Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Заведенията отвориха! Спазваме ли мерките?

Снимка: Колаж на Красимир Каменов

Измина седмица откакто заведенията на открито отвориха врати за клиенти. Спазват ли се наложените мерки и съобразяват ли се клиентите с тях?

Българската агенция по безопасност на храните още от 6 май започна масови проверки в ресторантите и заведенията за спазване на противоепидемичните мерки. Най-важните изисквания, които всеки собственик трябваше да изпълни, са дистанция, лични предпазни средства и хигиена. 
"От началото на проверките, от 6 май, на територията на област Видин са извършени 32 проверки и констатирано едно нарушение, което своевременно е било отстранено", коментира за Радио ВИДИН д-р Адриян Данков директор на Областна дирекция по безопасност на храните - Видин. 

 
Според специалистите от БАБХ е необходимо обучение на персонала. Всичко обаче зависи и от съзнанието и дисциплината и на клиентите, и на персонала. 

Почти седмица част от заведенията на открито в Монтана работят. 

"Трудно е. Вътре имаме 150 места, но не можем да ги ползваме. Кухнята не работи...Тук от вън сервираме само напитки...Дано всичко се оправи скоро...", коментира пред Любо Андреев управител на ресторант в Монтана.

Управители на ресторанти и барове във Враца твърдят, че голям наплив от клиенти все още липсва, но и този проблем ще бъде преодолян скоро, а смел предприемач отвори чисто нов бар в деня на Европа в центъра на града, съобщава Жоро Александров.


Мирослав Ангелов е част от персонала на едно от любимите заведения на видинчани в Крайдунавският парк. Заведението е на самообслужване, но са взети всички мерки да бъдат спазени изискванията на здравните власти относно безопасността на клиенти и на персонала:

"Взели сме всички мерки и се надявам и клиентите да ги спазват...Ако се съберат повече хора на масата ще ги помолим да не го правят. Какво друго можем да направим?"- добави той.

При организирането на реда в търговските площи разстоянието между масите трябва да бъде минимум 1,5 метра, съобразно Заповедта на министъра на здравеопазването, е едно от условията за да заработи едно заведение на открито. Важно е да се знае и как се процедира при влизане в заведението.  Трябва да се осигури поетапното допускане на хора в обекта, без да се допуска струпването им. На местата, на които се очаква да се събират по-голям брой хора, да се поставят табели, указващи спазването на дистанция както между гражданите, така и между служителите на обекта. Да не се допуска свободно движение на хора между масите, особено на такива, които не са клиенти на заведението. Да се създаде организация за недопускане струпване на много хора едновременно в общите помещения /тоалетни, фоайетата пред тях и др/. Чакащите пред обектите клиенти следва да спазват дистанция помежду си на разстояние минимум 2 м. Изискванията могат да се актуализират спрямо развитието и разпространението на COVID-19 в страната.


Големи тържества като сватби, кръщенета, балове и рождени дни на практика няма как да се осъществят при наложените мерки. Засега няма заявки за някакви масови прояви на повече хора, които да се събират в едно от най-популярните видински заведения на брега на Дунав. "Взели сме всички предпазни мерки и работим, а хората спазват дистанция", коментира управителят на заведението Стела Тонева:



"Всичко, което е нужно, сме направили. Премахнахме маси, за да има разстояние. Дезинфенкцира се...Засега всичко е наред. Дойдоха семейство от шест души- четирима на една маса, а другите двама на съседна...Съвестни са клиентите и няма големи събирания. Хората като че ли малко се поуплашиха...Надявам се скоро всичко да се нормализира "- каза Стела Тонева.

Хората в ресторанта наситина знаят какво трябва  и не трябва да се прави заради взетите мерки:

"Ние сме семейство и за първи път от 13 март сме на ресторант...Трябва да се спазват изискванията за наше добро е...От София сме и тук край Видин имаме семеен имот и дойдохме да го нагледаме. Спазваме мерките..." - коментираха ситуацията клиентите.

Спазвайте мерките и бъдете наистина отговорни. "Нашата маса поздравява другата маса" ще отмине, да се надяваме това да се случи съвсем скоро. Всичко зависи от нас.

Всичко по темата можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Ивайло Илиев

Ивайло Илиев: Действията са по-важни от документи и красиви фрази, облечени в управленски програми

Правителството прие управленската си програма.  Тя не е механичен сбор от приоритети на формациите в коалицията, а документ, който почива на политическа логика, обосноваха се от Четворната коалиция.  Визията за управлението на страната е в посока развитие на модерна, демократична и правова държава с ефективни институции, висок жизнен стандарт,..

публикувано на 27.02.25 в 10:00

Фейсбук група от Северозапада споделя бизнес идеи

Всеки успешен бизнес започва с идея, която впоследствие трябва да превърнем в реалност и да направим основа за устойчив бизнес. Първата и най-важна стъпка е ясно да дефинираме бизнес идеята си, да оценим нейния потенциал и след това да я приложим на практика. Една от най-добрите стратегии за растеж в бизнеса, както и в живота, е консистентността..

публикувано на 26.02.25 в 10:45
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Външната политика на Тръмп може да извади ЕС от летаргията

"Трудно е да се прогнозира какво ни очаква във вътрешен и външнополитически план, защото ситуацията се променя изключително бързо. Геополитическата ситуация започва да взима радикален завой, политическото противопоставяне се изменя изключително бързо ." Това каза в "Посоките на делника" политологът  Светлин Тачев от Социологическа агенция "Мяра"...

публикувано на 25.02.25 в 13:17

Защо расте броят на работещите пенсионери

Служебно преизчислените пенсии от 1 април 2024 г. са 350 718, почти с 15 000 повече в сравнение с 2023 година по данни на НОИ. На преизчисляване подлежат пенсиите, свързани с трудовата дейност на лицата. Това са пенсиите за осигурителен стаж и възраст, за инвалидност поради общо заболяване, за инвалидност поради трудова злополука или..

публикувано на 24.02.25 в 14:31

Правителството с опит да гарантира адекватни минимални работни заплати

Въвеждането на европейската директива за адекватни минимални работни заплати ще стане факт, увериха от социалното министерство. В момента се разработват промени в Кодекса на труда, включващи новата формула, по която ще се определя минималното възнаграждение. Намерението е в нормативния акт да запишат критериите, въз основа на които ще се определя..

публикувано на 24.02.25 в 12:18

Кметът на Ковачица: С малките неща започваме и вървим напред, за да има живец в селото

Екипът на Радио ВИДИН на ломското село Ковачица.  Град Лом е на 12 км от селото, а река Дунав е на 4 км. Въпреки това местните хора се гордеят с реката и винаги казват, че живеят на Дунава.  Откъде идва името на селото? Според една от местните легенди, след потушаването на Чипровското въстание, в района се заселили бежанци от..

публикувано на 21.02.25 в 12:00
НВП Видински митрополит Пахомий

Митрополит Пахомий: Изключителният пример на видинските архипастири задължава към добри дела

С тържественото въдворяване на епархийската си катедра митрополит Пахомий официално стана седмият в историята на Българската ехзархия и Българската патриаршия видински владика. Новият духовен водач обещава младите да намират разбиране и насърчение, възрастите - утеха и подкрепа, немощните - помощ, самотните - защита, а разколебаните -  насока...

публикувано на 20.02.25 в 10:00