Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 19 януари 2022 година

Снимка: Радио ВИДИН

За втори пореден ден у нас e регистриран рекорден брой новозаразени с коронавирус - 11 181, с 1185 повече от понеделник. Във Видин новите случаи са 138. 192 са в Монтана, 168 във Враца.


Общо 1348 са положителните тестове на ученици в началото на тази седмица, съобщиха от Министерството на образованието и науката. Това представлява двойно увеличение на позитивните случаи в сравнение с изследването на 10 януари. Най-много заразени този път има при учениците от 5 до 7 клас. Повече от три пъти са се увеличили положителните тестове при учителите. 366 са позитивните проби при изследване на над 27 000 преподаватели. В предишното тестване заразените бяха общо 104.


Общо 780 деца и ученици в област Враца се обучават от разстояние заради въведени временни противоепидемични мерки поради установени положителни резултати за заразяване с коронавирус.


На обучение в електронна среда преминават във видинската детска градина "Синчец". Причината са многото отсъстващи, каза директорът Габриела Борисова. 


Европейската комисия одобри българска схема в размер на 6 милиона лева в подкрепа на туроператори, засегнати от пандемията от коронавирус. Помощта по схемата ще бъде под формата на преки безвъзмездни средства. За да отговаря на условията, еднo дружество трябва да е регистрирало разлика от най-малко 500 лева между оборота си за 2019 г. и 2020 г., комбинирана с цялата държавна помощ, получена през последните две години. 


Терморамка за измерване на телесната температура е монтирана на централния вход в сградата на Общинска администрация - Берковица. Нововъведението е превенция на пандемичното увеличаване на заболяемостта от коронавирусна инфекция и бързото разпространение на щама Омикрон, обясниха от Община Берковица.


До края на седмицата ще стане ясно дали ресторантьорите в България ще започнат национални стачни действия, това заявиха преди дни от Българската асоциация на заведенията (БАЗ).


Подменят легловата база в болницата във Видин. Над сто легла са получени през последните два месеца. Сменени са тези в ортопедията и пулмологията, каза директорът на лечебното заведение д-р Ивета Найденова.


Видинската болница е акредитирана за обучение на медици, а обучението на специализанти може да започне още през следващата академична година.


Режим на уличното осветление въведоха малки общини от българския Северозапад. Причината - скъпия ток и недостига на средства за около три пъти по-високите сметки. 


Близо 9 500 000 лв. просрочени задължения събра Националната агенция за приходите (НАП) в Монтана през 2021 г. Над 1 000 000 лв. от тях са постъпили в бюджета от продажби на имущество на длъжници чрез 151 търга, от които 139 с тайно и 12 с явно наддаване. За същия период са издадени 157 постановления за налагане на обезпечителни мерки – 93 запора върху движими вещи и моторни превозни средства и 64 възбрани върху недвижими имоти. НАП препоръчва всяка фирма и физическо лице периодично да проверява онлайн задълженията си към приходната администрация, както и за евентуално образувано изпълнително дело. 


Лайънс клуб- Видин призовават видинчани да не допускат замърсяване на пространствата около металните сърца, в които се събират капачки за благотворителност.


11 деца са участвали в противообществени прояви за година в Мездренско.


Бившият кмет на белослатинското село Галиче Ценко Чоков осъди електропреносното дружество в Западна България по дело, в което беше обвинен за кражба на ток. Решението на врачанския Окръжен съд от 17 януари е окончателно и не подлежи на обжалване, потвърди адвокатът на Чоков – Светла Генова. Претенциите на енергийното дружество били заради незаконно присъединяване към електропреносната мрежа и щети в размер на 4 079 лева. Те били претендирани пред съда, където от компанията не само не доказали вината на Чоков, но и ще трябва да му платят разходите в размер на 1 038 лева, както и направените разноски по делото, които са за около 600 лева.


В Кула посрещат обичая "Къпачи", който е с над 100 годишна история. По традиция той се провежда на празниците Йордановден и Ивановден, които се отбелязват  там по стар стил- на 19 и 20 януари.


По-малко водолюбиви птици зимуват в Монтанско.


Художникът Венелин Захариев ще представи изложбата си "Живопис" на 20.01.2022 г. от 17.00 часа във фоайето на Регионална библиотека "Гео Милев" в Монтана.


Община Мездра обявява 19-ото издание на традиционните конкурси: „Жената - майка и любима” - за поезия, и „Жените в изкуството” - за произведения на изобразителното изкуство, посветени на Международния ден на жената - 8 март.


Днес и утре, 19 и 20 януари, Драматично-куклен театър- Враца ще предложи на зрителите си две представления. Днес от 19.00 часа в камерната зала ще се изиграе постановката "Отворена брачна двойка" от Франка Раме и Дарио Фо, а утре на същата сцена, от 19.00 часа, зрителите могат да видят "Двайсет хиляди страници" от Лукас Берфус.


С нов регламент е традиционният Международен конкурс за изобразително изкуство "Тъпан бие, хоро се вие", организиран от Община Монтана. Първият етап ще се проведе онлайн, което ще улесни участието на талантливи деца от страната и чужбина, посочват от общинската администрация.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 18 септември 2024 година

23 747 468,06 лева безвъзмездно европейско  финансиране  ще получат двата индустриални парка в гр. Видин, съобщават от Областния информационен център (ОИЦ) . Безвъзмездната финансова помощ за държавния Индустриален парк  Видин е 1 293 497.78 лева, а за частния Индустриален парк "Видин-юг" е 22 453 970.28 лева.  Министерският съвет разреши на..

публикувано на 18.09.24 в 18:05

Министерският съвет предостави дерогация за доставки за АЕЦ "Козлодуй"

Министерският съвет разреши на днешното си заседание да бъде предоставена дерогация от санкциите на Европейския съюз, наложени на Русия, за да може А ЕЦ "Козлодуй" да възложи обществени поръчки с избрани изпълнители съгласно приложение към днешното решение. Централата ще може да внесе от Русия продукти от желязо и стомана, при изпълнение на..

публикувано на 18.09.24 в 15:59

Община Монтана ще изтегли кредит за екологичен градски транспорт

Община Монтана ще кандидатства за два кредита от фонд ФЛАГ, финансиране по проект „Мобилност и зелен транспорт за общините Враца и Монтана“, съобщават от местната управа. Днес бе проведено обществено обсъждане за параметрите на дълга. Заместник-кметът Тихомир Антонов представи резюме на проекта, който се изпълнява по Националния план за..

публикувано на 18.09.24 в 15:40

Главчев разпореди превантивни мерки при евентуално повишаване на нивото на Дунав

Правителството е изпратило писма до областните управители, които отговарят за населените места по поречието на Дунав, за да предприемат превантивни мерки при евентуално повишаване на нивото на реката. Това коментира служебният премиер Димитър Главчев в началото на правителственото заседание. Няма опасност страната ни да бъде застигната от циклона, който..

публикувано на 18.09.24 в 15:27
Индустриален парк Видин

23,7 милиона лева ще бъдат отпуснати за двата индустриални парка във Видин

23 747 468,06 лева безвъзмездно европейско финансиране ще получат двата индустриални парка в гр. Видин , съобщават от Областния информационен център (ОИЦ). Безвъзмездната финансова помощ за държавния Индустриален парк  Видин е 1 293 497.78 лева, а за частния Индустриален парк "Видин-юг" е 22 453 970.28 лева. Това сочат данните от Информационната..

публикувано на 18.09.24 в 13:51

Дружинките във Видинско разселват 2000 фазани

Ловно-рибарското сдружение във Видин ще разсели 2000 фазани.  "Ловно-рибарско сдружение по стара традиция и по изисквания на Закона за лова всяка година разселва дивеч. Тъй като е забранено да се разселва дивата свиня, заради Африканската чума, основно се разселва дребен дивеч. Миналата година Ново село разселиха 26 заека и сдружението общо..

публикувано на 18.09.24 в 13:50

Кардиолог ще извърши безплатни прегледи в Мездра

На 28 и 29 септември 2024 г. (събота и неделя) от 8:30 16:00 часа д-р Боян Кунев ще извърши безплатни кардиологични прегледи с ехографски апарат в поликлиниката в гр. Мездра (кабинета вляво от входа на Филиала за спешна медицинска помощ, до скенера), съобщават от Общината. Профилактичните прегледи ще се извършват след предварително записване на..

публикувано на 18.09.24 в 13:23