Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Всяко училище - със STEM кабинет


STEM кабинети (от англ. Science - Technology - Engineering - Mathematics - обучение, което е фокусирано върху наука, технологии, инженерство и математика - бел.ред.) може да има във всяко общинско или държавно училище, независимо в кое населено място е то. Така всяко дете ще има възможност да учи в среда с модерно оборудване, да се докосне и да работи с бързо развиващите се технологии. Това стана ясно на работната среща на директори на учебни заведения с министъра на образованието и науката проф. Сашо Пенов. От ведомството дадоха насоки как училищата могат да се модернизират по Националния план за възстановяване и устойчивост.


Над 90 ученици учат в Професионална гимназия „Васил Левски“ в Мездра. Училището няма STEM кабинет и това е една нова възможност да се създаде, нещо необходимо и задължително в днешната образователна система, казва директорът Мирослав Павлов:

"Всяко училище ще получи определена сума за изграждане  на STEM кабинети  и центрове. Хубавото е, че няма да има проектно начало, което помага малките училища да направят предложение какво да съдържа техният STEM център. Беше изключително  полезно... Нашата гимназия се насочва към математика и информатика, и другият сегмент е роботика. Ще уточним с колегите какви да бъдат параметрите... Хубавото е, че до 45% от общата сума ще бъде строително-монтажни работи, а 55% е сума за техника..."


Ръководството на Основно училище „Н. Й. Вапцаров“ в Селановци си поставя за цел да се участва в инициативата и да изгради STEM кабинет, казва директорът Надя Ставрева:

"Плануваме да преобразуваме два кабинета в  STEM лаборатории, с насоченост математика и природни науки и ако може и кът за изкуства... Надяваме се да осъществим плановете си... На база брой ученици се получават средства... През месец март ще се стартира и ще имаме три месеца да подготвим документите си."


Профилирана природо-математическа гимназия "Екзарх Антим I" във Видин ще разширява дейността си със STEM обучение, в училището има изграден кабинет, към момента учениците са 466 – казва директорът Ивайло Милушев:


"Ние сме минали първия етап, сега продължаваме като ще разширим дейността, свързана със  STEM центъра и да дегитализираме повече учебни стаи, и да бъдат оборудвани със съвременна техника. Целта е в залите да има смарт телевизори. Сега обмисляме нещата..." 


Общо 73-ма ученици посещават Средно училище „Св. св. Кирил и Методий“ в Димово. Основната цел на педагогическия персонал е да помогне на децата да разгърнат потенциала си и да придобият множество компетентности, а това ще се случи още по-добре с изграждането на STEM кабинет, казва заместник-директорът Полина Аспарухова:


"Това трябва да се обмисли с целия педагогически състав, имаме време.. За сега нямаме идея, но ще се обсъди от всички колеги... Приветствам тази идея на МОН, хубаво е във всяко училище да има модерна база, независимо дали е малко или голямо училище."

Министерството на образованието и науката (МОН) предвижда над половин милиард лева (576 151 100 лв.) за модернизацията на учебните заведения. 

Повече може да чуете в прикачения звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Светиите от българския род

В първата неделя след Неделя на Всички светии , се чества паметта на всички български светии. Прославяме ги, възнасяме молитви към тези, които са просияли от нашия род през вековете. Всеки християнски народ в оградата на светата Христова Църква е дал светци. Такива сме дали и ние българите. Преподобният наш отец и светец Паисий..

публикувано на 07.07.24 в 08:00

Глемпинг - отдих със стил

Днес ще ви срещнем с един човек, който отдавна мечтае да направи място за почивка сред природата. Той е родом от Белоградчик и понеже камъкът си тежи на мястото, макар и да живее от години в столицата, неговите мечти винаги са били свързани с родното му местенце. Освен това, градът на скалите, знаем, е прекрасно място за отдих. Димитър Игнатов..

публикувано на 05.07.24 в 17:00
Венцислав Боянов, директор на РДСП Видин

Венцислав Боянов: Очакваме скоро да знаем размера на пенсията за енергийните помощи

Пенсионерите с ниски доходи ще запазят правото си на помощ за отопление за зимния сезон въпреки ръста на пенсиите. Това стана ясно след решение за актуализиране на корекционния коефициент, с който се намаляват доходите от пенсии при определяне на правото на целевата помощ. В новия коефициент е отчетено осъвременяването на пенсиите с 11%, съобщиха от..

публикувано на 05.07.24 в 16:56

Физическата активност като средство за превенция на остеопорозата

Упражненията са най-добрият начин да заздравиш костите и мускулите си и да влияеш на процесите на костна регенерация.  Това обясни в "Направление здраве" треньорът Катя Кирчева , която веднъж месечно в своето онлайн студио провежда остеопороза стоп тренировка.  "Натрупването на костна маса продължава до края на 20-те години и за мъжете, и..

публикувано на 05.07.24 в 14:25

Водещ специалист по репродуктивна медицина ще консултира безплатно двойки от Северозапада

Смята се, че около 15% от човешката популация има проблеми при създаването на потомство. Това обясни лекарят по асистирана репродукция д-р Сашо Райков от Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда. Този месец специалистът за първи път ще извърши безплатни прегледи и консултации в Кабинета по репродуктивно здраве във Враца, който работи с пациенти от цяла..

публикувано на 05.07.24 в 14:02

Професия "сватбен агент"- предизвикателството да превръщаш приказките в реалност

В рубриката "Професия-хоби" ще ви срещнем с дама, която присъства в един от най-важните дни на всеки човек, а именно- в сватбения. Тя е Петя Богомилова-Кънчева от Видин и има сватбена агенция.  Задачата ѝ не е лека. Нейната работа е свързана с планирането и изработване на сватбени декори и въобще създаването на цялостната визия на този важен..

публикувано на 05.07.24 в 14:00

Михаил Александров: За животните- с любов!

Около 4000 млечни крави се отглеждат във фермите във Видинско. 24 са тези с над 100 животни, в 8 са заложили на породата Симентал. Една от тях, тази на Михаил Александров , е във видинското село Рупци.  За първи път Михаил се захваща с отглеждането на крави през 2000 година. Няколко години му трябват, за да осъзнае, че условията за..

публикувано на 05.07.24 в 10:30