Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Едно" на 24 февруари 2023 година

Обучение по долекарска помощ премина екипът на фондация "Подкрепа за реализация"

Снимка: Радио Видин

Екипът на фондация "Подкрепа за реализация" премина обучение за оказване на долекарска помощ на работното място. Курсовете се провеждат от БЧК. Според д-р Цветана Йоникова в случай на инцидент, хората, които са свидетели, ще са подготвени как да реагират до пристигането на лекарски екип.

"Хубаво е да са запознати с начина на оказване на индиректен сърдечен масаж и обдишване, и превързване на рани, които водят до обилни кръвотечения, за  да може да се помогне на човека. Хубаво е да са запознати с основни заболявания като инсулт, инфаркт, диабетна кома, за да могат да реагират, ако има хора с такива заболявания и изпаднат в някаква спешна ситуация."  

През тази седмицата в двата Центъра за социална рехабилитация и интеграция (ЦСРИ) към фондацията - за деца и за възрастни се проведоха информационни срещи. С родители на деца, които ползват социалните услуги, са обсъдени графикът за предстоящите дейности.

"Добре премина. Очаквах предложения какво ново очакват от нас, освен това, което сме предвидили", каза социалният педагог и логопед Даниела Иванова.

"Срещата, която се проведе беше много пълноценна. Получихме полезна информация, " казаха родители.

През седмицата е проведена и информационна среща с потребители на услугите към Центъра за социална рехабилитация и интеграция за възрастни. Обсъдени са мероприятия, които предстоят.

"От нашите потребители очакваме инициатива да кажат къде искат да отидат, какво искат от нас като специалисти, доволни ли са от нас", обясни социалният работник Диман Михайлов.

На 14 февруари ЦСРИ отбелязаха Свети Валентин с младежите, които ползват социалните услуги. 

"Някои от младежите бяха направили картички с различни пожелания, които впоследствие си размениха. Ние бяхме подготвили табло, на което закачихме надписи с различни комплименти. Всеки можеше да си откъсне листче с даден комплимент и да го подари на някой друг", каза трудотерапевтът Моника Петкова.

В двата центъра за социална рехабилитация и интеграция вече се подготвят за отбелязването на предстоящите през март празници. 

"Заложили сме в календара на 1 март да отбележим Баба Марта. Децата и младежите се подготвят със стихчета. Има програма. Ще изработват мартенички. На 8 март ще отбележим Международния ден на жената. На 22-ри ще отбележим Деня на пролетта", обясни социалният работник Татяна Иванова.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Мариана Димитрова: Бабите и дядовците са символ на стабилност

3 октомври е Световен ден на баба и дядо . Денят е повод да отдадем заслужена благодарност на баби и дядовци за подкрепата им към деца и внуци. Трябва да бъдат почитани, казват видинчани.   "Дядовците и бабите са ни едно богатство. Благодарение на тях сме тук, ние, нашите родители. Специално на мен те са ми много от помощ, затова съм..

публикувано на 03.10.24 в 17:16

Сдружение "Заедно за язовир Дъбника" е собственик на рибния ресурс на водоема

Сдружение "Заедно за язовир Дъбника" стана собственик на рибния ресурс на водоема за срок от 5 години. Условията по процедурата, по която е кандидатствало сдружението са сурови, заяви Владислав Йорданов- член на организацията. "Реални сдружения, които имат членска маса, които имат членове над 500, с едногодишни билети, валидни в ИАРА. Това е..

публикувано на 03.10.24 в 16:41
Снимката е илюстративна

"Четири лапи": Интензивното животновъдство кара животните да страдат

Ден след Световния ден на селскостопанските животни и ден преди Международния ден за защита на животните говорим с Тихомир Димитров- ръководител на отдел "Програми" към фондация "Четири лапи" за хуманното отношение към животните и за дейността на организацията, която е фокусирана върху животните под пряко човешко въздействие...

публикувано на 03.10.24 в 16:16

Как могат да останат по-дълго туристите в Искърското дефиле

Туристическият бранш в района на Искърското дефиле се обединява около създаването на нова туристическа дестинация. Идеята възниква още миналата година. При разговори с местните хора и от наблюдения на Дирекцията на Природен парк "Врачански Балкан" става ясно, че има много голям бум на туристи по Искърското дефиле. Това навежда на мисълта..

публикувано на 03.10.24 в 16:09

Брусарци има нова зона за отдих и спорт

Брусарци вече разполага с нова зона за отдих и спорт . Общинският център е пример за това, как запуснати терени могат да бъдат превърнати в нещо полезно.  Новият обект е създаден по проект "Обичам природата и аз участвам“ в рамките на Национална кампания "Чиста околна среда - 2023 г.“.  Целта му е да повиши екологичната култура чрез..

публикувано на 03.10.24 в 14:00

Община Монтана набира кандидати за стипендии на талантливи ученици

Община Монтана обяви начало на сесия за стипендии на ученици с изявени дарби от 1 октомври. Начало на сесията за определяне на годишна и еднократна стипендия и приемане на кандидатури е съгласно чл. 10 и чл. 11 на Наредбата за условията и реда за отпускане на стипендии на ученици с изявени дарби от община Монтана. Това обяви за Радио ВИДИН..

публикувано на 03.10.24 в 12:00

Виктория Асенова - VikA с нов сингъл и видеоклип

Младата певица, родом от Видин, Виктория Асенова -VikA представи новия си сингъл и видео към него. "Gimme love" е песен, създадена от самата изпълнителка и нейните италиански продуценти. След"Heart babe", чиято премиера бе преди година, това е втората песен, продуцирана  от звукозаписната компания със седалище в Италия. Песента е на английски език..

публикувано на 03.10.24 в 10:05