Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четвъртокласничка от Дреновец е сред победителите в конкурса "Чешма с история"

Снимка: Фейсбук СУ- Дреновец

401 рисунки и 146 разказа изпратиха ученици от цяла България и от българските училища в чужбина за първото издание на конкурса "Чешма с история". Конкурсът е на фондация "Наука за природата" в продължение на своята инициатива "Отбележи чешма, ние ще пуснем вода".

Сред победителите e Лора Цветанова от 4 клас в СУ "Никола Й. Вапцаров"- село Дреновец, община Ружинци. За възможността децата да участват в конкурса разбира класният ръководител Елеонора Иванова:

"Конкурсът намерих в интернет. Допадна ми като идея фактът, че може да напише някаква реална история и може да развие въображението си. Конкурсът е на национално ниво. Това, което аз се опитвам да стимулирам у тях, е именно писането. Определено имат таланта да рисуват, но искам и да видя как се справят с творенето от гледна точка на писане. Конкурсът го предложих на всеки един ученик от моя клас. Имаше и други деца, които искаха да вземат участие с рисунка. Лорка избра да пише. Не съм я насочвала конкретно за какво да пише."

Снимка: Фейсбук СУ- ДреновецВъв възрастовата група 1-4 клас в раздел "Разказ", Лора Цветанова е на трето място, което дели с още две деца. 

"Изключително много ми харесва да пиша. В свободното си време мога да пиша всеки ден. В книгите може да откриеш нещо повече от самата корица- може да откриеш много хубави разкази и  още много други неща... Аз избрах да разказа за чешмата в моето село. Тя се води лековита чешма. Има хора, които са ми казвали, че наистина са се излекували по някакъв начин и аз от тях се вдъхнових да го напиша. Проучих всичко, което можах за тази чешма и накрая написах разказа", каза Лора Цветанова.

Това е първо участие на Лора в конкурс. Сред отличените ученици тя е единствена от Северозапада. Вече е написала следващия си разказ, посветен на Коледа. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Враца се сдоби с модерни спортни площадки

Две нови спортни площадки изградиха във Враца. Те са напълно оборудвани с модерни уреди за така наречения "street fitnes" (уличен фитнес), отговарят на всички стандарти за качество и безопасност. Инициативата е на сдружението "Чемпиънс фактъри" (Champions factory), като общо в страната са изградени 10 фитнеси на открито, в 5 различни града в центрове..

публикувано на 19.09.24 в 13:00

В "Музикална зона" на 19 септември 2024 слушаме джаз от Македония

Обръщаме внимание на музикалното изкуство на югозападната ни съседка, тъй като в много отношения принципите на създаване и изпълняване на музика на Балканите са сходни. Сред лидерите на джаз сцената там са  Филип Стевановски  – композитор, тромбонист и кийбордист,  Мишел Трайковски  – виртуозен акордеонист, изпълняващ етно и фолк джаз, свирейки с..

публикувано на 19.09.24 в 09:00

„Жени без мъже“ - Анелия Гешева за новата си книга

"Жени без мъже" - с това провокативно заглавие излезе новата книга на видинската писателка и поетеса Анелия Гешева . В нея са събрани 20-ина разказа и новела със същото име. Писани са в последните 10 години. Историите са реалистични, но не са по действителни случаи, обясни авторката.  "Най-кратко мога да кажа, че това са нормални хора с..

публикувано на 18.09.24 в 17:00

Празник на книгата ще се проведе за втора година в Монтана

Второто издание на "Празник на книгата: Ние, младите писатели" очаква жителите и гости на Монтана на 27 септември. Предвидена е културна програма с игри, занимания за деца, уроци по родолюбие и много литературни срещи, които очакват всички, които ще посетят в последния петък на месец септември площад "Жеравица".  По време на "Празника на..

публикувано на 18.09.24 в 15:06

Нови изследвания ще установят кога е обитавана пещера Магурата

Приключва вторият археологически сезон в пещерата Магурата край Белоградчик . Проучванията започнаха преди година по инициатива на музеите във Видин и Белоградчик. Директорът на Исторически музей Белоградчик Ивайло Крумов посочи задачите на археолозите и някои от находките, на които са се натъкнали през този сезон.  "Започнахме миналата 2023..

публикувано на 18.09.24 в 15:06

Видинският куклен театър с представления за българчета в Германия

Видинският куклен театър ще гостува на българското училище в Нюрнберг , Германия. Поканата е във връзка с началото на новата учебна година, обясни директорът на театъра Павлинка Трифонова .  "Ние не спряхме цялото лято, имахме много фестивали, много турнета. Но това пътуване, което ни предстои на 20-и и 21 септември, е много вълнуващо за нас,..

публикувано на 18.09.24 в 14:29

Агроном: В сушави години е желателно да поливаме овошките

Невижданата суша ни налегна това лято. Заради високите температури и продължителната липса на дъжд бе компрометирана и реколтата- основно при неполивните култури. В края на миналата седмица дългоочакваният дъжд се появи, но доколко той е полезен сега?  За това и за пораженията, които нанесе сушата говорим в ""Земята, която ни храни"" с агронома Иван..

публикувано на 17.09.24 в 19:30