Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нови методи на преподаване в няколко училища от Северозапада

Училища за пример 2021
Снимка: Фондация „Заедно в час”

Четири са новите "Училища за пример" от Северозапада, които подобряват управлението и преподавателските си практики, в програмата на Фондация "Заедно в час". Тези учебни заведения са участници в третия випуск на програмата и през следващите две години ще преминат през специализирани педагогически и лидерски обучения на живо и онлайн, ще се запознаят с разнообразни ресурси, инструменти и материали от български класни стаи и световния опит. Всяко училище ще има възможност да учи чрез преживяване и да прилага наученото в своята ежедневна работа, като го адаптира за своите и нужди с подкрепата на ментори - опитни учители, директори и образователни експерти. Менторите посещават през годината училищата и им помагат при изпълнението на заложените цели по време на цялата програма, обясни нейният ръководител Ивелина Пашова.

"Тези, които са започнали през 2020-а, с тях сега продължаваме под нова форма приключението наречено подобрение на училището и подобрение на резултатите на учениците. Основните изводи от първите две години в програмата са, че от една страна учителите казват, че техниките, инструментите и стратегиите, които получават през обучението и подкрепата в програма "Училища за пример", са им много полезни и практични и много високо ценят това, че могат директно да ги приложат в класните си стаи и да видят някакъв резултат."

Новите образователни средища от Северозапада,  които започнаха програмата са ОУ "Христо Ботев", с. Търнава и СУ "Христо Ботев", гр. Козлодуй от област Враца и Първо ОУ "Никола Йонков Вапцаров" - гр. Берковица и Професионалната гимназия по транспорт "Владимир Минчев" - с. Владимирово от област Монтана. Диана Банкова премина първият модул на програмата за тази година, който се проведе на живо в Трявна. Тя е преподавател в начален етап в СУ "Христо Ботев", гр. Козлодуй. Сподели, че е имала известен опит, защото преди години е преминала обучение по друга подобна програма на фондация "Заедно в час":

"Всъщност за нас това е началото на обучението. Имаме малко предварителен опит, тъй като участвахме преди 2 години в един друг проект на фондация "Заедно в час" - "FIERST", който имаше подобна насоченост, но това, което тук на това обучение преминахме, донякъде е подобно, но има и много нови елементи, които ще ни помогнат в работата. От нашата гледна точка обученията им са много различни като формати, като усещане и инструментариум от това, с което сме свикнали в обичайните квалификационни дейности за учители. Аз лично бих препоръчала всеки, който иска да работи в посока за развитие на училището, за развитие на себе си като личност и като знания и умения, да се насочи към тези програми."

В първите два випуска на "Училища за пример" участваха още три училища от Северозапада. Втора година в програмата продължават ОУ "Иван Вазов" - гр. Видин и СУ "Иван Вазов" - гр. Вършец. През юли 2022 г. програмата завърши и  Основно училище "Св. Климент Охридски" от Бяла Слатина. Участието в обученията и менторската подкрепа са безплатни за всички училищните екипи и носят кредити за повишаване на квалификацията на педагогическите специалисти.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Колко ще ни струва да изпратим първокласник на училище?

Подготовката на първокласник за учебната година е важен, но и скъп процес. Всяка есен семействата се сблъскват с предизвикателството да осигурят всичко необходими за детето си. Родителите обикновено търсят баланса между качеството и цената, за да гарантират, че децата им ще разполагат с всички нужни материали, без това да представлява..

публикувано на 12.09.24 в 17:10

Ангелина Младенова - за учителската професия преди и сега

В навечерието на първия учебен ден в "Думата имат старейшините" гостува 86-годишната Ангелина Младенова, която е била начален учител в училище "Любен Каравелов" във Видин.  Тя е от белослатинското село Попица, но след като се омъжва се мести във видинското село Ивановци, където я намираме и днес. За себе си Ангелина Младенова казва, че е имала..

публикувано на 12.09.24 в 16:50
село Върбешница, община Мездра

Есенно почистване предстои в село Върбешница

В мездренското село Върбешница няма незаконни сметища. Причината- кметът Магдалена Динкова обикаля селото и когато види, че някъде се чисти или се ремонтират къщите, казва на хората какъв е редът за изхвърляне на отпадъците и контролира дали се спазва начинът на изхвърлянето им. Преди 3-4 години нерегламентираното сметище било изчистено. "И..

публикувано на 12.09.24 в 16:24
Боклук - илюстративна снимка

Има ли решение на проблема с незаконните сметища

Проблемът с незаконните битови и строителни сметища е изключително голям, за разлика от други населени места в страната, това установява  народният представител Петър Петров,  след като започва да обикаля област Монтана, от която е избран. "Стигало се е дотам, че се образуват незаконни сметища с години и те се виждат даже от сателитни..

публикувано на 12.09.24 в 15:10

Занаятчия продължава да вдъхва живот на старо училище в Монтанско

В Център за изкуство, занаяти и етнография е превърнато старото и отдавна нефункциниращо училище в село Меляне, община Георги Дамяново. Инициативата е на Чавдар Антов, художник, дърворезбар, с когото сме ви срещали и преди. Благодарение на дългогодишните му грижи сградата на учебното заведение е спасена от разруха, каквато е съдбата на много..

публикувано на 12.09.24 в 14:00

Сборникът от разкази "Жени без мъже" на Анелия Гешева от Видин

"Близостта ражда презрение… и деца!" Не помня кой го беше казал, но е онова, за което първо се сетих, докато четях разказите от сборника „Жени без мъже“ на Анелия Гешева. А какво се ражда след презрението – когато една жена избере да остане само със себе си? Когато изгуби или съвсем умишлено пререже всички връзки? Раждат се истории, пълни..

публикувано на 12.09.24 в 13:52
Васил Желев и Филип Донков

Филип и Васил: Всеки млад човек трябва да знае поне една българска песен

Българската музика играе важна роля в живота на младите хора. Тя предоставя платформа за самоизразяване, идентификация и социална ангажираност. Въпреки влиянието на чуждестранната музика и глобалните тенденции, българската сцена е успяла да създаде собствено звучене и да стане част от културния живот на новото поколение, част от което са Филип Донков..

публикувано на 12.09.24 в 13:46