Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Уникалните свойства на пчелните продукти и тяхното приложение

Снимка: Радио ВИДИН

Пчеларите честват своя порофесионален празник. Денят на пчеларя се отбелязва два пъти в годината - веднъж на 8 юли, когато се чества паметта на св. Прокопий и втори път днес на 10 февруари, когато отдаваме почит на свети Харалампий.

Пчелите са важна част от живота на нашата планета. Без тях той можеше и да не съществува. Освен, че те са жизнено важни за нашето съществуване, от тях се добиват и много продукти, които са уникални и изключително полезни. За пчелните продукти и тяхното приложение разказва пчеларят Иван Матеев, който е и председател на Областния браншови пчеларски съюз във Видин. Той отглежда 120 кошера, но не е потомствен пчелар. Започнал е с едно пчелно семейство, което му е подарено през далечната 1974 година като сватбен подарък от негов роднина. 

"Пчелните продукти са шест на брой. Като се каже пчела, обикновено в мозъка възниква мед - това е първото. Восък, след това идва пчелен прополис, пчелен прашец, пчелно млечице и пчелна отрова. За съжаление, засега в България пчелна отрова почти никой не произвежда, докато другите продукти се добиват.  За восъка малко хора знаят, но той се използва за преработка и за добиване на пчелни основи, които се влагат в пчелното семейство. Прополиса е един много силен природен антибиотик, който не е изучен из основи, но мога да кажа, че той действа бектерицидно, обезболяващо и регенериращо, демек възстановява тъканите. Прополиса може да се използва при лекуване на гастрити, колити, язви, за жабуркане на болно гърло за гарагара и т.н.  Прашеца е два вида. Пчелен прашец - това е прашеца, който пчелите донасят директно от цветята. На прелката на кошера се монтират едни устройства - прашецоуловители, които свалят прашеца от задните крачка на пчелите. Като минат, те го оронват и прашеца пада под формата на едни мънички зрънца. Това е суров прашец. Използват го при много случаи, особено за подобряване, стимулиране на имунната система. Другия вид прашец се нарича перга или пчелен хляб. Този прашец се намира вече в пчелната пита. Като престои известно време, вече е незаменим продукт. Ползвал съм го. Очарован съм от него, но той води до унищожаване на питите. Пчелното млечице също трудно се добива. За да се добие, почти един кошер трябва да го убиеш, честно казано. То се добива в минимални количества, но иначе е полезно."

Иван Матеев сподели своя рецепта за повдигане на имунната система след зимния период, когато тя е отслабнала.

"Аз съм препоръчвал на много хора - познати или непознати. Аз също го ползвам всяка пролет. Когато изпролетее имунната система е по- слаба. Винаги съм правел един килограм мед, десет грама пчелно млечице, сто грама пчелен прашец и по желание може да се сложи прополис. Това всичко се омесва. Меда трябва да е течен. Оставям си го в хладилника и сутрин ставам, една супена лъжица лапвам и това ми е закуската. Ако се подложи на температурна обработка над 40 градуса меда губи свойствата си като хранителни качества, като имуногенни стимулатори и т.н. Меда ние пчеларите казваме, че е два вида. Нектарен мед - този, който се добива от цветчетата на растенията, от нектара на цветовете. Другия мед е животински мед. Много колеги му казват манов мед. Мановия мед се добива от младите клончета и листенца на дърветата специално. Там има едни, да ги наречем условно въшки, които нараняват целостта на кожата на клончето или на листенцето. То се образува една капчица, която е сладка. Пчелите събират тия капчици и ги преработват в мед. Той може да бъде тъмно кафяв до тъмно черен на цвят и има един специфичен вкус, по който се познава или е леко приятно горчив. Засега го имат този мед за най- добрия в света. Не се добива всяка година, но когато го има, го предпочитам. Разликата между двата вида е че меда, добит от растенията, е много богат на витамини, догато мановия мед е богат на микроелементи. В него няма витамини."

По традиция днес в църквата се освещава мед, за който се счита, че е специален, не се ползва за ежедневна употреба и с него се лекуват различни болести.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Дълги дел възстановява традицията за Бабинден

В монтанското село Дълги дел възстановиха традицията да се отбелязва Бабинден. Днес 14 жени се събраха в планинското село, за да почетат празника и бабите-акушерки, които дават нов живот и помагат на жените при раждане.  Организатори на традиционния ритуал на Бабинден са две млади жени от Монтана : 38 -годишната художничка Десислава Кръстева и..

публикувано на 21.01.25 в 16:10

Психолог: Прегръдката е универсално лекарство

21 януари се отбелязва като Международен ден на прегръдката . Идеята за празника се заражда в САЩ през 1986 г., а за негов инициатор се смята пастор Кевин Заборни. В САЩ денят е известен като Национален ден на прегръщането и е признат официално от американското Бюро за патентите и за търговските марки. Датата 21 януари е избрана от пастор..

публикувано на 21.01.25 в 15:20

На Бабинден с пожелания за повече новородени във видинската болница

Бабинден по стар стил отбелязаха в акушер-гинекологията на Многопрофилната болница за активно лечение "Св. Петка" във Видин . Точно в Деня на родилната помощ е родено седмото за годината дете в отделението, обясни операционната акушерка Владислава Славова : "Днес, в началото на работния ден се роди седмото ни бебче за годината, което е живо..

публикувано на 21.01.25 в 14:57

Видинско училище влезе в Кеймбридж асоциацията в България

Средно училище "Петко Рачов Славейков" във Видин стана член на Асоциацията на Кеймбридж училищата в България, доброволно обединение на учебни заведения, стремящи се към по-високо ниво на преподаване на чужд език. Днес в организацията членуват 178 училища от цялата страната и интересът към нея непрекъснато нараства, казва директорът на СУ..

публикувано на 21.01.25 в 13:05
Деница Веселинова

Бъдеща акушерка: Това е най-благодарната професия

Прекрасно е да посрещаш новия живот. С тези думи бъдещата акушерка Деница Веселинова от Видин описва професията, която си е избрала. Четвъртокурсничката в Медицинския университет в София обясни, че по време на обучението си е имала възможност да се докосне до същността на акушерската работа и е силно мотивирана да я практикува.  "Моята..

публикувано на 21.01.25 в 12:14

Образователният медиатор на годината е от Монтана

Красимир Христов от Монтана получи голямата награда „Образователен медиатор на годината“ в категорията "Мъже". Конкурсът се организира от Център за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе“ за четвърта поредна година. Церемонията за връчване на отличията се проведе в Министерството на образованието и науката. Красимир Христов работи..

публикувано на 21.01.25 в 12:00
Павлина Герина

Павлина Герина: Законови промени трябва да утвърдят акушерската професия

Младите не могат да бъдат мотивирани да се обучават за акушерки, ако цялостната среда, касаеща дейността им, не е добра. Това каза в "Направление здраве" председателят на Алианса на българските акушерки Павлина Герина. По думите ѝ, годишно около 120 млади акушерки излизат от университетите, което не е достатъчно. Една от промените, за които..

публикувано на 21.01.25 в 10:05