мислят за победа, а не за по-следващия мач

За втори път през тази година и за седми от 2021-ва досега ще избираме парламент.  Кои са реалните фактори, задълбочаващи партийната и политическата криза в страната?  Ще продължи ли тенденцията активността на гражданите да бъде все по-ниска?  Има ли основания да се очаква, че вотът наесен ще приключи изборната спирала?  Действащото..

публикувано на 12.09.24 в 10:00

Забавят ли ръст цените на хранителните продукти?

Пазарът на хранителни продукти на едро в момента е "доста стабилен и равновесен", а пазарът на дребно е по-раздвижен и има своите регионални особености. Това каза в интервю за БНР Владимир Иванов , председател на Държавната комисия за стоковите борси и тържищата. В големите магазини може да се видят трендове, които не са обосновани..

публикувано на 11.09.24 в 10:45

Проблеми с финансирането затрудняват автобусния бранш

Пред множество затруднения е изправен автобусният бранш. Най-актуален към момента е проблемът с финансирането. Липсват компенсациите, с които трябва да бъдат подпомогнати превозвачите за безплатното пътуване на деца до 14-годишна възраст и други правоимащи граждани (ветераните от войните, военноинвалидите, военнопострадалите) в градския транспорт...

публикувано на 10.09.24 в 11:00

В какво състояние са водоемите, речните корита, дерета и канализационна инфраструктура в област Видин

В Конферентния център на Областна администрация- Видин се  проведе заседание на Областния съвет за намаляване на риска от бедствия, свикано по повод заповед на служебния министър-председател Димитър Главчев. Представителите на общините в област Видин отчетоха в какво състояние са язовирите и речните корита.  Извършват се текущи проверки на..

публикувано на 09.09.24 в 16:35

Хората от Добри дол искат да възстановят читалището си

Екипът на радио Видин  гостува на Добри дол. Село, което е на кръстопът, село, в което природата е  благосклонна към хората тук и климатът е изключително благоприятен и топъл.  Селото се споменава за първи път в турски документ от средата на 16 век под името Добрин дол. Димитър Маринов пише, че Добри дол е „старинско село“ и „преданието не..

публикувано на 06.09.24 в 12:00

Стоил Цицелков: ЦИК защитава политическите, а не гражданските интереси

Формациите демонстрират незаинтересованост от разпространението на визиите, а хората вече са загубили доверие.  Как съдбата на България, а не злободневието, може отново да е в основата на диалога?  Защо предизборните кампании спряха да бъдат арена на идеите?  Предстоящият вот дискутираме с изборния експерт Стоил Цицелков . Радио ВИДИН:..

публикувано на 05.09.24 в 10:05