Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Едно" на 24 ноември 2023 година

Фондация "Подкрепа за реализация" определи ноември и декември като месеци на добрината и чудесата

Снимка: Радио Видин

В "Едно" говорим за събитията от календара на фондация "Подкрепа за реализация" през месец ноември и за тези, които предстоят. От фондацията определиха ноември и декември като месеци на добрината и чудесата. Отбелязаха 13 ноември, който е Международен ден на добротата и 16 ноември - Международен ден на толерантността. Празнуваха  Деня на християнското семейство и младеж и семейство - 21 ноември и обърнаха внимание на Световния ден на детето - 20 ноември. В Центъра за социална рехабилитация и интеграция организираха състезание по дартс между младежи. Продължава благотворителната коледна кампания на "Подари подарък на дете", на която фондация "Подкрепа за реализация" е партньор. Предстои пленер с участието на ученици от Видин и Белоградчик, рисунките от който ще бъдат предложени за продажба.  Средствата ще са за лечението на болно дете. 

Световният ден на добротата се отбелязва всяка година на 13 ноември в много страни по целия свят. Не пропуснаха да го отбележат и в Центъра за социална рехабилитация и интеграция (ЦСРИ) към фондация "Подкрепа за реализация". Ден след тази дата организираха беседа, а събитието посветиха и на Деня на толерантността, който е на 16 ноември. Според психолога Дилян Борисов, стремежът към добротата трябва да е у всеки от нас.

"Започвайки промяната от нас, ние можем да очакваме, че макар и бавно, но качествено ще променяме света около нас."  

Младежите разказаха за случаи на проявена доброта, които помнят. Беседваха и рецитираха стихове. 

Според Антон светът ще е по-добър, ако всеки от нас се стреми да постигне доброто. 

"Трябва да сме отворени към другите, а по отношение на толерантността трябва да приемем различията. Всеки по свой начин е уникален."

"Различията трябва да се пренебрегнат и човек да е добър към другите хора", каза Любомир.

В дискусията се включи и кинезитерапевтът в Центъра за социална рехабилитация и интеграция Павел Павлов.

"Момчетата и момичетата размишляваха. Отговориха си на доста въпроси. Една от задачите от моя страна беше всеки да каже какво добро е направил. Накрая стигнаха до заключението, че всички ние правим добрини, независимо дали малки, или големи. Всички сме добри хора по някакъв начин." 

През ноември в Центъра за социална рехабилитация и интеграция към "Подкрепа за реализация" организираха състезание по дартс, в което участваха и младежи от Регионално дружество за подкрепа на лица с умствени затруднения. 

"Дартсът ни е един от основните спортове. 12 души участваха в състезанието, а останалите бяха публика. Много се забавляваха и състезанието беше доста оспорвано," каза Павел Павлов.

На 16 ноември в ЦСРИ отбелязаха Световния ден на толерантността. Разказват Даниела Иванова, специален педагог и логопед и трудотерапевтът Моника Петкова от екипа на Центъра.

"Започнахме с малко представяне на това какво е да сме толерантни и как разбираме самата дума "толерантност". След това представихме една презентация за толерантността, в която се включва добротата, благодарността, уважението, семейството, търпимостта, човечността, състраданието. Накрая пуснахме и една анкета, анонимна между децата... Решихме да направим и малка работилничка. Приготвихме картички, материали за оцветяване, свързани с толерантността. С оцветените картинки ще направим пано." 

На 21 ноември в ЦСРИ към Фондация "Подкрепа за реализация" празнуваха Деня на християнското семейство, а същевременно отбелязаха и Световния ден на детето, който е на 20 ноември. За всяко семейство най-важният дар са децата, затова и двата празника се отбелязват заедно, каза Даниела Иванова

"Подготвили сме презентация за християнското семейство, където се разказва за традицията, обичаите, за историята как е възникнал този ден. Имаме малка арт работилничка за изработка на картички и 3D макети. Децата имаха подготвени стихчета "Молитва" на Иван Вазов и още едно стихотворение, което представиха."  

Фондация "Подкрепа за реализация" е партньор за област Видин в най-мащабната коледна кампания в страната "Подари подарък на дете". Организатор е сдружение "Операция: Плюшено мече". Провежда се за 16-а поредна година, а тази Коледа, благодарение на инициативата, над 11 300 деца ще получат мечтаните подаръци. Кампанията е в подкрепа на деца и младежи от социални заведения, с увреждания или от семейства в затруднение. От област Видин в нея са включени 652 деца. Посочени са и конкретни нужди на социални заведения. Кампанията е активна от първи ноември, когато на сайта на сдружението бяха обявени по региони децата и институциите, за които са предназначени подаръците. След заявка от дарителите, че ще бъдат покрити конкретни потребности, следва и да бъдат изпратени подаръците. Срокът е до 5 декември. В дните преди Рождество Христово те трябва да бъдат раздадени. За всички деца от област Видин е посочено, че желаните подаръци ще бъдат осигурени, но до сега само малка част са получени, казва Моника Петкова от екипа на фондацията.

"Това забавяне ще затрудни всички други дейности, които сме планирали, тъй като тук при нас ще организираме тържества за децата от някои населени места, които ще дойдат да си получат тук подаръците."   

Подаръците за децата от област Видин се изпращат на адреса на фондация "Подкрепа за реализация". Посочен е на сайта на кампанията.

От  "Подкрепа за реализация" организират пленер с участието на ученици от Белоградчик и Видин. Рисунките ще бъдат предложени за продажба с благотворителна цел. Средствата ще са за лечението на болно дете, обясни Цветелина Йорданова от екипа на фондацията. 

"На 28 ноември ще направим пленер. В него ще участват младежи от групата по изобразително изкуство към фондация "Подкрепа за реализация", деца от художествената паралелка на видинското училище "Св. св. Кирил и Методий" и деца от клуб "Приложни изкуства" към Детски комплекс - гр. Белоградчик. Рисунките ще бъдат на свободно избираема тема от самите деца. Ще бъдат обявени за продан. Средствата ще бъдат дарени за благотворителна кауза - за лечението на болно дете от град Видин. Картините ще бъдат снимани. Ще се направи календар с тях за следващата 2024 година. Част от календарите ще бъдат подарени на нашите потребители, а другите ще са свободни за продаване. Средствата, които се съберат също ще допълнят дарението."


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

И през юли продължават преходите във "Врачански Балкан"

Два прехода организира през юли Дирекцията на природен парк "Врачански Балкан". Единият е еднодневен и ще бъде на 7 юли, неделя, а другият е двудневен, на 20 и 21 юли.  "На 7 юли, неделя, преходът ще бъде от квартал "Бистрец" на град Враца до пещера Леденика и след това слизането през местността Тезеро до прохода Вратцата. Самият..

публикувано на 04.07.24 в 16:41
Черен лешояд в полет, снимка: Природен парк

Търсят доброволци за наблюдения на лешояди

Фондация "Екообщност" е участник в международния проект "Живот за брадатия лешояд" от миналата година. Осем партниращи си организации от България, Румъния и Испания работят за възстановяване на лешоядите като вид. Фондация от Испания осигурява птиците, които ще бъдат реинтродуцирани в българската природа. Самият проект цели връщането в природата на..

публикувано на 04.07.24 в 16:27
Патриарх Даниил, тогава все още видински митрополит, по време на изкачването на връх Миджур.

Туристически водач за срещата си с бъдещия патриарх: Впечатли ме с държанието и словото си

При организираното традиционно масово изкачване на връх Миджур преди една година се включва Видинският митрополит Даниил тогава, сега български патриарх. На върха е и Красимир Танков от Монтана- водач на туристическа група . След избирането на митрополит Даниил за български патриарх споделя във Фейсбук снимки на негово светейшество от връх Миджур и..

публикувано на 04.07.24 в 16:23
Награди и кутия за дарения от Благотворителен футболен турнир

Благотворителен турнир за семействата на загинали служители на МВР организират във Видин

Турнир по футбол на малки врати с кауза ще се проведе на 6-и и 7 юли в град Видин. Организатор на турнира е Благомир Кънчев, председател на Спортен клуб "Видапол" при Областната дирекция на МВР, в който към момента членуват над 150 служители. Преди 4 години решихме да направим една благотворителна кауза, във връзка с колегата Пламен Вълков,..

публикувано на 04.07.24 в 15:05

Кога ще възстановят двупосочното движение по булеварда около Здравната каса във Видин

Затвореното пътно платно на видинския булевард "Панония" до Районната здравноосигурителна каса продължава да затруднява придвижването във Видин. Строителните дейности в района, свързани с реконструкцията на канализационния колектор на града, започнаха още миналата година . Заради тях движението в този участък, който се явява основен вход и..

публикувано на 04.07.24 в 15:00

Белоградчик иска песента "Нашият град" за свой химн

Легендарната група "Тангра" ще изнесе самостоятелен концерт в Белоградчик на 5 юли, на централния площад. Още през далечната 1981 година музикантите пристигат в града на скалите, за да запишат видеоклип към песента си "Нашият град ". Парчето се превръща в абсолютен хит за всички времена и своеобразна емблема на Белоградчик. 43 години по-късно тази..

публикувано на 04.07.24 в 15:00
Исторически музей - Белоградчик

Конкурс за въстанието в Северозапада предизвика сериозен интерес

Първият Национален конкурс "Храбростта на героите от лето 1850 в Северозападните български земи", организиран от Исторически музей - Белоградчик, привлече участници от цялата страна. Близо 30 творби са разгледани и оценени от журито общо за всичките категории и възрастови групи. Интересът към конкурса е важен за популяризиране на..

публикувано на 04.07.24 в 14:00