Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общинският съвет в Ново село не прие Списъка с капиталовите разходи на Общината

Снимка: Светла Бондова

За първи път групата съветници "Промяна“, които представляват младото поколение на общината/все пак най-младият съветник Димитър Тодоров е представител на ГЕРБ/, излезе с мотивационно писмо, прочетено на заседанието на ОбС , състояло се в сряда, 19.08.2020, за да обясни защо не приема Списъка с капиталови разходи, предложени от кмета на Община Ново село г-н Георги Стоенелов.

Ще започна с мотивите на г-н Стоенелов, респ. Общинска администрация. Предложението за изразходване на капиталовите разходи, в размер на 190 000 лв. е дошло след обсъждане с кметовете и жителите на всички селища в общината. Основната формула за разпределение е разходване на средствата според броя на жителите в населените места. След няколкократното отхвърляне на предложения списък от ОбС и приемането му с промени, направени  от съветниците , решението стигна до Административен съд. То бе отхвърлено и върнато за преразглеждане в ОбС.

Кметът Стоенелов апелира за приемането на списъка, защото се губи ценно време за изготвяне на КСС на обектите, заложени в списъка, а за изпълнението им остават броени дни. Отлагат се и обекти, финансирани с няколко стотици хиляди европейски пари като преасфалтиране на основни улици в четири села, за които градоначалникът съобщи на коледната среща със стария Общински съвет в края на 2018 г.

След поредната почивка за уталожване на страстите, председателят на ОбС г-н Вергилов прочете писмото, с което съветниците от групата „Промяна“мотивират своя отрицателен вот . А именно трайна тенденция за плануване на едни и същи обекти, които са изградени със средства от европейски или национални програми и са в гаранция /в Спортен комплекс Ново село с гаранция до авг. 2020 г. за близо 6 900 000 лв. са влети над 144 хил.лв. за ремонти; в ОДЗ „Акад.Стефан Младенов“ обновено за над 490 000 лв. се предвиждат още 39 000 лв. след като преди няколко години е ремонтиран и по „Красива България“; за ремонт на автобусните спирки са предвидени 25 хил.лв.; поправка на покривната конструкция на детската градини в с. Неговановци за 5 000 лв. след като преди три години той бе ремонтиран със средства от „Аварии и бедствия“;  350 000 лв. за свлачището в с. Флорентин, при преведени около 170 000 лв. в края на миналата година на почти неизвестната фирма изпълнител, без да е извършена, каквато и да е дейност по него; заложени 7 000 лв. за изграждането на канализация на лятното кино  Ново село при изразходвани над 100 000 лв. за ремонт, в който е използван изключително доброволен труд. И още…/ Всичко това е описано с цифри, факти, номера на протоколи, а предложението  на групата е да се състави комисия от вещи лица, която на място да установи реално извършените дейности по обектите, фирмата-изпълнител ли е отстранявала недостатъците и съответства ли размерът на вложените средства на ремонтите .

Решението на Общинския съвет е прието с 10 гласа „за“ и 1 - „против“, точката за капиталовите разходи да бъде разгледана на извънредно заседание на ОбС в рамките на 5 работни дни.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Александър Михайлов

Александър Михайлов: Партиите да мислят за победа, а не за по-следващия мач

За втори път през тази година и за седми от 2021-ва досега ще избираме парламент.  Кои са реалните фактори, задълбочаващи партийната и политическата криза в страната?  Ще продължи ли тенденцията активността на гражданите да бъде все по-ниска?  Има ли основания да се очаква, че вотът наесен ще приключи изборната спирала?  Действащото..

публикувано на 12.09.24 в 10:00

Забавят ли ръст цените на хранителните продукти?

Пазарът на хранителни продукти на едро в момента е "доста стабилен и равновесен", а пазарът на дребно е по-раздвижен и има своите регионални особености. Това каза в интервю за БНР Владимир Иванов , председател на Държавната комисия за стоковите борси и тържищата. В големите магазини може да се видят трендове, които не са обосновани..

публикувано на 11.09.24 в 10:45

Проблеми с финансирането затрудняват автобусния бранш

Пред множество затруднения е изправен автобусният бранш. Най-актуален към момента е проблемът с финансирането. Липсват компенсациите, с които трябва да бъдат подпомогнати превозвачите за безплатното пътуване на деца до 14-годишна възраст и други правоимащи граждани (ветераните от войните, военноинвалидите, военнопострадалите) в градския транспорт...

публикувано на 10.09.24 в 11:00

В какво състояние са водоемите, речните корита, дерета и канализационна инфраструктура в област Видин

В Конферентния център на Областна администрация- Видин се  проведе заседание на Областния съвет за намаляване на риска от бедствия, свикано по повод заповед на служебния министър-председател Димитър Главчев. Представителите на общините в област Видин отчетоха в какво състояние са язовирите и речните корита.  Извършват се текущи проверки на..

публикувано на 09.09.24 в 16:35

Хората от Добри дол искат да възстановят читалището си

Екипът на радио Видин  гостува на Добри дол. Село, което е на кръстопът, село, в което природата е  благосклонна към хората тук и климатът е изключително благоприятен и топъл.  Селото се споменава за първи път в турски документ от средата на 16 век под името Добрин дол. Димитър Маринов пише, че Добри дол е „старинско село“ и „преданието не..

публикувано на 06.09.24 в 12:00

Стоил Цицелков: ЦИК защитава политическите, а не гражданските интереси

Формациите демонстрират незаинтересованост от разпространението на визиите, а хората вече са загубили доверие.  Как съдбата на България, а не злободневието, може отново да е в основата на диалога?  Защо предизборните кампании спряха да бъдат арена на идеите?  Предстоящият вот дискутираме с изборния експерт Стоил Цицелков . Радио ВИДИН:..

публикувано на 05.09.24 в 10:05

Тома Ушев: Основните стълбове за реализацията на България са образованието и църквата

Формациите демонстрират незаинтересованост от разпространението на визиите, а хората вече са загубили доверие.  Как съдбата на България, а не злободневието, може отново да е в основата на диалога?  Защо предизборните кампании спряха да бъдат арена на идеите?  Предстоящият вот дискутираме  с анализатора  Тома Ушев , автор в дясната платформа..

публикувано на 05.09.24 в 10:00