Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметът Росен Добрев: Добрите човешки взаимоотношения са в основата на прогреса

Културата и спортът са приоритет на община Оряхово

Силата на Оряхово е в традициите, в културните инициативи, в спортните достижения на младите хора

20
Снимка: Радио Видин
В седмичната ни рубрика "Добро утро, кмете!" гостуваме в град Оряхово - важно пристанище на река Дунав и административен общински център. Градът е разположен в живописна хълмиста местност на десния бряг на Дунав. В миналото градът е бил познат под различни имена - Върхов, Орезов, Ореов, Рахово и Оряхово от 1886 г. Районът на Оряхово е обитаван от дълбока древност, от ранния неолит до късното Средновековие.

След Освобождението Оряхово има свой специфичен колорит - оживена търговия по Дунава, богат културно-просветен живот и първи постижения в областта на промишлеността. Градът е център на губерния за три месеца. След това в продължение на 10 години, Оряхово е окръжен център.

 
Днес Оряхово ни посреща със своя прекрасен облик, в който все още витае атмосфера на старата европейска култура, дошла по Дунава, с построените красиви къщи в стил сецесион, които  красят центъра на града. В старинна къща се помещава експозиция, свързана с живота и творчеството на Дико Илиев и на известния актьор Андрей Чапразов. Четиридесет и две години от живота на народния композитор  са свързани с Оряхово. Затова  централният площад в Оряхово носи името на Дико Илиев.


Силата на Оряхово е в традициите, в културните инициативи, в спортните достижения на младите спортисти, убеден е кметът Росен Добрев:


"Отделяме огромни средства съотнесени спрямо нашия бюджет за спорт и култура.  Държим на това да развиваме спорта  в града. Преди няколко години стартирахме с възобновяването на класическата борба... И за няколко години създадохме поколение от добри борци... и сме единствените в България към момента, които имаме европейски златен медал в класическата борба на определена възрастова  група кадети... Това е направено със страшно много труд... Имаме успехи в изобразителното изкуство... Домакини сме на много изложби, най-известен е пленерът, свързан с панаирните дни на града..."

Росен Добрев е трети мандат кмет на община Оряхово, за работата си споделя: "Основното в работата ми, старая се,  е да не правя нищо, което не искам на мен да ми правят, това ме води... Гордея се най-много с европейския медал в борбата и културните събития... Успяхме да построим хубава зала, която прие Балканско първенство по бадминтон.."

Инфраструктурата в община Оряхово се нуждае от обновяване, но в момента всичко е в застой. Към днешна дата  основният проблем, който град Оряхово е имал години наред, е решен, казва кметът Росен Добрев :

"Всички свързваха Оряхово с тежките свлачищни процеси... През годините успяхме да подменим голяма част от канализационната мрежа на града, това спомогна да намалеят свлачищните процеси... Нещо, за което почти не се говори... Подменихме един водоем преди няколко години, който беше причината за провокиране на тези свлачищни процеси... Инфраструктурата ни не е много добра... всичко, което имахме като ангажименти го изпълнихме, а нищо ново не се задава..."
 
10 хил. души живеят в населените места на община Оряхово, показва последното преброяване на населението в България, казва кметът Росен Добрев. За населението се работи в насока подобряване на социалните услуги. Общината има амбицията  да  разшири дейността на домашния социален патронаж на територията на всички населени места в община Оряхово, нещо, което не е правено до сега.

Общественият транспорт в община Оряхово е проблем. Предстои решение на този неотложен проблем, казва кметът Росен Добрев:


"Транспортните услуги през последните години почти фалираха поради ковид и нерегламентираните превозвачи... Вървим в посока да регистрираме общинска фирма, която да извършва превози, тоест социална услуга за населението с много  добро качество на услугата. Почти 80% от капиталовите  разходи сме пренасочили към закупуване на два автобуса... Вече имаме решение на Общинския съвет, с което да регистрираме фирмата "Оряхово - Автотранспорт"."

В Оряхово са създадени нови паркове и са обновени старите, към момента гражданите на Оряхово се радват на три парка,  казва секретарят на община Оряхово Христина Цонева:

"Парк "Щурците" е старият парк "Централно дере", който беше много занемарен в годините, а сега е уникално място... Преди 6 години го открихме, а крайдунавският парк го открихме миналата година, той има непосредствен досег с реката... Най-хубавото е това, че създадохме Детски духов оркестър в продължение на Духовия оркестър към читалището... Николай Пеев ги ръководи, това ми дава надежда... Направихме неделно училище и създадохме клуб към центъра "Православно християнче" и с това се гордея..."


В Оряхово приоритет  е културата и работата на културните институции.

Историческият музей в Оряхово съществува повече от 80 години, той има 6 отдела и фонд с над 5000 културни ценности, тук се включени  художествена  галерия "Марин Върбанов" и "Дико Илиев". Музеят се помещава в стара къща, построена в края на 19 век, в стил късен сецесион.  Най-новата дейност на музея е проектът "Ехо от вековете"  казва директорът Евгения Найденова:

"Този проект е свързан с предоставяне на интересна и забавна услуга - стрелба с лък. Тази услуга се предлага в местността "Камъка". Целта е да привличаме туристи и да популяризираме историята на крепостта и на нашия град... Стартираме за втора поредна година в началото на месец май. Ще ни гостува атрактивната група "Лазарус" по повод Деня на музеите.."

Важен фактор в културния живот на Оряхово има дейността на  НЧ "Надежда 1871", Боряна Маринова е секретар на читалището и един от организаторите на всички събития и дейности, свързани с културните събития на града:


"Най-голямата ни гордост е Духовият оркестър "Дико Илиев", популяризира музиката на Дико Илиев. Танцовите ни състави са три: детски, младежки и за възрастни... Имаме и певческа група, изпълняваме народни песни от различни фолклорни области... Участваме винаги в Празниците на Духовите оркестри, ежегодно се правят тези празници... "


Хората, с които разговаряме помнят Оряхово като оживен град, помнят Дико Илиев, духовата музика и правят сравнение с отминалите времена и сега. По-голяма част от тях са критични към днешното общинско управление:

"Градът - няма кой да се грижи за него... Мъчат се хората, не е много цвете... Заводи имаме, има работа, не е как беше навремето, по-малко е... Пускат музика на Дико Илиев, ама не е как беше, умряла работа... Тук съм вече 50 години и обичам да съм си тука, работя в детското здравеопазване... Много неща могат да се видят тук... Болницата ни е много необходима... Искам да има млади хора... Оряхово е околийски град бил... Болежките ни са много, нямаме офис на мобилен оператор, трябва да пътуваме до Козлодуй... Решиха да закрият съда и да го преместят в Козлодуй, а това е бил околийски съд, но сигурно ще го закрият, не се грижи общината за обикновените хора, ние сме глас в пустиня."

Повече може да чуете в прикачения звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Враца се сдоби с модерни спортни площадки

Две нови спортни площадки изградиха във Враца. Те са напълно оборудвани с модерни уреди за така наречения "street fitnes" (уличен фитнес), отговарят на всички стандарти за качество и безопасност. Инициативата е на сдружението "Чемпиънс фактъри" (Champions factory), като общо в страната са изградени 10 фитнеси на открито, в 5 различни града в центрове..

публикувано на 19.09.24 в 13:00

В "Музикална зона" на 19 септември 2024 слушаме джаз от Македония

Обръщаме внимание на музикалното изкуство на югозападната ни съседка, тъй като в много отношения принципите на създаване и изпълняване на музика на Балканите са сходни. Сред лидерите на джаз сцената там са  Филип Стевановски  – композитор, тромбонист и кийбордист,  Мишел Трайковски  – виртуозен акордеонист, изпълняващ етно и фолк джаз, свирейки с..

публикувано на 19.09.24 в 09:00

„Жени без мъже“ - Анелия Гешева за новата си книга

"Жени без мъже" - с това провокативно заглавие излезе новата книга на видинската писателка и поетеса Анелия Гешева . В нея са събрани 20-ина разказа и новела със същото име. Писани са в последните 10 години. Историите са реалистични, но не са по действителни случаи, обясни авторката.  "Най-кратко мога да кажа, че това са нормални хора с..

публикувано на 18.09.24 в 17:00

Празник на книгата ще се проведе за втора година в Монтана

Второто издание на "Празник на книгата: Ние, младите писатели" очаква жителите и гости на Монтана на 27 септември. Предвидена е културна програма с игри, занимания за деца, уроци по родолюбие и много литературни срещи, които очакват всички, които ще посетят в последния петък на месец септември площад "Жеравица".  По време на "Празника на..

публикувано на 18.09.24 в 15:06

Нови изследвания ще установят кога е обитавана пещера Магурата

Приключва вторият археологически сезон в пещерата Магурата край Белоградчик . Проучванията започнаха преди година по инициатива на музеите във Видин и Белоградчик. Директорът на Исторически музей Белоградчик Ивайло Крумов посочи задачите на археолозите и някои от находките, на които са се натъкнали през този сезон.  "Започнахме миналата 2023..

публикувано на 18.09.24 в 15:06

Видинският куклен театър с представления за българчета в Германия

Видинският куклен театър ще гостува на българското училище в Нюрнберг , Германия. Поканата е във връзка с началото на новата учебна година, обясни директорът на театъра Павлинка Трифонова .  "Ние не спряхме цялото лято, имахме много фестивали, много турнета. Но това пътуване, което ни предстои на 20-и и 21 септември, е много вълнуващо за нас,..

публикувано на 18.09.24 в 14:29
Еми в градината, където отглежда зеленчуците си.

Завръщане към корените: Емилия Йорданова и пътят ѝ обратно към Северозапада

Днес ви срещаме с една изключителна жена – Емилия Йорданова , на 42 години. Родена в Белоградчик, с корени от живописното село Стакевци, тя прекарва първите седем години от живота си в Димово, отгледана от своите баба и дядо. След това пътят ѝ я отвежда в столицата, където завършва френска гимназия. Това я подтиква да продължи образованието си..

публикувано на 17.09.24 в 17:45